Katana ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest w Polsce parę osób, które wykonują katany tradycyjną metodą min. pan Socha i Lukaszczyk (a może jest ktoś jeszcze?) - u którego z nich warto zamówić katanę i ile to teraz kosztuje ?
to pan Socha wykonuje kakany, mnie się wydawałó że raczej nimi handluje :? ale że kuje to nie wiedziałem
Napisano Ponad rok temu
Szczepan cierpliwosc to klucz. 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pan Socha napewno kuje katany (kiedyś z nim rozmawiałem na ten temat).
chyba jednak pan Socha tychże katan nie kuje, bo wiesz napisał by o tym w swoich książkach to jedno, a drugie że aby kuć katany to trzeba katany to trzeba się tego nauczyć, a on raczej nie miał czasu na tę naukę jak pracował w instytucji handlu zagranicznego, robił interesy a nie zabawiał się w męczenie żelastwa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kuje masa osub ale trzeba sprecyzowac o jakie kucie chodzi odkuc cos z kawalka stali to nie to samo co, wykuc z rudy wedlug wszystkich zasad i prawidel to potrafi w polsce moze 5 osub nie wiecej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po prostu zbajerował gościa, by zrobić na nim wrażenie, to wszystko, i mnie się to też niepodoba, już pana nieco mniej lubię. Dorobić do miecza tsuka czy saya to i ja potrafię, jak się sprężę :-)
Wiem coś na ten temat. Widziałem twoje iaito na stażu w Opolu. ))
Generalnie nic nie mam do Pana Sochy - wręcz przeciwnie okazał się bardzo pomocny, gdy szukałem oryginalnej kaligrafii z japonii - sprzedał mi takową za cakiem rozsądne pieniądze i teraz ma w domu prawidzwy antyk )
Napisano Ponad rok temu
A z kond ta pewnosc iz to antyk?
Pewności nie mam - ale jest napisana w starym jezyku (obecnie nie stosowanym ) na dosc poniszczonym papierze, po przejsciach )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kandele vs Lumeny
- Ponad rok temu