Skocz do zawartości

Zdjęcie

punkty witalne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: punkty witalne

jest sporo psychopatow, wariatow ktorzy nie tylko ze nie beda odczywali "straty moralnej" po zabiciu kogos ale jeszcze sprawi im to ogromna satysfakcje i jak najszybciej beda chcieli to powtorzyc.

To są wyjątki o których kręcą filmy i piszą książki. I oni nie walczą na noże, a zabijają tak, żeby nic nie zagrażało ich bezpieczeństwu. A nawet psychopatę można zastraszyć, on lubi zabijać, ale nie lubi się narażać.
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dagorn wrote:

tertio - to ja sie przerzucam na szachy... przynajmniej tam można mieć jakieś szanse

Ale jak zaśniesz nad szachownicą to możesz stracić wzrok (o króla i hetmana).

ale jakieś pojęcie mam o walce wręcz (boks, zapasy, kravka itd. liznąłem ich troche)

A mnie kiedyś dziewczyna powiedziała: "dla mnie to tylko endokrynolog jest prawdziwym lekarzem bo musiał nauczyć się wszystkich działów medycyny a i ginekologii też musiał liznąć."
Od razu zacząłem żałować, że nie zostałem lekarzem endokrynologiem :(
  • 0

budo_dagorn
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

będę pamiętać, żeby założyć gogle przy parti. Ba! co tam gogle.. kask założę, ooo!!!
a lizanie to miłe zajęcie:D
  • 0

budo_mrhole
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 189 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

tutaj sa punkty witalne wg systemu sayoc....
z tego co zrozumialem, to sa punkty dla noza trzymanego w lewej jak i prawej rece..

tylko jakis slownik medyczny angielsko polski by sie przydal...
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://www.sayoc.com/articles/instructoroutline.php

z tego co zrozumialem, to sa punkty dla noza trzymanego w lewej jak i prawej rece..

a zauwazyles, ze sobie wlasnie odpowiedziales na pytanie "no to czego sie w koncu uczyc?"

angielskiego sie bracie ucz... to Ci sie w zyciu przyda NA PEWNO ;)
  • 0

budo_braingame
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://www.sayoc.com/articles/instructoroutline.php

TO NIE SĄ PUNKTY WITALNE, tylko punkty z jednego z drilli.
w rzeczywistości cięzko jest zaplanowac atak tak, aby cięzko nie zranić. Przeciwnik się rusza, ty się ruszasz, jest ciemno, często atakujesz na wyczucie. Nie wiem, jak w tej sytuacji dokładnie przewidzieć skutki. Pozostaje zawsze pewien margines.
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja uwazam ze walke nozem nalezy trenowac z kilku powodów.

pierwszy. sytuacja w ktorej atakuje nas kilku napastników, njiezaleznie czy wierzymy w cuda czy nie, załózmy ze ktos nas szantazuje z nozykiem, udaje nam sie go przechwycic.
odrzucamy przeciwnika, i jezeli atakuje nas drugi napastnik, nawet z nozem, to my tez juz mamy nozyk. (proste Kreverskie rozumowanie)
ty masz nóz, ja mam nóz, ale mój jest wiekszy i umiem go uzyc.

drugi powód- Żydki (bez obrazy, z szacunkiem) powiedzieli.
jezeli dales sie trafic raz. nie daj sie trafic drugi raz. jezeli dales sie trafic drugi raz nie daj sie trafic trzeci.

dlatego warto nie dac sie trafic nawet za pierwszym i wykorzytsac wiedze z treningów walki nozem zeby wiedziec jak napastnik zaatakuje itp.
im wiecej odbytych walk z roznymi przeciwnikami na roznym poziomie tym latwiej wyciagnac spostrzezenia.

to tyle.
i wlasnie dlatego jestem za walka na noze.
amen
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja uwazam ze walke nozem nalezy trenowac z kilku powodów.

pierwszy. sytuacja w ktorej atakuje nas kilku napastników, njiezaleznie czy wierzymy w cuda czy nie, załózmy ze ktos nas szantazuje z nozykiem, udaje nam sie go przechwycic.
odrzucamy przeciwnika, i jezeli atakuje nas drugi napastnik, nawet z nozem, to my tez juz mamy nozyk. (proste Kreverskie rozumowanie)

