Rzuty i podhaczenia vs. kolana, łokcie i twarde czoło
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzby takie UFC, gdyby rzuty i obalenia z klincz nie były by skuteczne
To walka cały czas toczyła by się w stójce.
A kopnąć w krocze wcale nie jest przecierz tak łatwo
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie jest skonstrowane w ten sposób, że od razy zakłada teoretyzowanie. Ale faktem jest, że nie jestem (póki co :twisted: ) ani wybitnym judoką, ani też tajskim bokserem. Od niedawna ćwiczę kick-boxing, teraz dodaję judo. Czasem z bratem walczymy w formule "vale tudo-podobnej", ale takie sparinigi nie odpowiadają niestety na wszystkie pytania.
Napisano Ponad rok temu
Nie da się teoretyzować, poza stopniem wytrenowania obu panów ważne są czynniki chwili.
Czy judoka oberwie z kolanka w krocze jeżeli będzie chciał gościa majtnąć o ziemię?
Otóż zależy to od tego czy ktoś go nauczył ze taka sytuacja może się zdarzyć, może facet już oberwał w takiej sytuacji i teraz będzie stawał inaczej?
Poza tym kto judoce, aikidoce czy tai chi-iście zabroni skrócic dystans i sypnac boksera po oczach przed rzutem? A potem "zgodnie ze sztuką" wykonać dowolną technikę.
A może bokser bedzie przygotowany że on tak może się zachować.........
Teoria dobra rzecz 8)
Możnaby się zastanowić też czy jak jeden z panów sypnie drugiego to czy tamtemu kredki z plecaka nie powypadaja.
Napisano Ponad rok temu
sposób, w jaki przeciwnika sprowadza się do parteru w UFC różni się od tego, w jaki się to robi w judo.
wiesz, co?Po prostu mam wątpliwości co to skuteczności technik typowych dla judo, kiedy dojdzie do spotkaniaz osobą, która ma dobrze opanowany klincz.
bez obrazy, ale z tego, co piszesz, wynika, ze nie bardzo wiesz, jak wygladaja "techniki typowe dla judo", wiec wydaje mi sie, ze moglbys sobie na razie to teoretyzowanie darowac.
niewiele wnosi, a tylko Ci czas na trening zabiera.
pytales o to trenera? popros moze swojego trenera od judo o "lekcje pogladowa" - na 100% da Ci wiecej, niz pietnascie dlugich topikow na BUDO.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wydawało mi się, że wszędzie i zawsze robi się to przez przesunięcie środka ciężkości przeciwnika poza punkty podparciaNo tak, tylko że sposób, w jaki przeciwnika sprowadza się do parteru w UFC różni się od tego, w jaki się to robi w judo.
Różnice po części wynikają z regulaminu, w judo nie wolno łapać za jedną nogę (ale morete-gari spokojnie w UFC obejrzysz) . Co nie znaczy, że jak poza matą judoka złapie tylko jedną nogę to stanie bezradny. Ale judocy nie lubią padać do nóżek :wink: mają masę innych technik, żeby przeciwnik padł.
Napisano Ponad rok temu
Proponuje zapoznanie się z walkami Yoshidy. Typowy Judoka, zobacz jak łatwo przewraca przeciwników w Pride. Nawet taki kozak jak Silva latał na glebę przy każdym klinczu. Sorry JE, ale faktycznie wychodzi na to, ze twoje pojęcie o Judo jest dość mizerne i stąd to pytanie. :wink:No tak, tylko że sposób, w jaki przeciwnika sprowadza się do parteru w UFC różni się od tego, w jaki się to robi w judo. Ja nie twierdzę, że łatwo jest pozostać w stójce (wręcz przeciwnie :twisted: ). Po prostu mam wątpliwości co to skuteczności technik typowych dla judo, kiedy dojdzie do spotkaniaz osobą, która ma dobrze opanowany klincz.
Napisano Ponad rok temu
serio nie wolno? a to mnie zdziwiles.Różnice po części wynikają z regulaminu, w judo nie wolno łapać za jedną nogę (ale morete-gari spokojnie w UFC obejrzysz) . Co nie znaczy, że jak poza matą judoka złapie tylko jedną nogę to stanie bezradny. Ale judocy nie lubią padać do nóżek :wink: mają masę innych technik, żeby przeciwnik padł.
a to: sie nazywa kibisu gaeshi i jest posrod "67 official throws of Kodokan" (wzialem ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
w ostatnim, albo przedostatnim JSJ, z ktorego tlumaczylem swego czasu te rozne duperele, roznego rodzaju "Beingreifer" to sa "techniki numeru", nie pamietam japonskich nazw.
i jest sporo zdjec z zawodow (EM, WM), jako przykladow, tylko wiekszosc wyglada raczej, jak morote gari, ale ze zlapaniem tylko jednej nogi (czyli z wejsciem barkiem w przeciwnika, a nie tak, jak w tym kibisu gaeshi na obrazku).
nie mam teraz pod reka przepisow - a nie chce mi sie szukac, ani grzebac - ale jestes pewny?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem. Trener nam zabraniał, ale może tu chodziło o bezpieczeństwo młodzików, albo żeby nie usiłowali wygrywać przez wyrywanie nóg ze stawunie mam teraz pod reka przepisow - a nie chce mi sie szukac, ani grzebac - ale jestes pewny?
