"leworęczne" foldery
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieje, że nie pozostaje mi tylko benchmade, bo ja jakoś nie moge sie przekonać do tego ochydnego guzika na rękojeści
a jeśli już bm, to który? myślałem o tseku...
chodzi mniej więcej o 3-3,5" nierdzewnej, albo pół-nierdzewnej (154CM absolutnie wystarczy) stali o wysokim szlifie, oprawionej w wygodną rękojeść z estetycznych materiałów. dodam jeszcze że wg mnie zytel nie jest nieestetyczny...
interesują mnie raczej te rozsądniejsze cenowo propozycje (leworęczna sebenza odpada ) , bo ja gubie i niszczę noże
byłym wdziędzny za odzew
wesołych świąt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlugos ostrz 3.4" wiec chyba ok cena tez niezla bo w pl mozna kupic za 469pln w 3miescie.
Napisano Ponad rok temu
Wychodzi na to, że naprawdę dwuręcznych noży jest mniej niż by się chciało.
Ze swojej strony mogę polecić BM Ares'a, całkowicie oburęczny. Super wygodny EDC. ostrze 3,6" stal 154CM. A nożyk jest malutki.
Napisano Ponad rok temu
Ares mnie od początku nęcił, ale ten flame patern zarówno bordowy jak i zielony jakoś mi nie podchodzi hmm, może jakbym na żywca obejrzał...
no i ten axis
aha, jeszcze jedno. czy wszystkie axisowe bm`y mają wycięcia ułatwiające dostęp do kołka po obu stronach rękojeści?
Napisano Ponad rok temu
Zwroc uwage, ze najwiekszy wybor ksztaltow ostrza jest wsrod Griptilianow i badz swiadom faktu, ze stal 440C w nozach BM dla niektorych posiadaczy nie jest zauwazalnie gorsza od 154CM. Ja tez sie do takich posiadaczy zaliczam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jest do dostania za jakieś 70$
Napisano Ponad rok temu
jezeli juz to Piter ci cos naswietli.... ale coś czuje, że nikt mi za wiele o nim nie powie, prawda...?
Napisano Ponad rok temu
To prawdziwy utlralight. Nóż jest tak leciutki na swoje wymiary, że łatwo o nim zapomnieć. W sumie jest też dość delikatny. Ostrze wydaje się być bardzo cienkie (przy jego długości). Okładziny z Micarty ładnie wypolerowane, nóż dość estetycznie wykonany. Jedyny szczegół, do którego bym się przyczepił, to gwintowana tulejka do której przykręca się klips - po stronie klipsa jej nie widać, ale po drugiej oczywiście tak i jej kształt (lekko ścięta na krawędziach rurka) psuje nieco estetykę tej strony noża.hmm... zastanawiam się teraz nad Almarem Eagle Ultralight.... ale coś czuje, że nikt mi za wiele o nim nie powie, prawda...?
Napisano Ponad rok temu
a co sądzicie o BM 720?
z tego co pamiętam, to oglądany przeze mnie bm720 ma nieprzekladalny na drugą stroną clip do paska - ale mogę się mylić.
Sam jestem mańkutem i boli mnie to, że część producentów zlewa równo 10-15% populacji, czyli leworęcznych. ehhh. Brak wersji lefty, lub wypuszczanie krótkich serii doprowadza do tego, że trzeba się przestawiać na otwieranie noża prawą ręką. Przykładem scyzoryki i multitoole (spróbuj otworzyc Victorinoxa czy Leathermana Wave'a lewą ręką). Inną sprawą jest dopasowanie pochwy dla fixed, tak by można ją było wygodnie nosić po prawej stronie.
Wracając do folderów.Teraz używam Ka-Bara Huntera Bob Dozier Design, który nie jest może rewelacyjny, ale łatwo go przestawić do lewej łapy.
Z innych mańkutofilnych noży które miałem okazję trzymać AFCK, Spyderco Native, CS Safekeepera i Al Mar Sere więc chyba nie jest jeszcze tak do końca żle
a tak BTW to dużo tu leworęcznych na forum?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo Mel popełnił conajmniej dwie wersje 720. W tej górnej klips jest przekładany, a na niżym zdjęciu widać, że nie koniecznie.
wcześniej widziałem wersję antymańkutową, ale nie wiem która była pierwsza to się nie wymądrzam.
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem dwuręczny (znaczy - prawo i lewo )a tak BTW to dużo tu leworęcznych na forum?
Zdjąłem klipsa z Boa (i tak noszę go w kieszeni kurtki najczęściej) i przez SpeedSafe zrobił się cudownie dwuręczny też...
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Zdjąłem klipsa z Boa (i tak noszę go w kieszeni kurtki najczęściej) i przez SpeedSafe zrobił się cudownie dwuręczny też...
-wój-
coś dla ciebie -wóju-
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
foldery specjalnie dla leworęcznych (Boa też)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SMF
- Ponad rok temu
-
Co ma przynieść Mikołaj? :)
- Ponad rok temu
-
MT LCC est arrive :)
- Ponad rok temu