Pytanie do P.Kenjiro
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśnię tylko że ćwiczę JKD(w aspektach:grappling,stójka;strefa rąk i nóg) a trapping biorę z innego systemu ktory ćwiczę równocześnie a nazywa się:Ving Tsun przekaz Wong Shun Leunga(najbardziej agresywny przekaz) ps...Przecież Paul Vunak też stosuje staight blast z Wing chun,to nie rozumiem po co jak pokazuje trapping używa drylów z kali trwających 10sekund ?
Podajcie proszę swoje sugestie,napewno wezmę je również pod uwagę rozważając kontynuowanie treningów Kali.pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W KI nie ma flow drills w rozumieniu np. Inostanto. W JKD nie stosuje juz (za przykladem Paula Vunaka i Matta Thorntona) trappingu opartego na WC czy tez na Kali... Skupiamy sie bardziej na podejsciu HKE (head, knees, elbows) - glowa, kolana, lokcie i stronie kontrolowania przeciwnika w zwarciu zaczerpnietej z zapasow klasycznych oraz Muay Thai.
Wracajac do flowdrills z Kali. W KI cwiczy sie tylko to co w BEZPOSREDNI sposob przeklada sie na sparing czy walke. Hubady i inne sumbrady nie przekladaja sie wiec sie ich nie cwiczy...
Mam nadzieje ze odpowiedzialem na Twoje pytanie. Jesli nie to poprosze o uszczegolowienie...
Napisano Ponad rok temu
Odpowiedz mnie satysfakcjonuje/Utwierdzam się w przekonaniu praktykowania dotychczasowych spraw JKD/VT co robię od dość dawna.
Na marginesie tematu co się przekłada na sparring a co nie to powiem,że:
-w JKD wszystko sie przekłada na sparring,bo przecież wszystko co ćwiczę na fighterskie zastosowanie.
-Ving Tsun jest tak analityczny i sprawdzony na dachach HK,że to esencja walki w stójce/pak sao i kuen i wszystko Wong Shun Leung bardzo szybko załatwiał sprawę w challengach Beimo.I powiem może coś dziwnego dla ciebie jako JKDmana:formy są jak elementarz i trzeba je robić(Cass Magda robi formy z Pentiak Silat..).Jak skomentujesz Ving tsun jako system skoro Paul Vunak daży Vingtsungerów ogromnym szacunkiem i przyznaje że jak Vingtsunger nie zrobi głupot(jak ten z Ultimate fighting championships co ani razu nie uderzył a przegrał z wrestlerem po kilku sekundach)to jest nie do pokonania.(wypowiedź z "inside Kungfu")
Na pewno masz jakieś zdanie bo w JKD jak sam wiesz mamy mały arsenał Ving Tsun.
dziękuję z góry za komentarz.
Napisano Ponad rok temu
Paula wypowiedzi znam i musiala to byc bardzo, bardzo stara wypowiedz. Paul dzisiaj uwaza ze rzeczy z WC maja zastosowanie tylko przeciw komus dobremu z WC ktory "okupuje" linie centralna...
Michael Gruner twierdzi iz WC mozna sobie wsadzic...
Matt Thornton, Rodney "The Chico" King - zjedli zeby w dystansie trapingu/zwarcia i jednoznacznie okreslaja ze WC nie nadaje sie walki z zapasnikiem, maythai'owce czy nawet ulicznikiem...
legendy na temat jak to Wong Shun Leung skakal po dachach maja w sobie tylez prawdy co filmy z BatManem
Gosc z WC przegral w UFC poniewaz WC nie nadaje sie do walki z wyszkolonym zawodnikiem i z lepszym ulicznikiem tez nie.
Cwiczysz formy w JKD? To zaprzeczenie calej koncepcji! A gdzie timing a gdzie poruszajacy sie przeciwnik, a gdzie opor tegoz...
Cos Ci sie pomylilo...
