"Skutecznosc" Taekwondo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lat temu. Gratulacje i polecam WWW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Techniki ręczne są na ulicy absolutnie nieprzydatne, chyba że są ćwiczone na użytek realnej walki.
albo - Jakikolwiek kopnięcia są nieprzydatne - chyba że ...
Tak można o wszystkim. Żeby nie zgodzić się z combatem - napiszę, że wysokie kopnięcia mogą być przydatne na ulicy, pod warunkiem, że umie się je wykonywać na ulicy, a nie tylko po rozgrzewce, wolno i słabo :-) .
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby nie zgodzić się z combatem - napiszę, że wysokie kopnięcia mogą być przydatne na ulicy, pod warunkiem, że umie się je wykonywać na ulicy, a nie tylko po rozgrzewce, wolno i słabo :-) .
Idź z Bogiem bracie i próbuj wysokich kopnięć - powodzenia...
Napisano Ponad rok temu
ja uwazam ze mozna kopac hk,ale jak widac po typie ze raczej mamy nad nim przewage silowa. kopniecie musi byc szybciutkie i zdecydowane (musimy wiedziec co mu chcemy zlamac). w dluzszej walce nie polecam, bo hk zabieraja duzo sily i energi. jak ktos trenuje tylko tkd 2-3 lata to na ulicy lepiej sie nie wychylac z hk (lk na biodro,udo). samo tkd na ulcy to troche lipa,oczywiscie zalezy jeszcze od sekcji i trenera. u mnie walka uliczna byla na treningach.
Napisano Ponad rok temu
u mnie walka uliczna byla na treningach.
Co Ty nie powiesz?? Walka uliczna - proszę proszę. A gdzie trenujesz?
Od dollyo na głowę jest kilka lepszych, skuteczniejszych i bezpieczniejszych technik. Róbta co chceta zresztą - wasze zdrowie...
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie ze u Grześka P. aktualnie trenuje co innego,zeby nie stac caly czas przy jednym.
Napisano Ponad rok temu
Mnie po dlugich doswiadczeniach z TKD "sprowadzila na ziemie " dopiero ciezka kontuzja nogi . Po tym zdarzeniu musialem zrezygnowac z wysokich kopniec a skupic sie na niskich . Wzialem sie tez ostro za garde i techniki reczne . I tak dzieki kontuzji paradoksalnie moja technika zrobila sie o niebo skuteczniejsza .
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Idź z Bogiem bracie i próbuj wysokich kopnięć - powodzenia...
masz dwóję za czytanie ze zrozumieniem tekstu.
Nie było tam nic o mnie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy raczej nie ma sensu. Są tacy co mogą sypać kopy na twarz bez problemu. Ja osobiście mam awarię biodra, więc byłbym głupi gdybym tak kopał. Na wysokość pasa na razie wystarczy :-) . A jak komus wychodzi to szczęść mu boże zdrowie :-) . Na pohybel wrogom.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi juz sie niedobrze robi od stwierdzen typu "TKD nie nadaje sie na ulice" "Wysokie techniki są do d.... " Mniej teoretyzujcie , wiecej robcie zeby to poprawic , a jak sie nie podoba to zmienic styl i tyle.
Chciałbym moc czytać na łamach działu TKD posty bardziej zwiazane z tematyką..roznorodne , zamiast ciagle wałkować juz "zajechane" tym wałkiem tematy.
Trenuje juz kilka lat TKD , wiem co jest skuteczne a co nie ! Trenuje na tyle na ile moge BJJ i inne sztuki walki. Jednak mimo technik jakie poznałem na innych "parkietach" uwazam ze TKD jest najwspiekniejszym systemem walki jakim mi przyszło trenować. Rownierz jest skuteczne , wowczas gdy ma sie zapał , doswiadczenie ,wypracowaną technike i jest sie wolnym od teori i domniemań.
Kazdy zawodnik z czasem doswiadcza tego jaka technika bedzie skuteczna w konfrontacji realnej. Przechodzi pewną metamorfoze po ktorej staje sie fighterem. Jednak do osiagniecia tej przemiany potrzebny jest czysty niezasmiecony bajkami o wielkich fighterach z klatek umysł i ciezka , mozolna praca.
Kiedys byłem tak samo "olśniony" jak Ty German. Zacząłem trenować wszystko co "skuteczne"
Teraz tesknie za TKD.. i sobą samym , takim jakim byłem kiedyś. Gdybym nie został "olsniony" za wczesnie a dopiero teraz byłbym o niebo lepszym fighterem. Nie byłem dostatecznie dobry w TKD by moc powiedziec "to nie jest dobre" - zrobiłem to i teraz załuje.
Kiedyś moj Trener powiedział.. "Jesli bedziesz naprawde dobrym zawodnikiem w jednym, szybciej pojmiesz inne systemy walki. Jesli bedziesz chciał nauczyc sie wszystkiego na raz... droga do bycia dobrym , zajmie Ci wiele czasu"
Konkludując : Robmy swoje na tyle na ile mozemy , wkładajac w to 101% siebie. Gdy osiagniemy pełen pułap, nagle przeskoczymy jeden poziom wyzej... nasze pole widzenia stanie sie naturalnie szersze , a wtedy krotka droga do bycia "niezywciezonym"
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
obrotowe kopnięcia zabierają za dużo czasu ,ale jeśli wykonuje się je szybko to dlaczego nie ? wszystko zależy od szybkości i wykorzystania sytuacji
fakt faktem nie można spuścić przeciwnika nawet na chwile z oczu .....
ps. zawsze można trafić na łamage albo boxera [/list]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tkd w Sosnowcu?
- Ponad rok temu
-
Czarny pas -symbolika