W praktyce do zastosowań myśliwskich jednak lepsze są noże składane.
Jako człowiek biegający po lesie z flintą od 12 lat akurat w temacie noży myśliwskich mam odmienne zdanie. Nie ma bardziej nieprzyjemnej dla mnie czynności niż czyszczenie mechanizmu foldera z tych wszystkich krwawych glutów, które się zawsze powbijają.
Jeśli szukasz noża praktycznego zwróć uwagę na produkty firmy Buck ( ponad 100 lat tradycji w produkcji noży dla myśliwych) - bardzo dobrym wyborem jest wspomniana już seria Alpha Hunter (osobiście używam mod.193 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Alpha Huntery możesz kupić w różnych wielkościach, z okładzinami rekojeści wykonanymi z dwóch różnych gatunków drewna lub wykonanymi z gumy (brzydsze, ale śliska ręka jednak lepiej je trzyma, a poza tym guma zawsze wytrzyma więcej). Polecam dodatkowe ostrze (tzw. GutHook) - nie musisz się obawiać o zbyt głębokie zagłebienie noża podczas patroszenia i ryzyko rozcięcia wnętrzności.
U Benchmade`a zwróć uwagę na tzw.Hunterspack czyli nóż Griptillian 550 lub 551 + nóż 5 RescueHook (pełniący funkcję GutHooka) we wspólnej pochewce.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeśli jednak (podobnie jak ja) wybierzesz nóz z ostrzem stałym, to niepozorny Outbounder zaspokoi wszystkie twoje oczekiwania (mimo, ze nie wygląda na nóż myśliwski):
Pozdrawiam
Tatoine