Psychologia sportu
Napisano Ponad rok temu
Czy wiedza, zaplecze psychologiczne potrzebne jest osobie prowadzacej cwiczenia?
Napisano Ponad rok temu
Dla klubu i dla spartu wyczynowego?
To zalezy.
Napisano Ponad rok temu
2. Od czego?
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie ze jest. trener/nauczyciel powinien wiedziec w jakim okresie rozwoju jest jego podopieczny i cos ie z tym wiaze... poza tym powinien wiedziec jak odpowiednio motywowac itp...Czy wiedza, zaplecze psychologiczne potrzebne jest osobie prowadzacej cwiczenia?
Napisano Ponad rok temu
"PSYCHOLOGIA SPORTU
Jarvis Matt
Przekład: Monika Gajdzińska, tytuł oryginału: Psychology of Sport, ISBN 83-89120-37-2, format B5, oprawa twarda, 128 stron, wydanie I, Gdańsk 2003
Wydawca: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne
Książka jest próbą uchwycenia głównych kwestii psychologicznych w dziedzinie sportu. Poruszane w niej tematy to między innymi: wprowadzenie do psychologii sportu; osobowość a sport; postawy wobec sportu; agresja w sporcie; napięcie, niepokój, stres i ich redukcja; techniki relaksacyjne, poznawczo-behawioralne, wyobrażeniowe wspomagające trening sportowy; wpływ społeczny na zachowania sportowe; motywacja w sporcie; zdobywanie umiejętności
Spis treści:
1. Wprowadzenie do psychologii sportu
2. Osobowość a sport
3. Postawy wobec sportu
4. Agresja w sporcie
5. Pobudzenie, lęk i stres
6. Wpływy społeczne na działalność sportową
7. Motywacja w sporcie
8. Nabywanie umiejętności
9. Pomoce dydaktyczne
Słownik. Bibliografia. Spis rycin i tabel. "
Napisano Ponad rok temu
chodzi o zdania operte na walsnym doswiadczeniu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Stara polska bida...
Napisano Ponad rok temu
Ale Dudu znajdzie czas dla kazdego poglaska, powie :"Jestem zadowolony z Ciebie". Taki to juz z niego pedagog. :wink:
Psychologia wazna, ale najwazniejszy zetelny trening!!
Napisano Ponad rok temu
Tylko proszę bez głupich tekstów - kto chce ten zrozumie o co mi chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no zwykly horror!!!!!! przestraszony przestraszony przestraszonyokazjonalnie pas na cztery litery
Przedszkolna psychologia sportu rodem ze sredniowiecza? :roll: :twisted: 8O 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
Podpór
Zarządzono zajęcia indywidualne :wink:
Napisano Ponad rok temu
W Polce to wszystko inaczej wyglada dlatego, ze w wiekszosci przypadkow trenerom bardziej zalezy na zarobku, niz na wyszkoleniu swych adeptow. A ilosc ludzi w dobrych klubach czesto jest tak duza, ze niemozliwe jest indywidualne podejscie do kazdego z nich.
Stara polska bida...
Nie do końca się z Tobą zgodze. Są dyscypliny sportu takie np. jak zapasy, gdzie trenerzy dostaja nie wielkie pieniądze. Zazwyczaj robią to bo lubią. Nikt nie powie mi, że 500 zl za miesięczne trenowanie zawodników to duże kokosy. Tym ludzia zależy na wytrenowaniu dobrych zawodników, to ich pasja i życie.
A jesli chodzi o psychologie w sporcie, to jedno jest pewne aby osiągnąć sukces na najwyzszym poziomie nie obejdzie się bez niej.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A co robisz jak ci przyjdzie jeden z takich co ich często na warszawskiej Pradze można zobaczyć i wszyscy pompują a ten mówi że nie będzie robił bo mu się nie chce
Won z dojo.
Napisano Ponad rok temu
Staram sie generalizowac ;-)
Napisano Ponad rok temu
"PSYCHOLOGIA SPORTU
Jarvis Matt
......................
2. Osobowość a sport
3. Postawy wobec sportu
4. Agresja w sporcie
"
i co tam ciekawego pisza w tych rozdzialach?
Napisano Ponad rok temu
A co robisz jak ci przyjdzie jeden z takich co ich często na warszawskiej Pradze można zobaczyć i wszyscy pompują a ten mówi że nie będzie robił bo mu się nie chce
Won z dojo.
a co macie treningi jakos obowiazkowe? kurator zalatwia? bo u nas po to ludzie przychodza na trening i jak placa ta kase to nie po to aby nie cwiczyc. dla mnie niepojete. :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nikogo do treningów nie namawiam, przychodzi kto chce. Co więcej drogi Szczepanie w ciągu całego mojego życia nie wyrzuciłem ani jednej osoby z treningu, bo wiem jedno- sztuki walki prostują charakter. I u mnie były kilkakrotnie takie przypadki, że przychodzili ludzie, fakt że młodzi, ale w głębokim nałogu alkoholowym, a teraz jeden z nich podjął studia, i okazał się na tyle pilny że dostał zagraniczne stypendium. Uważam że wyrzucanie kogoś z sali jest naganne. A szególnie, że niektórym prowadzącym udaje się przekazać wraz ze szuką walki odrobinę filozofii :twisted: .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Do Panów Mar. i Kenjiro
- Ponad rok temu
-
Co sie w was zmienilo od rozpoczecia treningow?
- Ponad rok temu
-
teledysk "klatka"
- Ponad rok temu
-
IDEALNE KIMONO
- Ponad rok temu
-
UWAGA ZŁODZIEJ!!! Był w Waszym dojo - wejdź tutaj
- Ponad rok temu
-
Motywacja w sztukach walki