Napisano Ponad rok temu
Nic mi się nie pomyliło.nie ćwiczę form w JKD!!!ćwiczę formy w VT/i nie ćwiczę WC bo to kojarzy się z Williamem Cheungiem,na którego "skuteczności"prawdopodobnie opierają się wypowiedzi nazwisk przytoczonych przez ciebie.Znam koncepcję JKD bo ćwiczę w najlepszej szkole JKD w Polsce.
Natomiast abstahując od JKD/a mówiąc wyłącznie o VT Wonga mam tylko jedno nazwisko do podania:Barry Lee z WongShunLeung VT,który walczy z grapplerami,muaythaiowcami i wszystkimi innymi pokazując co jest warte.
Zresztą nie chodziło mi o jakąś zażartą dyskusję,poznałem twoje zdanie i to mi wystarczy.Miłego dnia.
Napisano Ponad rok temu
Strategia i taktyka oraz baza technik taka sama.
Rozumiem ze piszac iz cwiczysz w najlepszej szkole JKD w Polsce, masz na mysli szkole Wojtka...Przy okazji pozdrow go ode mnie...Jak do tej pory byla to jedyna szkola JKD, wiec nic dziwnego ze najlepsza...
Nazwiska ludzi, ktore przytoczylem nie opieraja sie na doswiadczeniach dziadkow z WC, VT czy innego WT jak robisz to Ty piszac ze VT jest skuteczne bo ktos tam po dachach skakal...
Opieraja sie wlasnych doswiadczeniach tych ludzi wyniesionych z ich wlasnych walk i potyczek.
Napisano Ponad rok temu
Jak widać każdy ma własne zdanie..pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
sam przeciez wiesz ze jak wchodzisz w goscia strightblastem to zawsze oze sie zdarzyc ze
ta reka ci bedzie przeszkadzac w wejsciu w klincz
i to jest ten jeden moment w ktorym traping pomaga
nie mozna powiedziec ze traping nie dziala
traping po prostu zadko sie zdarza
sifu Armando wytlumaczyl mi to tak
bo to bylo moje pytanie takze-po prostu w wiekszosci sparingow widzialem ze moge ominac traping po prostu wjezdzajac glowa w kolesia po strightblascie(ale sama to to juz moze byc potraktowane jako paksao-no tylko ze nie reka a glowa )
w kazdym bac razie armando powiedzial tak
dont look for traping traping just happens
if u cant find it dont look for it
i musze powiedziec ze to prawda
jak jusz znajdziesz ten moment ze traping uda ci sie zastosowac to zobaczysz o ile trudniej jest kolesiowi zareagowac na twoje akcje
no ale coz kazdy robi to co umie
vunak jako fighter jest znany z tego ze gosc potrafi zastosowac zeczy ktore nigdy nikomu innemu nie wychodza
Napisano Ponad rok temu
Jezeli wchodze straight blastem i jedna reka przeszkadza mi do wejsca w klincz to:
a). straightblast mial zly timing bo nie doszedl do celu czysto
. jestem na tyle daleko ze moge poprawic prawym/lewym prostym (poniewaz reka przeciwnika jest daleko od glowy - jezeli "przeszkadza" w zwarciu);
c). "obchodze" reke poprzez "arm drag" albo wchodze "underhookiem" (to wszystko tez jest trapping)
d).
e).
f).
.....
z). robie paksao
Tak jest ze mna. Po prostu koniecznosc trappingu rodem z VT/WC zdarza sie tak rzadko (w moim przypadku i na podstawie moich doswiadczen) ze raczej nie czesto paksao cwicze (wlasnie ze wzgledu na prawdopodobienstwo) i dlatego wiecej cwicze trappingu zapasniczo/tajskiego...
A tak poza tym, to starego kotleta odgrzales...
Napisano Ponad rok temu
podoba mi sie to jak opisales reakcje w strightblascie
kurcze jak kiedys przyjade do polski to na pewno wybiore sie do twojej klasy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka "sierpem" ?
- Ponad rok temu
-
Samuraj nowego tysiaclecia ? ;)
- Ponad rok temu