tactical fixed
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wersje ze 154cm i m2
model tanto to BM141 na tej stronie nie podany ale pewnie spokojnie moga sprowadzic
aha grubosc klingi to 3mm ale powinno wytrzymac
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
no i nawet w polskich realiach kosztuje ok.490zl w militariach
Napisano Ponad rok temu
Kabar Impact byłby niezły, ale pochwa z cordury to wada.
Recon Tanto... możliwe że to jest to, ale musze sie zastanowić, czy potrzebuję węglówki, cyz może w tej sytuacji poradzi sobie ktróraś ze stali o które łatwiej dbać.
Benchmade... chyba troche bałbym sie go katować, sam nie wiem...
Zastanawiałem się też nad Gerberem Yari...
Napisano Ponad rok temu
Z Kendo nie ma nic wspólnego, brzydka ja kupa...
ale wymienione wyżej wymogi spełnia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Troche wtstaje ponad cene ktora zalozyles, i nie ma ostrza tanto, ale to chyba jeden z solidniejszych nozy taktycznych.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Cold Steel robił(i chyba nadal robi) nieduże noże z klingą tanto: Kobun i Oyabun. Pochwy są z odpowiednika kydexu-consealex, czy jakos tak. W razie czego, zamierzam upłynnić mijego MOD Razorbeck'a. Pochwa taka jak myślisz(ale bez teklocku), ostrze tanto, stal 154CM, ale chyba trochę za mały jak na twoje wymagania. Z cena zmieścisz się bez problemu. Sprawdź Kobuna- stal CarbonV i pokrycie czarną powłoką na bazie żywic. Rękojeść z kratonu. Oyabun ma klingę z 420 hartowanej kriogenicznie, ale to nadal gówniana stal. Tego nie polecam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym w cenie jednego Recon Tanto są dwie Muele, które są wprawdzie nie mają takiej dobrej stali (bo to jest zwykła 440) ale mnie się podoba to że są ciut dłuższe.
Co mi się w niej zawsze nie podobało to rękojeść. Jakoś tak nieciekawie leży mi w dłoni. Poza tym wszystko ok.
Napisano Ponad rok temu
Slyszalem ze ostrze w tych "dobrych" (440) Muelach zachodzi 2cm w rekojesc ... co nie jest zbyt imponujace. :roll:
Napisano Ponad rok temu
A jesli chodzi o weglowke to widze na razie same plusy.Nie wiem czemu niektorzy mowia ze Carbon V jest "mega rdzewna".
Napisano Ponad rok temu
Fulcrum S (ten z prawej)
Mars
Napisano Ponad rok temu
ps. mars usiłuję wyjść z traumy, zapomnieć a Ty niedobry człowieku musisz mi przypominać?? :twisted: :wink:
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmm... no chyba że dostane takiego za darmo, a w zamian opublikuję w necie taką recenzje z użytkowania, że picuś glancuś
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem tej nowej stali- jak się spisuje w odniesieniu do innych stali na rynku? Jak trzyma ostrze, czy się szczerbi? Czy te "nie-tantowate" składaki nadaja sie do cięcia-i jak im ono wychodzi?
Co do blokady-back lock jest na samej górze mojej listy w nożach terenowych. Składanych, oczywiscie. Jest mało wrażliwa na zanieczyszczenia i bardzo prosta w budowie. Tam nie ma się co psuć! Wydaje się ona uzasadniona w takich nożach. Zaraz obok jest frame lock Sebenzy papieros Cóż, tego składaka chyba długo nic nie przebije.
Mars, przypominam- napisz coś o tej stali w "ujęciu praktycznym". Zapomniałem- napisz też o tej blokadzie-jak trzyma, ile zniesie(wiesz?) No, takie tam...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jest to stal droższa od ATS34 i S30V i nie rozumiem dlaczego Benchmade porównuje ją do 440C.
Więcej szczegółów - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i na stronie producenta [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] dział company - blade steel
A to co mi powiedział Maurizio Castrati (jeden z włascicieli firmy):
"I can tell you that we chose this steel because it's very resistant to
flexion, infact in our philosophy the blade of a tactical knife hasn't to be
too much flexible. And other very important point is the resistance to oxidation.
Our steel is one of the most resistant." A ja wierzę że lipy nie sprzedaje. Włosi zresztą przetestowali różne gatunki stali i wybrali Boehler N690.
MPC używałem przez pół roku, ostrząc go tak samo często jak AR - ale nie twierdzę że jest lepszy.
Wytrzymałość blokady - wieszałem się z ciekawości bardziej niż potrzeby na Nemesis i nie puściła (ważę 95 kg), ile faktycznie wytrzyma - nie wiem. Znajomek swoim MPC podziurawił mi beczkę po oleju w warsztacie - jego nóż, jego sprawa, palce miał w każdym razie całe.
Niezbyt lubię pisać o nożach bo jednemu leży to, drugiemu inne. Trzeba samemu wziąć do ręki ciachnąć, dziabnąć parę razy, przymierzyć etc.
Tyle
Mars
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BM Monochrome (10300) a CUDA EDC
- Ponad rok temu
-
BM Ambush 10200
- Ponad rok temu