Skocz do zawartości

Zdjęcie

tango argentynskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tango argentynskie
Zastanawiam sie, czy ktos podjal ten temat w przeszlosci. Jesli tak, to prosze o informacje. Ze swojej strony, znalazlem ciekawe skojarzenie randori w aikido z ta forma tanca towarzyskiego i jestem ciekaw czy moje odczucie jest udosobnione.

Aikido, jak wiemy, posiada pewna forme ruchu ktora nazywamy randori, to jest obrone przed wieloma napastnikami. Rozni instruktorzy to roznie interpretuja, ale jak dotad, nie znalazlem zadnego, ktory by doznal, podobnego jak ja, olsnienia. Zgadzamy sie przeciez, ze nie chodzi w Aikido o to, by kogos pokonac, czy rzucic na ziemie. Rozpisalem sie o tym w moim nieszczesnym poscie pt. Utracona Szansa. Chodzi o to, by uniknac konfrontacji. W tym przypadku, chodzi o umiejetnosc poruszania sie w tlumie. Tworca Aikido, maly, niepozorny, wydawalo by sie czlowieczek, jak przekazuja jego uczniowie, zawsze na zageszczonej stacji kolejowej, pierwszy trafial do celu. Ja, nieoczekiwanie odnalazlem aikido w tangu argentynskim.

Fascynacja tangiem argentynskim przyszla duzo wczesniej, po obejrzeniu filmu Saury pt. Tango. Jest tam scena, w ktorej pewnie siedemdziesiecio letni juz mezczyzna, prosi na parkiet mloda kobiete i to co widzimy ... dech zapiera. Polecam wypozyczenie tego filmu i przy okazji drugiego pt. Lekca Tanga zrobionego przez Sally Poter. Tango argentynskie, to bardzo przedziwny taniec. To forma ruchu bez okreslonego schematu krokow. To forma przechadzania sie po parkiecie. Tak, po prostu chodzenia z partnerem. Jest jednak jedno, zdecydowane wymaganie; to jest, okreslony podzial rol. Partner prowadzi, partnerka idzie za nim, jak w dym. Nie rozpisujac sie zatem zbytnio, tango tanczy sie na parkiecie tworzac swoiste wirujace kolo. Jest to tlum, ktory przesuwa sie w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara.

Moja pierwsza lekcje tanga prowadzil, ku mojemu zaskoczeniu, znany mi, skad inad, instruktor judo. Z usmiechem zauwazyl: "Nie widzisz, ze to jest randori?" Jego spostrzezenie dotyczylo tego wlasnie braku, w tym wypadku schematu krokow, charakterystycznego dla 'salonowego' tanca towarzyskiego. Walka w judo to przeciez glownie chodzenie po macie ze szczegolnym uwzglenieniem balansu. Jego utrata, moze zakonczyc przeciez walke. I wtedy z dyskusji wyplynal nam watek randori w aikido, ktory mial juz zupelnie inny wymiar. W tangu argentynskim chodzi przeciez o to, by sie przeciez nie zderzyc z inna para, zachowujac przy tym cala przyjemnosc wynikajaca ze znalezienia sie w tym okreslonym otoczeniu. Ach, jak to pasuje do .....
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: tango argentynskie
Przepraszam tych, co nie skojarzyli slowa randori w ustach mojego instruktora tanga. W judo, poprzez randori rozumiemy probna walke z partnerem na pol gwizdka. Czasem to tylko jednen z partnerow atakuje, lub czasem randori poswieca sie probie wykonania tylko jednego okreslonego rzutu lub techniki w parterze.
  • 0

budo_aiki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a pierwsze wykonanie tanga argentynskiego bylo w wykonaniu Charlie Chaplina /malo kto pamieta/
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak często partner w tangu wchodzi w praterkę ;) np z iriminage?
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A to zalezy. I nazywa sie 'close embrace'.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024