Stal 12c27 Sandvik
Napisano Ponad rok temu
Szukajac odpowiedzi na jego pytanie trafilem na tekst, w ktorym autor porownuje stal 12c27 i CPM440V. Oto link do tego tekstu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Zastanawia mnie, czy ktos mial podobne dylematy i do jakich doszedl wnioskow?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przecież to właśnie z tego powodu do ostrzenia nozy z takich stali potrzebne sa diamentowe ostrzałki, bo tylko diament może sobie z nimi tak łatwo poradzić.
Ja moje CPM 440V ostrzę na kawałeczku ceramicznego pręta i nóż goli. A z diamentami to lepiej ostrożnie bo jak raz dorwałem ostrzałkę diamentową typu fine to kilka pociągnięć i mi się klinga przeprofilowała. Aby to potem doprowadzić do ostrości to kilka dni straciłem...
Napisano Ponad rok temu
rozumiem, ze ten nóż z 440V był nizej zahartowany niz EKA (ponizej 57 HRC), co jest zrozumiale - 440V swietnie tnie przez duzy dodatek wanadu, nie musi byc az tak wysoko hartowana. poza tym:Hypothesis: For this[?] material, steel hardness is what makes a difference
wiec i tak nie ma problemow z robieniem i ostrzeniem nozy z tej stali.
CPM steels are easier to grind and polish than conventional stainless.
pytanie: czy na kratonie (czy cos podobnego z czego robia chwyty fallknivenow) taka stal naprawdę tepi się szybciej niż standardowe 440 lub coś podobnego?
chociaz guma to nie to samo co kraton, ale troszke podobnego typu - calkiem przypadkowo jakis tydzien temu kompletnie przerabialem gumowa raczke od noza wz 98 nozem z sandvika i chociaz nie robilem zadnych testow to nie stepil sie mocno - nie odczulem tego az do konca pracy (chociaz przed rozpoczeciem nie byl ostry jak brzytwa). ktos sie bawil guma/kratonem jakims boa? jesli nie to poswieccie sie i przemodelujcie jakis chwyt z kratonu nozem z 440V - powiecie czy po tym naprawde nie jest w stanie ciac kartki papieru w powietrzu
interesujace jest to, ze nie jest podane jaki noz byl uzyty do majstrowania przy fallknivenach
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
440v ma ponad 2% węgla
Napisano Ponad rok temu
autor tej strony postawił hipotezę, że dla takiego materiału jak kraton trzymanie ostrza zależy bardziej od twardości stali niż super-składu chemicznego, karbidków itd.
więc potnijcie te chwyty bo mnie interesuje czy rzeczywiście ta super-stal tak się na nim tępi, czy facet sobie w kulki leci
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ostrzenie noża
- Ponad rok temu
-
CAMO_pytanie do ekspertów-i nie tylko....
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Mini Bushman
- Ponad rok temu
-
A co powiecie na to?
- Ponad rok temu
-
Tanie a dobre noże.
- Ponad rok temu
-
Jak przechowujecie kolekcje