SPYDERCO Tri-Angle Sharpmaker-pierwsze wrażenia
Napisano Ponad rok temu
PIERWSZE SPOSTRZEŻENIA:
-w czasie ostrzenia nie wolno dotykać palcami (sprawdzałem ostrośc) ostrza i prętów, jak tak robiłem na początku to ostrze zaczynało się ślizgać po prętach i musiałem iść je umyć żeby znowu ostrzyły
-na mój gust to gniazda w których osadza się pręty mają zbyt dyżą tolerancję i pręty się za mocno ruszają w czasie ostrzenia.
-jak nóż jest mocno sfatygowany to niestety ostrzenie może potrwać kilka godzin :roll: (myślałem że szybciej)
KONKLUZJA:
-Muszę sobie kupić noże z lepszej stali bo z gówna się bata nie zrobi
-Jeszcze trochę potrenować nad ostrzeniem
-Ostrzałka jest Super!
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmmm.....jedno pytanie ogladales kasete video z instrukcjami dot. ostrzenia?
tak, wydaje mi się że postępowałem zgodnie z instrukcją
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak się ostrzy gówniane stale ale te przyzwoitrze w moich nożach ostrzy się całkiem przyjemnie. Szczególnie że nie dopuszczam do tego, żeby noże były tępe, a co najwyżej trochę stępione. I wtedy to chwila moment i wszystko pięknie jest.
Pozdrawiam,
AdamD (zadowolony użytkownik TriAngle'a)
Napisano Ponad rok temu
Pilot 011 nie chcę sie wymądzrać w moim drugim poscie ale ostatnim krokiem wg. intrukcji powinno być ostrzenie na płaskich powierzchniach białych prętów.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Zreszta musze Tobie podziękowac bo m.in. dzieki twojemu zachwalaniu tego sprzetu na forum sam sobie go sprawiłem.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dobrej zabawy w ostrzenie życzę
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Maciek, a z mojego doświadczenia krótkiego wynika, że np. 440C w moim TSEK'u nie ma sensu ostrzyć dalej, niż na białych krawędziach, a właściwie to lepiej skończyć na płasko na ciemnych.
Pozdrawiam,
AdamD
też mi się tak wydaje, na białych płaskich to chyba brzytwy się ostrzy, a pozatym to chyba muszę się lepiej przyłożyć do ostrzenia skoro każdy nóż da się naostrzyć tak żeby golił :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kilka uwag
- na początku też mi się wydawało, ża gniazda mocujące mają za duży luz, po pół roku w mirę intensywnego używania (koledzy... ) luz jest bez zmian - taka jej uroda, natomiast tworzywo jest naprawdę wytrzymałe.
- białe pręty na płasko - to faktycznie już pieszczenie ostrza. Mnie się nie zawsze chce, szczególnie przy kiepskiej stali.
- "zajechane" i całkiem tępe ostrza - faktycznie - trza mieć spooooro cierpliwości, dlatego też nie pozbyłem się Lansky'ego, niestety - diamentowe pręty kosztują więcej od samej ostrzałki, ale już się zdecydowałem na zakup (mentalnie - teraz czekam na jakąś lewą kasę ), bo po trzygodzinnej walce z tępym kukhri.... o curwa
- czyszczenie cifem czy czymś tam - raz na jakiś czas. Jeśli ostrze zaczyna się "ślizgać" po krawędzi, to po prostu znak, że jest już ostre na danym poziomie i trzeba przejść na płaską powierzchnię lub zmienić pręt na biały (no chyba, że się upapra jakim tłustym badziewiem, ale nóż przed ostzeniem wypada umyć...)
- kolejna zaleta - kamyki na płasko (dół pudełka) - kapitalna sprawa przy ostrzach typu chizel (mam dwa - balika i Companiona CRKT) dopiero niedawno spróbowałem ostrzenia przu stawieniu ramion w V, natomiast na leżących kamieniach - rewelka
- no i jeszcze jedno - długie, cienkie i ząbkowane noże kuchenne - to jedyna ostrzałka, która daje im radę.
Generalnie - kapitalna sprawa, nawet moja pani, która do mojego bzika ma stosumek, hmmm.... taki sobie - chwali ją (tzn. mnie po każdej akcji w kuchennej zbrojowni)
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Według mnie Tri-Angle ostrzy tak,co prawda moj Buck Strider goli bez dotykania skóry 8) ,podobnie jest z Microtechem LCC , ale ten sam efekt uzyskuje na Diamond Stone firmy Eze-lap :fine grit (wymiary 1"x4") a kosz tego małego kamyczka to okolo 7 $ i na tym małym kamyczku ostrzy sie znacznie szybciej .
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wypraktykowałem polecam, kiedy już wszystkie trzy strony prętów się zapaprzą startym metalem, napluć na chusteczkę higieniczną i przeciągnąć kilka razy po każdej płaszczyźnie czy kancie... Wystarczy i pomaga.
Z Cifem mi się chciało raz bawić, raczej dla satysfakcji włożenia do pudła czystych do białości prętów niż z potrzeby...
Kasety jeszcze nie oglądałem, bo nie mam video... ech ta technika...
Kompletnie nie posiadające krawędzi tnącej noże kuchenne nigdy nie ostrzone doprowadzam do swobodnego golenia poniżej godziny... (i jak tanio! )
Ale generalnie ciężka harówa przy twardej stali i zniszczonej krawędzi.
Do golenia w locie można dojść, trzeba złapać wyczucie...
Faktycznie 'kamień' z prętów ułożonych na płasko jest rewelacyjny ...
A w ogóle to nie rozumiem, jak to udaje się 'raz na 3 razy' coś doprowadzić do golenia... Ostrzysz na czas, 10 min. i koniec?!?!? Nigdy nie odszedłem od Spyderco (ani niczego innego do ostrzenia) zanim ostrzone medium nie goliło. Chyba że mi łapa odmówiła posłuszeństwa, ale rano powracałem i kończyłem...
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Tak zeby goliło normalnie to zawsze.
Napisano Ponad rok temu
Im dłużej użytkuję (czyt. więcej noży ostrzę) tym większe moje zadowolenie.
Fakt, przy odrestaurowywaniu ostrza przy pomocy Spyderco potrzeba dużo pracy i cierpliwości (to robota dla diamentowych ostrzałek), jednak twardo wyprowadzam ostrza w nożach kuchennych wszystkich sąsiadów i znajomych - praktyki nigdy nie za wiele, przy okazji można nabrać sporego doświadczenia ze spotkań z różnymi stalami.
Przy nożach "kiepskich" pręty strasznie szybko się zabrudzają i często trzeba je czyścić, trochę to kłopotliwe, ale po przemyciu znów słychać przemiły dźwięk zbieranej stali.
Ogólnie - SUPER poklon
Napisano Ponad rok temu
Jak wytrzymałe na ścieranie są pręty ceramiczne stosowane w ostrzałkach?
Da się to jakoś przeliczyć na okres, czy intensywność użytkowania?
...a może są wieczne 8O :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dupne noże a sklepy
- Ponad rok temu
-
Stal 12c27 Sandvik
- Ponad rok temu
-
Ostrzenie noża
- Ponad rok temu
-
CAMO_pytanie do ekspertów-i nie tylko....
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Mini Bushman
- Ponad rok temu
-
A co powiecie na to?
- Ponad rok temu
-
Tanie a dobre noże.
- Ponad rok temu
-
Jak przechowujecie kolekcje
- Ponad rok temu
-
3 ulubione noże
- Ponad rok temu
-
Cheap Sebenza
- Ponad rok temu