Nie jestem za stary?
Napisano Ponad rok temu
Wiem że duża użytkowników część się uśmiechnie. Ale mam pytanko. Mam 25 lat i dopiero zaczynam przygodę z Judo - byłem na jednym treningu i bardzo mi się spodobało. Ale dręczy mnie jedno. Czy nie jestem już za stary żeby coś osiągnąć w Judo? Nie chodzi mi o zostanie mega wymiataczem ale żeby reprezentować jakiś poziom. Treningi są 2 razy w tygodniu po 2,5 godziny.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Dzieki ciezkiej pracy z cala pewnoscia mozesz do czegos dojsc. Serce, zaangazowanie a wyniki same przyjda.
Napisano Ponad rok temu
Ale dla siebie, dla zdrowia i dobrego samopoczucia to w sam raz :wink:
Napisano Ponad rok temu
pon. - 1.5 godz. - mata.
wt. - 1.0 godz. -silłownia + 1.0 godz. mata (indywidualnie).
śr. - 1.5 godz. - randori lub mata
czw. - 1.5 godz. - mata
pt. - 1.5 godz. - mata
sob. - 1.0 godz. - siłownia + basen.
(chyba, że ma zawody).
bieganie - w wolnych chwilach i o ile ma chęci.
tak więc te 2x w tygodniu to raczej "luz".
Napisano Ponad rok temu
... no taki np. treningowy zestaw mojej córki (13 lat - III kyu):
pon. - 1.5 godz. - mata.
czw. - 1.5 godz. - mata
pt. - 1.5 godz. - mata
(chyba, że ma zawody).
bieganie - w wolnych chwilach i o ile ma chęci.
Z calym szacunkiem, a gdzie czas na regeneracje ?
W tym wieku to Twoja corka powinna sie jeszcze bawic w sporty walki, nie mowiac juz o silowni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
[ciach!]
pon. - 1.5 godz. - mata.
czw. - 1.5 godz. - mata
pt. - 1.5 godz. - mata
[ciach!]
Tak podliczyłem godziny na macie to wychodzi 7 godzin tygodniowo. Ja mam 5 godzin. Siłownie na razie sobie odpuszcze. Zacząłem ćwiczyć codzinnie bez ciężarków - mam na tyle ciężkie ciało że w zupełności wystarczy na razie do ćwiczeń z samym sobą (: No i biegać też zacznę, ale od wiosny, bo tak se myślę - na razie jestem całkowicie bez formy i zacząć biegać w zimie to chyba się może skończyć jakimś choróbskiem - co nie?
Oczywiście przpraszam za przejwy wszelkiej ignorancji z mojej strony. Naprawdę dopiero zaczynam przygodę z Judo - pewnie inaczej będe gadał po roku treningów. Jak na razie wyszko fajnie idzie - szybko pojmuję to co mi trenejro pokazuje - on sam tak twierdzi a nie należy raczej do osób które obsypują komplementami.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
ten trening to widze niezly poczatek do wyczynu w przyszlosci..
a propos treningu i "rozkładu jazdy":
-ten plan treningowy obowiązuje dopiero od połowy tego roku,
-rzeczywiście jest to trening prawie "wyczynowy",ale też takie jest jej podejście do tematu "judo",
-nie zgodzę się z twierdzeniem, że w tym wieku powinna się "bawić w sporty walki" - taką zabawę miała 3-4 lata temu ! - teraz sama chce i lubi to co robi, a do treningów nikt jej nie zmusza,
-siłownia i ćwiczenia oczywiście dostosowana jest do wieku, bardziej jest to rozciąganie i zapoznawanie się z przyrządami, obiążenia praktycznie żadne, brak obciążeń kręgosłupa,
-poza tym pamiętajcie, że nie musi chodzić na wszystkie treningi.
-całość prowadzi rozsądny trener (nie "instruktor" po kursach) i jeżeli "coś nie gra" z zawodnikiem to odpowiednio dostosowuje obciążenia treningowe.
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1) z calym szacunkiem, ale wydaje mi sie ze chesz zeby Twoja corka spelnila (moze) Twoje niespelnione marzenia w JUDO ?
2) Zgadzam sie w 100 % z Robaq'iem ze trening to nie wszystko.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. ma taki plan treningów, co nie znaczy, że musi tak chodzić.
2. na razie chodzi na judo chętnie i nikt jej nie zmusza do treningów.
3. jeżeli kiedyś przejdzie jej ochota na judo to trudno, ostatecznie sama ma w życiu wybierać.
4. w temacie "judo" nie mam niespełnionych marzeń, za krótko trenowałem i było to baardzo dawno temu.
5. też się zgadzam z Robaq-iem, trening to nie wszystko.
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Amatorka tego bym nie nazwal a do wyczynu to mi daleko.....
Napisano Ponad rok temu
Nie chcę się wtrącać ale według mnie chyba popełniacie błąd. Dużą liczbę treningów rozumiem ale ta siła to raczej nie jest dobra rzecz. Nie zapominaj o tym, że dziecko jest głupie. Wiem po sobie. Napali się na coś i może chcieć osiągnąć to za wszelką cenę. Nie interesuje się za bardzo tym, że może zahamować swój rozwój poprzez zbyt duże obciążenie organizmu. Nie wiem czy zbija wagę ale jeśli tak, to raczej nie powinna, dopóki dorasta.... pon. - 1.5 godz. - mata.
czw. - 1.5 godz. - mata
pt. - 1.5 godz. - mata
Oczywiście sam też jestem fanatykiem i niejednokrotnie kładę na szali swoje zdrowie ale czasem przychodzą refleksje <
Co do postu http://www.forum-kul...showtopic=62252 wydaje mi się, że w niemieckim wychowaniu fizycznym zachowała się przynajmniej część ideologii Jahnego i Spiessa, które nie za bardzo uwzględniały negatywne wpływy dużego wysiłku fizycznego na ciało dziecka.
^Hast^, shark_bln, 3 razy dla kogoś, kto myśli o karierze to za mało. Co powiecie na to, że w szkole CAMBO 70 w Moskwie, którą miałem okazję odwiedzić, młodzi adepci ćwiczą 3 razy dziennie? Wychodzi na to, że wykonują w tym samym czasie jakieś 4x więcej pracy... Tutaj piszę o uczniach w wieku ok. 16lat. Mój trener (wtajemniczeni wiedzą o kogo chodzi) mówi, że 3 treningi tygodniowo dla kogoś, kto już jakiś poziom sobą prezentuje to optymalna ilość, żeby stać w miejscu (nie polepszać się ani nie pogorszać).
w tym momencie lekko pojechałeś po szanownej córce. "Samuraj" oznacza, nie jak się wszystkim wydaje wojownika a ... służącego.A moze akurat ma ducha samuraja?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Techniki
- Ponad rok temu
-
Na macie rozne techniki znacie :D
- Ponad rok temu
-
Rolls Gracie - czlowiek legenda
- Ponad rok temu
-
mata leo
- Ponad rok temu
-
John Kavanagh
- Ponad rok temu
-
Kiedy odbeda sie najbilzsze zawody w BJJ??????
- Ponad rok temu
-
Denerwujące otarcia
- Ponad rok temu
-
WAGA?
- Ponad rok temu
-
Kurs Instruktorski w Bjj Polska
- Ponad rok temu
-
Bjj w Szczecinie i okolicach