Bali-song - prośba o radę
Napisano Ponad rok temu
W porównaniu do modelu bazarowego, którym wcześniej się bawiłem , ten nóż nie ma żadnych luzów wtedy gdy jest zapięty. Bardzo mi się to podoba . Jednak większość zabawy powinno być przy machaniu nim, a tutaj mam problem: sprawa wygląda tak jakby rączki były za mocno przykręcone do ostrza – nie chodzą płynnie – a w zasadzie dotyczy to latch handle , jakby się zacierało ... muszę ręcznie łączyć rączki
No i nie wiem jak temu zaradzić
Czy to normalne przy nowej sztuce?
Czy poluzować śruby?
Czy może podkładki same się wyrobią (ale kiedy)?
Czy może zastosować jakiś smar?
Będę wdzięczny za radę.
Napisano Ponad rok temu
No wiec tak:
Balisong bedzie ciezko chodzil przez kilka dni bo fabrucznie jedt dosc dobrze skrecony, przypadkiem nie probuj poluzowac srub bo sa pokryte loctitem i moglbys zerwac gwinty (albo zerwac loctite a wtedy pare min manipulacji i sruby beda sie odkrecac). Po prostu naloz troche militec-1 albo innego lubrykantu i poczekaj az noz sam sie rozchodzi. A i kup sobie zawczasu dobre wkretaki torx (nr 6 i 8 ) bo po jakims czasie sruby sie poluzuja, bedziesz musial zdjac stary loctite i nalozyc nowy. Moj juz sie luzuje powoli i musze kupic wkretaki i loctite i dokrecic.
Napisano Ponad rok temu
prawdę powiedziawszy właśnie na Twoją radę czekałem mając już dwa balisongi BM wiesz czego się po nich spodziewać 8)
a już chciałem brać się za śruby... :?
Napisano Ponad rok temu
Ciesze sie, ze moglem pomoc, zagladaj na bladeforums bo tam naprawde wiele mozna sie dowiedziec, a no i polecam zamowic darmowa probke militec-1
p.s. gdzie kupowales noz ? spring latch czy t ?
Napisano Ponad rok temu
p.s. gdzie kupowales noz ? spring latch czy t ?
kupowałem w New Graham Knives: po tygodniu od zamówienia miałem nóż u siebie - pochewka BM i zestaw plastrów z napisem "You're Gonna Need'em!" :wink: w komplecie.
Wziąłem BM42S ze standard latch - właśnie ostrze serrated sobie wcześniej upatrzyłem- nie wiem czy serrated robią ze spring latch
Czy duża jest różnica w użytkowaniu między standard latch, a spring latch
Napisano Ponad rok temu
ahh jeszcze jedna roznica, modele ze spring latch maja nowszy model rekojesci, bardziej owalny, kwestia gustu, ja wybralem balki ze spring bo bardziej podobaja mi sie te nowe...
A te plastry od NG Ci sie przydaja, ja moich jeszcze nie uzylem ale i tak lapy pociete mam niezle
Napisano Ponad rok temu
bali jest dla Was glownym nozem, czy to tylko dodatek/taki-fajny-noz-do-zabawy? (Vince maniaku nie pisz, znam juz odpowiedz:) )
po jakim czasie uzytkowania chinskiego za 13zl przerzuciliscie sie na rasowe bm?
pytam tak z ciekawosci, bo gdy bede mial te 100$ to wybiore z oferty bm cos innego...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ahh jeszcze jedna roznica, modele ze spring latch maja nowszy model rekojesci, bardziej owalny, kwestia gustu, ja wybralem balki ze spring bo bardziej podobaja mi sie te nowe...
w takim razie nie byłem świadomy różnic - zdałem się na ślepy traf i... jak na razie nie żałuję.
Dzisiaj użyłem Multi-Tool Oil Victorinox'a (militec-1 nie było, a i tanie to to podobno nie jest) i teraz motylek śmiga cudnie
ad Kaligula:
Moje bali kupiłem jako nóż dodatkowy, chociaż nie wykluczam wykorzystywania go, przy okazji, jako nóż użytkowy - dlatego właśnie wybrałem ostrze serrated. Jako EDC używam BM ARES'a.