Jak to czytam , to widzę, że "proste Kreverskie rozumowanie" sprowadza się do jednego z praw Murphy'ego
"Nie wierz w cuda, polegaj na nich" :lol:
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:) ee tam. ale ładnie to brzmi.
nie polegam na cudach:)
ani na wibrujących ciosach:)
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poza tym podkreslam ze sa to słowa zaczerpnięte z prostego kraverskiego rozyumowania jednego z instruktorów z izraela:)
  • 0

budo_hellfire
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2404 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Witam
Wydaje mi się,że dla noża wszysktie cele są dobre, ale są też cele "lepsze"(tętnice, ścięgna i reszta, której nie będę powtarzał po przedmówcach)

Poza tym nie chodzi o to, by nie trenować walki nożem, bo zawsze to zwiększa w jakiś sposób swoje szanse, ale mimo ilości n godzin na treningu zawsze może nas jakiś lamus za pomocą szczęśliwego cięcia lub pchnięcia...
  • 0

budo_braingame
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie wszystkie cele sa dobre, świadczą o tym przypadki kolesi, którzy dostali po kilka-kilkanascie strzałów a wciąż cięli innych. Znam też od strony ambulatoryjnej przypadek gościa, który dostał w szyję, ale za płytko.
pomyśl, co się stanie, jak pchniesz gościa za słabo, a on akurat odda w dobre miejsce...
Liczenie na śmierć lub obezwładnienie przeciwnika pierwszym lepszym cięciem/pchnięciem ma się nijak do rzeczywistości.
Jeśli już coś wyjąłeś, to używaj. nie chcesz używać, nie wyjmuj i nie ma sprawy.
ścięgna jako lepsze cele.....ło Boże...
  • 0

budo_hellfire
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2404 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Rzeczywiście mniej więcej tak to zabrzmiało, jednak nie to miałem na myśli.
Mówiąc,że każdy cel jest dobry nie miałem na myśli zamknięcia oczu i walenia gdzie popadnie, "bo każde drśnięcie jest dobre, śmiertelne lub obezwłasniające", bo wiadomo że tak nie jest
Jednak bardzo często odpowiednio głęboko zadane pchnięcie lub cięcie nie wchodząc "idealnie w punkt" może załatwić gościa.
A życie zna wiele przypadków osób, które mimo iż powinny być trupami to dawali sobie radę, jak gdyby nigdy nic. Zależy to od determinacji przeciwnika, poziomu adrenaliny i wielu innych nieprzewidywalnych czynników...
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja mam pytanie co do tej tabelki: Dlaczego przeciecie tetnicy szyjnej daje 5 s. przytomnosci, a np. podobojczykowej tylko 2. Przeciez po przecieciu t. szyjnej powinno nastapic prawie natychmiastowe przerwanie doplywu krwii do mozgu i utrata przytomnosci.

Moze ktos na nie odpowiedziec ?
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prawdopodobnie dlatego, że Fairbain lubił arteria subclavia. Jakoś szczególną estymą darzył ;)
A poważniej to myślę, że te dane są po pierwsze przybliżone, a po drugie... 2 czy 5 sekund to w tym przypadku niewielka różnica, żeby nie powiedzieć żadna.

K.
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Krzyśiu jesteś niepraktyczny.
to zasadnicza róznica.:)
swoją drogą ciekawe jak on to ustalał kiedy tworzył tabele:)
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wojna byla.

materialu do badan mial pod dostatkiem.
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jaka wojna???
:P

nie zmienia to faktu ze jest to nieodnotowane pytanie, na ktorym mozna sie skupic.
zgadzam sie zKrzysiem, ze jest to baaardzo ogólnikowe. chodzi mi o wyliczenie sec. ktore wiele niezmieniaja
  • 0

budo_fuzzy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm, ja noza nie trenuje, powiem to napoczatek, zeby bylo jasne. Jedno co mam do powiedzenia, to ze ejstem troche przerazony tym copisze czesc z Was (Dragon szczegolni).

Z tego co piszesz (Dragon) wynika, ze jak wyskoczy na Ciebie dresik, kaze oddac komorke i wyjmie sprezynke za 8,50 z ruskiego rynku, co mu sie polamie jak trafi na zamek od kortki, to ty go bedziesz cial po aorcie,, po twarzy etc. Ja rozumiem, ze nalezy znac punkty szczegolnie narazone (witalne), ale chyba po to, zeby w nie NIE udezyc. Czas samurajow sie skonczyl, nikt raczej nei poluje znozami - najczesciej nimi straszy, a po zacieciu w reke boi sie...
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jaka wojna???
:P

II swiatowa.

cos mi sie popier***, bo wydawalo mi sie, ze tabelki sa na Angolach oparte.

sorka.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024