Słuchaliśmy trenera - jego słowo było prawem :roll:
Napisano Ponad rok temu
Ty masz rację i trener miał rację. Znalazłem w karachnie mam teraz pod reka przepisow - a nie chce mi sie szukac, ani grzebac - ale jestes pewny?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
xii) From a standing position, to take hold of the opponent's foot/feet, leg(s) or trouser leg(s) with the hand(s), unless simultaneously attempting a throwing technique.
Czyli na ile kumam można rzucać za nogi lub nogę, ale urywać i trzymać bez techniki nie wolno .
Napisano Ponad rok temu
i o to chyba chodzi - a przynajmniej ja tez to tak rozumiemunless simultaneously attempting a throwing technique.
Czyli na ile kumam można rzucać za nogi lub nogę, ale urywać i trzymać bez techniki nie wolno .
BTW - czy Tobie tez sie ten obrazek nie wyswietla, ktory wrzucilem?
Napisano Ponad rok temu
Nie wyświetlał, ale jak byłem na Judo Info i trafił do cache przeglądarki, to teraz jest. OKBTW - czy Tobie tez sie ten obrazek nie wyswietla, ktory wrzucilem?
Napisano Ponad rok temu
2. mozna przeciez skrocic dystans z garda a chwycic juz pod koniec
3. w judo nie wolno przytrztymywac bez techniki nog rak pasa itp chyba ponad 5 sekund
4. a przepisy w judo i tak sie co jakis czas zmieniaja, dochodza nowe dozwolone rzuty, jakichs sie zabrania itp.
Napisano Ponad rok temu
- Kubutek napisał - "wszystko zalezy od czlowieka."
Myślę, że nie wszystko. Niemało, nawet można się powiedzieć, że dużo. Ale nie wszystko.
- kinboshi napisał - "bez obrazy, ale z tego, co piszesz, wynika, ze nie bardzo wiesz, jak wygladaja "techniki typowe dla judo, wiec wydaje mi sie, ze moglbys sobie na razie to teoretyzowanie darowac."
Nie obrażam się. :-) Już napisałem, że nie mam właściwie żadnego doświadczenia w rzucaniu, dlatego pytam. Sparingi z bratem nie rozwiały wątpliwości, bo staramy się nie uderzać z całej siły i bardzo uważać przy upadkach (Niestety - brak rękawic do grapplingu, ochraniaczy na łokcie i kolana, a także materaca.). Po prostu proszę o radę.
- mkimura napisał - "Proponuje zapoznanie się z walkami Yoshidy. Typowy Judoka, zobacz jak łatwo przewraca przeciwników w Pride."
Nie miałem niestety jeszcze okazj, ale jak najszybciej postaram się nadrobić zaległości.
- Combat napisał - "JE ile razy mam powtórzyć - że takie dyskusje w kontekście ulicy to BEZSENS I GŁUPOTA?"
Combat, nie musisz powtarzać. Nie bój się o mnie, rozumiem, że wiedza teoretyczna nie jest warta tyle, co ta będąca wynikiem doświadczenia. Jednak zapytałem i pozbawiono mnie wątpliwości - judoka ma duże szanse na wykonanie swojej techniki. Czyli nie taki znowu bezsens i nie taka wielka głupota.
Napisano Ponad rok temu
Na ulicy jak jest jeden fachowiec od czegokolwiek jako przeciwnik to już jest niezwykłe, a żeby było dwóch i konfrontacja - to praktycznie NIEMOZLIWE!!! (i to jeszcze jeden uderzacz, drugi chwytacz). Rozumiesz? W kontekście TURNIEJOW, różnych pojedynków wcześniej zaaranżowanych - OK, ale w kontekście ulicy to bezsens.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może czytaj co piszę?! W ogóle KAZDY WARIANT w kontekście ulicy to bezsens.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wolna mata w Gdyni
- Ponad rok temu
-
Kopnięcie boczne w kolano, a złamanie
- Ponad rok temu
-
Ochraniacze i szczypta realizmu na treningu
- Ponad rok temu
-
Podręczniki samoobrony
- Ponad rok temu
-
MA w Krakowie dla "dziadków"
- Ponad rok temu
-
Profilaktyczny trening silowy dla adeptow MA.
- Ponad rok temu
-
Budokai
- Ponad rok temu
-
Jak zalozyc klub street boxingu/fightingu - poradnik
- Ponad rok temu
-
Marketing w Dojo
- Ponad rok temu
-
Mały problem