Muay - Pytanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem nie ma rzutów - przynajmniej się nie trenuje... Pierwotnie jak najbardziej...
Napisano Ponad rok temu
no właśnie na to, bo te podcięcia to chyba można nazwać rzutami skoro polegają na przewiezieniu przeciwnika przez własne biodro w kierunku gleby. niepotrzebnie nazwałem to błędnie podcięciem. sorcia. ale tak jakoś mi się skojarzyło.... nie na to pytanie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
2. Rzucenie się na przeciwnika, łamanie kręgosłupa, naumyślne przewracanie się, judo lub zapaśniczy rzut przeciwnika.
...
8. Wykonywanie nieprzepisowych chwytów i technik zapaśniczych nie będących częścią MuayThai.
...
te punkty są chyba tłumaczeniem zasad World Muay Thai Council: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] gdzie możemy przeczytać:
FOULS AND STRIKES VIOLATING THE RULES:
(...) Wrestling, back or arm locks or any similar judo or wrestling hold(...)
Trochę to wszystko niedomówione moim zdaniem, bo co to znaczy "nie będących częścią MuayThai"? Jest jakiś spis wszystkich technik zaliczanych do MuayThai?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niezupełnie co?no niezupełnie, jest sporo rzutów, nawet w zawodowym muay thai. różnica tylko taka że nie kontynuuje się walki na ziemi.
Ja nie mówię, że w muay thai nie ma rzutów. Tylko, że czym innym jest zawodowe muay thai uprawiane w Europie Zachodniej, czy w Stanach, czym innym jest muay thai w Tajlandii, a czym innym amatorskie muay thai, którego fragment przepisów zacytowałem.
Widziałem filmy z Tajlandczykami trzepiącymi sobą o glebę aż huczało, ale nie wiem czy w amatorskim thaju, który to pretenduje do bycia dyscypliną olimpijską są rzuty dozwolone. Właśnie o to chodzi, że przepisy moim zdaniem nie uściślają tego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie Muay thai w 3mieście?
- Ponad rok temu
-
Włodarczyk - skandal
- Ponad rok temu
-
Kick boxing w Rzeszowie
- Ponad rok temu