wyrywane palce poczatkujacym ;)
Napisano Ponad rok temu
Jako BARDZO poczatkujacy aikidoka chcialbym sie Was zapytac czy na poczatku waszej Drogi tez wracaliscie z treningow z palcami rak niemilosiernie rwacymi w kostkach?
Pytam, bo nie ma treningu, po ktorym moglbym bezbolesnie poruszac palcami lewej (ciekawe czemu tylko lewej?) reki. Dotyczy to dokladnie 3ch palcow - poczawszy od najmniejszego.
Jak temu zaradzic? Wzmocnic paluchy? Jak?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Spróbuj zmienić partnera.
Poza innymi możliwościami (które podpowie ci ktoś mądrzejszy
zadaj sobie pytanie czy chcesz trenować aikido z cwaniakiem przez rok
czy z rozmyslem ale przez całe życie.
Może polega to na tym że muszą ci wzmocnić sie ręce, a może po prostu ktoś przegina i robi ci krzywdę bo ma ochote się wyżyć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli nikt Ci na treningu nie zgniata tych palcy, to pewnie masz po ptostu słabe dłonie. Palce wyrobią się w miarę treningu, jak chcesz możesz sobie jakieś piłeczki pościskać, ale nie wiem czy jest sens.
Napisano Ponad rok temu
Mi kiedyś też doradzali ściskanie piłeczekJa miałem tak jak zaczołem chodzić na Judo.
Jeżeli nikt Ci na treningu nie zgniata tych palcy, to pewnie masz po ptostu słabe dłonie. Palce wyrobią się w miarę treningu, jak chcesz możesz sobie jakieś piłeczki pościskać, ale nie wiem czy jest sens.
Napisano Ponad rok temu
1. Cwiczenie bronia(miecz, bokken, jo...)
2. Za kazdym razem jak chwytasz to tak zamykasz dlon, zeby najsilniej trzymaly maly palec i serdeczny. Inne palce za zamkniete, ale raczej polozone i niewiele trzymaja. I zeby twoja dlon byla kompletnie zamknieta, tzn, zeby nie bylo wolnego miejsca pomiedzy powiedzmy przedramieniem przeciwnika a twoim wnetrzem dloni. To oczywiscie wymaga odpowiedniej pracy lokciem i co za tym idzie calego ciala.....Albo jak lapiesz ze keikogi to robisz tak, jakbys wyzymal mokra szmate, jednoczesnie dajac atemi ta sama zacisneta dlonia.
Tymi metodami mi zabralo 2 lata zeby umiesnic dlonie. Teraz mam spoko na cale zycie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jest teraz taka promocja, ze jak kupujesz 5 butelek warki to dostajesz taki przyrzadzik do sciskania w rece z dwiema miniaturkami buteleczek 8)
Mozesz wtedy trenowac i miesnie i umysl :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido w Białymstoku
- Ponad rok temu
-
Japończyk Polak dwa bratanki ?
- Ponad rok temu
-
Nielegalnie rozprowadzane DivX
- Ponad rok temu