Blokada w balisongach a w folderach ...
Napisano Ponad rok temu
Tak ... balisonga nie miałem żadnego
Stąd naiwne może pytanie.
Czy blokada ... solidność konstrukcji rozłożonego balisonga klasy Microtrch lub Benchmade jest porównywalna z nożem fixed o podobnych łącznie gabarytach ?
Jak to połączenie ma się do solidności blokad w folderach ?
Czy taka "blokadka" w Amphibianie lub porządny FrameLock jest solidniejszy niż balisongowe łączenie ?
Tak się zastanawiam, bo myślę o zakupie w przyszłości jakiegoś MicroTecha jako rezerwowy EDC na miasto.
Tak subiektywnie ... po obserwacjach zdjęć, to balisong wydaje się być solidnym nożem, który po "skompresowaniu" i włożeniu do etui zajmuje jednak 1/2 tego co przeciętny podobnych rozmiarów głowni fixed z pochwą ...
Jedyne co mnie nieco odciąga od pomysłu, to fakt, iż w kilku krajach nie lubią gości z balisongami bardziej niż z normalnymi folderami. No i głownia jest dość wąska i może nieco gorzej ciąć i kroić przy normalnych zastosowaniach EDC (na wyjazdach dla mnie to głównie robienie żarła a na codzień taśmy, kartony itp.)
Dzięki z góry za jakieś sugestie, porównania, opowieści itp.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do blokady to wcale nie jest wykluczone ze jest porownywalnie mocna z folderamiCzy blokada ... solidność konstrukcji rozłożonego balisonga klasy Microtrch lub Benchmade jest porównywalna z nożem fixed o podobnych łącznie gabarytach ?
Jak to połączenie ma się do solidności blokad w folderach ?
Czy taka "blokadka" w Amphibianie lub porządny FrameLock jest solidniejszy niż balisongowe łączenie ?
No i głownia jest dość wąska i może nieco gorzej ciąć i kroić przy normalnych zastosowaniach EDC (na wyjazdach dla mnie to głównie robienie żarła a na codzień taśmy, kartony itp.)
a co do zastosowan jako EDC to balki bardzo dobrze sie sprawdzaja
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
folder i balisong to nie są porównywalne noże
Napisano Ponad rok temu
tak samo przy poprzcznych obciążeniach... wypróbójcie ruski balisong na gównianych nitach. podważałem kiedyś coś takim nożem i efekt był taki że wyrwałem nity z gniazd.... tzn one rozpruły miękką stal rękojeści i wyrwałem ostrze...
ah no i przemyślałem kwestie składania sie ostrza na palce.... no i w sumie faktycznie, jak wyrwie sie tylko jeden nit przy obciążaniu niepoprzecznym to nóż może zlożyć sie na rękę.... ale kurde, nie wyrwie sie, no
Napisano Ponad rok temu
wypróbójcie ruski balisong na gównianych nitach. podważałem kiedyś coś takim nożem i efekt był taki że wyrwałem nity z gniazd.... tzn one rozpruły miękką stal rękojeści i wyrwałem ostrze...
ah no i przemyślałem kwestie składania sie ostrza na palce.... no i w sumie faktycznie, jak wyrwie sie tylko jeden nit przy obciążaniu niepoprzecznym to nóż może zlożyć sie na rękę.... ale kurde, nie wyrwie sie, no
zaprawdę powiadam Wam : i balisong i folder mogą się złozyć na rękę
[w balisongu nit się urwie/pęknie albo "przejdzie" przez rękojęść, w folderze blokada pęknie albo linersy nie wytrzymają] szczególnie jeśli są marnej jakości
ale dobry balisong i dobry folder tego nie zrobią [przy realnych siłach nacisku, np przy testach axislocka blokada wytrzymała ale w końcu "przeszła" przez liners (ileśtam kilo , 50,100 ?)]
jedyna różnica jest taka,że w folderze blokada może nie zaskoczyć [np. zabrudzona, ale to też wyznacznik klasy foldera] a w balisongu raczej do takiej sytuacji nie dojdzie
podsumowujac:
jeśli fixed zawiedzie to znaczy, że mamy już nóż w dwóch częściach więc zerową szansę na to,że ta druga część zamknie się nam na ręce [ale odłamane ostrze może zranić] , raczej leci w losowym kierunku albo pozostaje zaklinowane w otworze/drzewie
jeśli folder albo balisong zawiodą to może się zdarzyć,że mamy dwie części połączone [niewykluczone,że osią] i może się zamknąć na ręce
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tactical fixed
- Ponad rok temu
-
BM Monochrome (10300) a CUDA EDC
- Ponad rok temu
-
BM Ambush 10200
- Ponad rok temu