Teraz czas na jakiegoś figtera 8) ale już raczej nie BM :wink:
Napisano Ponad rok temu
tobie też Vince - mimo wszystko...
jak uzbieram te 120$ to zdaje się też wypróbuję to wychwalane New Graham...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Naprawde nie rozumiem czemu niektorzy nie traktuja balisongow jako pelnoprawnych nozy. To, ze mozna je bajerancko otwierac itp. nie rzutuje przeciez w praktyczne wykorzystanie...
Napisano Ponad rok temu
Zas po Bladeforums kraza fotki osob, ktore np chwycily za niewlasciwa raczke czy zbily sobie noz w ramie...
Napisano Ponad rok temu
Naprawde nie rozumiem czemu niektorzy nie traktuja balisongow jako pelnoprawnych nozy. To, ze mozna je bajerancko otwierac itp. nie rzutuje przeciez w praktyczne wykorzystanie...
1. właśnie bajeranckie otwieranie... rok temu kupiłem motylka. Ok, troche się pobawiłem, już fajnie wychodziło, ale złamałem go naprawiając młotkiem w imadle psuj ze mnie i jak kupiłem drugi po 2 miesiącach bez treningu, to wychodziły tylko proste techniki .
a jak chciałem otworzyć szybko, to leżał pod nogami. wniosek: nie ćwiczysz regularnie - nie otworzysz go szybko i pewnie. a poza tym co gdy będziesz miał rękawiczki?
2. bali ze względu na swoją konstrukcję mają wąskie głownie - szlif musi być prowadzony pod większym kątem - gorzej tnie. tak ogólnie to nie mają zbyt użytkowego profilu. a jak często możesz pociąć kogoś zamiast naostrzyć ołówek?
i tak lubię motylki, ale folder jest dla mnie bardziej pewny w otwieraniu
za 180$ to bm produkuje taaaakie maszyny z 154cm
podsumowanie: wolałbym kupić coś innego, co nie znaczy że Cie nie rozumiem.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Ale na powaznie, zgadzam sie ze wszystkim, co napisales, otwieranie balisonga wymaga nieco praktyki, profil glowni (zwlaszcza mojego podstawowego balka - spear) nie za bardzo nadaje sie do typowo survivalowych zadan. Ale smiem twierdzic ze olowek bym naostrzyl
Dla mnie noz sluzy najczesciej najprostszum zadaniom: a to koperte otworzyc, a to jablko na pol przekroic.... Oczywiscie dobry folder spelnilby te zadania pewnie nawet lepiej, ale jakos mam uprzedzenia do skomplikowanej mechaniki. A tu sprezynka peknie, a tu liner sie przetrze... Balisong to raptem 3 kawalki metalu i 2 sruby
Ale dosc tej autoreklamy, podsumowujac: dla przecietnego, studenciny balisong na EDC jak najbardziej sie nadaje i polecam. (choc w glebi serca marzy mi sie Busse Active Duty ech)
Napisano Ponad rok temu
nie wątpię że jesteś w stanie naostrzyć ołówek nawet lekko podostrzoną siekierą
ołówek
:wink:
a gdzie ty masz sprężynkę w folderze innym niż kershaw+speed safe
pzdr
Napisano Ponad rok temu
A np. Camillus CUDA DOMINATOR i CUDA AFTERMATHa gdzie ty masz sprężynkę w folderze innym niż kershaw+speed safe
pzdr
Chyba ze sie nie znam to mnie poprawcie pozd
Napisano Ponad rok temu
Zreszta zostawmy juz ja w spokoju bo na upartego spring latch to takze sprezyna.
Chcialem napisac ze folderom nie ufam
Napisano Ponad rok temu
też bardziej ufam bali...
pzdr
foldery auto, ale wymyśliłeś Vince. jest jakieś auto bez sprężynki nawet syrenka ma resory :-) :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
E-Z-OUT Gerber
- Ponad rok temu
-
Problemy z noszeniem...?
- Ponad rok temu
-
Arclite D2
- Ponad rok temu
-
ciekawa historia mi sie przypomniała...
- Ponad rok temu
-
o ostrzałkach...
- Ponad rok temu
-
do moderatorów - nowy podział
- Ponad rok temu
-
Spyderco Kerambit
- Ponad rok temu
-
Nowości, galeria broni, taktyka, walka, stal... rośniemy!
- Ponad rok temu
-
Serwery niekomercyjne- ksiązki, filmy
- Ponad rok temu
-
Foty ogólnie i Sebenza (ale nie tylko )
- Ponad rok temu