"mezalianse"
Napisano Ponad rok temu
Każdy styl się modyfikuje ale czy jest sens? No cholerę te mezalianse? Jeśli ktoś akceptuje parter w tkd to powinien zaakcteptować lowkicki w aikido, tylko co na to "właściciel" stylu i cała filozofia?
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego się tak dzieje?
Ano dlatego:
np taki wysoki stopień tkd, nie pójdzie na treningi bjj bo kiszka
10 lat temu miała miejsce "mała" rewolucja :wink:
Napisano Ponad rok temu
czy "odkurzenie starcy książek" ja widze dwa wyjścia.
1- niepraktycznośc styli walk, któe powstaly do walki a nie do pieknego wyglądu, albo musza ulec zmianie, i dostosowac sie do dzisiejszych realiów, tym samym czerpiąc z innych styli.
2- powody reklamowe i finansowe, stare szkoły nie mają dzis takiego odboiru u ludzi jak kiedys. starczy siegnąc po książki ukazujące sie w polsce o karate sprzed kilkunastu lat. a dzis? dzis, nie oszukujmy sie karate zanika.
nie ma już dyskusji ze to smiercionośna sztuka walki itd. dzis mowa o walkach w klatkach.
ja uważam ze style powinny pozostac takie jakie były, nie należy ich transformowac, chciałbym zeby za 100 lat nadal było wiadomo kim był samuraj czy ronin.
sensowne jest połączenie technik praktycznych w dzisiejszych czasach z nowatorskimi pomysąłmi czy technikami.
ale tworzenie hybryd z tai chi i vale tudo to.. to shit.
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio coraz częściej (szczególnie w Brazylii) nie dołącza się samego parteru, ale treningi capoeiry dzieli się jeszcze z Bjj (techniki przydatne szczególnie w duru :twisted: )capoeira i parter
Wydaje mi się, że dodaje się często takie "bonusy” aby zyskać kolejną możliwość "samoobrony" żeby można był się "obronić" po takim aikido albo capoeira:wink: natomiast w wypadku capo to urozmaica grę zawsze jest dodatkowy dreszczyk emocji, kiedy koleś może cię złapać i walczyć w parterze:], ale trzeba też to rozgraniczyć żeby nie zatracić całego ducha capoeiry żeby to nie wyglądało tak, że wchodzimy do roda i nagle do parteru jestem za takimi mezaliansami, ale w rozsądnych granicach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do TKD to jeszcze nic nie zostało wprowadzone, ale jak znam życie, ci co ćwiczą zupełnie coś innego wiedzą najlepiej .
Ewentualne uzupełnienia dotyczyłyby tylko jednego działu, Hosin Sul;
Więc nie ma mowy żeby zmienił się profil TKD, i żeby parter dołączyć do kanonu sztuki.
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze wynika to z niedojrzalosci, z niewystarczajacego wycwiczenia w danej SW. Powoduje to ze ludzie chca "unowoczesniac" dany styl, przystosowaywac go do "nowej" sytuacji.Dlaczego się tak dzieje?
Moze i intencje maja dobre, ale z powodu niedocwiczenia i niezrozumienia podstawowych zasad zadzacych danym stylem wychodzi z tego zwykla kaszana. Powstanie danaj SW w przeszlosci bylo poprzedzone w pewnym sensie jaka wielka idea Zalozyciela, ktora stanowi kregoslup ideowy, zarowno od strony technicznej jak i filozoficznej. Ta podstawowa idea(czy raczej SYSTEM pewnych polaczonych ze soba idei) stanowi podwaline sensownego nauczania.
Bez tego powstaje swego rodzaju "smietnik" i w zasadzie takie szkoly nie prztrwaja kilku lat, czy zycia danego "unowoczesniacza".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest klika styli przekrojowcyh, i jak chce trenowac to ide na cos takiego. Jak chce trenowac parter to ide na bjj, jak chce tylko boksowac to ide na boks.
Nie chcialbym aby za pare lat kazdy styl wygladal tak samo przekrojowo. Tkd powinno zostac Tkd, a nie robic mix fighting, bo to juz istnieje i to conajmniej kilka rodzajow, kolejnego mixu nie potrzebuje.
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się, ale doszedłem do wniosku że to durnota i przestałem. Ot ślepa moja uliczka jakich wiele w życiu.Fiodor,a czy ty przypadkiem,nie robiles kiedys combat aikido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użyłes słowa mezalians,które oznacza związek czegoś "lepszego z czymś gorszym",grapling jest za dobry do tkd? :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jak to tradycyjne? żadne tradycyjne all muszą iść z postępem, do kendo już dodawany jest parter i kopniaki z TKD.Tak właśnie jest.Zauważ ,że kiedyś konkurowały szkoły,pózniej wyrosły z nich style.Zbliżamy się do takiego właśnie momentu,że nadchodzi znowu czas konkurencji szkół,myślę ,że niedługo to wszystko się ujednolici.Będą style tradycyjne jak Kendo,szkoły mma i szkoły "uderzane".Dla mnie to jest to ok,bo np Aikido reklamuje się jako nauka samoobrony,więc powinna uczyć samoobrony (tym bardziej ,że przecież są tam dobre techniki ) opierając się na realiach,nie na tradycji.
mezalians - nieodpowiednie, niestosowne, połączenie (chodzi o małżenstwo ale co tam) masz złą definicję brachuUżyłes słowa mezalians,które oznacza związek czegoś "lepszego z czymś gorszym",grapling jest za dobry do tkd? :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem jednej rzeczy,krytykuje się style,ale jak style się modernizują to się kręci nosem...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W pewnym sensie jest to powrot do korzeni, kontra na maksymalne usportowienie tego stylu. Tworca TKD (ITF) nigdy nie chciał by jego styl stał sie tylko sportem. W pewnym sensie jest to przywołanie jego idei.
Nie nalzey sie spodziewac wielkich przemian. Nie ma tu takze mowy o mazaliansie czegokolwiek. TKD zawsze pozostanie tym samym.
Napisano Ponad rok temu
No niestety po wczesniejszym nastawieniu sie calkowicie na sport kata tam prawie nei byly cwiczone. Teraz maja szanse cwiczyc i startowac nawet te osoby ktore glownei specjalizowaly sie w technice a np nie osiagaly takich wynikow wydolnosciowych silowych itp. A zarazem jestt to urozmaicenie dla publicznosci i daje publicznosci troche szerszy obraz judo niz dwoch szarpiacych sie gosci - no bo niestety na wysokim poziomie dwoch zawodnikow walka tylko dla znawcow moze byc ladna publicznosc by wolala ogladac walke np mistrza z poczatkujacym
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zle nawyki
- Ponad rok temu
-
co robic jak trafisz na pistolet?
- Ponad rok temu
-
Kompletna sztuka walki ?
- Ponad rok temu
-
Bruce Lee a homie???
- Ponad rok temu
-
aikido vs bjj
- Ponad rok temu
-
Ile zajmuje Wam dotarcie na trening?
- Ponad rok temu
-
POCZĄTEK
- Ponad rok temu
-
Glowne mechanizmy uczestnictwa w organizacjach (sw)
- Ponad rok temu
-
Legalność sekcji sportów walki.
- Ponad rok temu
-
Tai Chi(Dynamic/Power Pushing Hand) - mpg
- Ponad rok temu