seria i jak się przed nią obronić
Napisano Ponad rok temu
Ale co wiedział - powiedział.
Napisano Ponad rok temu
A co do tsuki jezeli pojedeyncze i i wolne jak kechup makirki "Slaszysz" to jasne ,ze nie ma problemu... seria.. nietestowalem.. tesowli na mnie.. jak sie pracuje w ochronie to nie ma wyjscia.. zawsze sie jakis balwan napatoczy co chce sie sprawdzic.. zawsze bylo to krotkie spiecie i po ptakach.. moze trafiali mi sie malo wyszkoleni?
Napisano Ponad rok temu
RUN FOREST RUN !!!!!!!!
A tak na serio kwestia wycwiczenia i praktyki.
Napisano Ponad rok temu
Jak wypierdolisz 80% technik, zmienisz system nauczania.Podobno aikido się zmienia,czy jest możliwość,żeby w przyszłosci było skuteczne?
Dziad już pisał że aikidoka nie może dać wciągnąć się w bijatykę bo nic nie wskóra. Dostanie w łeb, a coś myślał hai? to tak jakbyś się zapytał jak bjj obroni się przed nożownikiem - też chuja zrobi.
Zostawmy aikido jako sztuka dla sztuki dobrze?
dobrze :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja postaram się ci pomóc-z technik Aikido jedyną godną przemyślenia
obroną przed serią jest sudori.Takie moje zdanie-trenuję samoobronę
i to działa.
A teraz przed głosami krytyki powiem-to moje zdanie ,sytuację sprawdzałem i jeśli chodzi o Aikido to jedyne sensowne rozwiązanie.
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mam pomysl, dlaczego ktos nie zrobi eksperymentu na kilku bardzo doswiadczonych aikidokach (ale nie na dziadkach emerytach!!). Wziac boksera i takiego aikidoke i niech go bokser leje, nie na zarty...i zobaczyc co taki aikidoka zrobi (zakladam oczywiscie ze nie ucieknie), moze "oswieci" go i uzyje ktorejs ze znanych technik w jakis odmienny sposob lub wymysli cos calkiem innego. Tak mozna zmodyfikowac caly system, moze wtedy bylby z niego jakis pozytek...
Napisano Ponad rok temu
Tak mozna zmodyfikowac caly system, moze wtedy bylby z niego jakis pozytek...
W tak ważnej kwestii nie zaspokajaj się wypowiedziami innych, potrenuj aikido parę lat, poćwicz z innymi ma i wtedy oceń "pożytek".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ja myśle, że jakiś "pożytek" jest z tego aikido Śmiesznie to ująłeśTak mozna zmodyfikowac caly system, moze wtedy bylby z niego jakis pozytek...
Napisano Ponad rok temu
Sam już nie ćwiczę Aikido ale pare rzeczy tam nauczonych uważam za dobre(np:sudori-wejście całym ciałem w nogi przeciwnika w ruchu).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
- przypadkowych ludzi piszących posty na forum aikido.nie mozna trenowac wszystkich styli na raz , wiec w ocenie niektorych silą rzeczy trzeba sie opierac na opinii innych
Napisano Ponad rok temu
A to nie chodziło o judo? :wink:Mało osób rozumie że Aikido to sztuka walki polegająca na wytrąceniu przeciwnika z równowagi.....Tak to sobie Aikidocy wymyślili i chwała im.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niekoniecznie.. to zapewne chodzilo o judo.. ale każda MA se na tym opiera.. zabrac przeciwnikowi przestrzen, rownowage.. itd..Tak to sobie Aikidocy wymyślili i chwała im.
Napisano Ponad rok temu
dlaczego nikt nie odpowiada na pytanie? :roll:
No własnie
Jeżeli dasz się zaskoczyć to nawet pistolet ci nie pomoże przed seria cisów. Na tak zwanej ulicy, masz szanse na pozytywny dal Ciebie wynik starcia jak wykorzystasz elementy znane każdemu kto zna zasady strategii i prowadzenia wojny. Czyli zaskoczenie, przeciwnik nie spodziewa się najczęściej( ok. 90%) takiej reakcji jaką prezentuje aikidoka, a potem musisz go „uziemić” jednym ciosem jedna technika. Zakładając ze jest większy, silniejszy jak wstanie to wtedy zacznie się „zabawa” Będzie ostrożniejszy i zacznie przyjmować pozycje w zależności co tam umie. Ciosy będą wyprowadzane seriami bez odsłaniania się. Czyli Runda pierwsza i nie będzie gongu. L
Moja rada Jak możesz, to uchylaj się cofając i taktyczny odwrót. Jak nie masz tego luksusu i widzisz w oczach agresora i czujesz, za zachwalę będzie atak- To się czuje i powinien nauczyć Cię tego trening Aikido. Musisz bez wahania obronić się bezpośrednim atakiem wyprzedzającym ! Ale pamiętaj jak się podniesie to będziesz mieć bardziej przerąbane niż Amerykanie w Iraku !
Napisano Ponad rok temu
Sam już nie ćwiczę Aikido ale pare rzeczy tam nauczonych uważam za dobre(np:sudori-wejście całym ciałem w nogi przeciwnika w ruchu).
Pozdrawiam.
Ludzie Aikido wywodzi się ze sztuki wojennej. Przeciwnik atakuje żeby zabić, a nie aby zachwycić nas pracą nóg i piękna gardą. Aikido nie jest na RING !
Darujcie sobie rozmowy czy wejście w nogi i wynoszenie albo inna technika nie jest Aikido ! Wszystko co pozwala nam przeżyć na tym świecie jest AiKi ! Każda technika jest dobra jeżeli pozwoli nam wygrać. Aikido w ewoluowało z sztuk wojennych. Jest dalej o krok od innych, bo staramy się nie zabijać i zrozumieć ten popieprzony Świat !
8O
Napisano Ponad rok temu
Biorąc jednak standardowa reakcję aikidoki na obronę przed ciosem czyli tai-sabaki (zejście z linii ataku ) to nie za bardzo. Wszystko bowiem co propponują sporty i sztuki walki musi byc zgodne z zasadami fizyki i tym zasadom podlega. Na zejscie z linii ataku tzreba mieć czas. Trzy ciosy bokserowi zajmują ok. sekundy. Trzy tai-sabaki? Chyba "troszkę dłużej". I nie da sie tego czasu przyśpieszyć bo ciało ma swoją bezwładność. Widać więc że nawet jakby przewidywał aikidoka atak to czasu mu nie starczy. Nawet gdyby miał dar jasnowidzenia to nie dał by on mu przewagi czasu w walce. Oczywiście bokser nie wali na oślep tylko jak mu przeciwnik zmienia pozycję to wali gdzie indziej.
Wyjściem jest już przy pierwszym ataku zastosować jakąś technikę na bokserze. Tyle że ja już widziałem tylu bokserów (bo se czasami boks oglądam ) co dostawali w łeb od innego boksera bo nie widzieli ciosu przeciwnika (widzieli go jak już mieli go na gębie), ze szczerze wątpię czy aikidioka zdązy atak zauważyć zabblokować przechwycić rękę i np ewentualnie założyć dźwignię (teoretycznie irimi to większe szanse ale tez nie duże).
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wysoki upadek na twardej powierzchni
- Ponad rok temu
-
Uczciwa konkurencja (?) czyli bosman Wiesław powraca :)
- Ponad rok temu
-
Zwycięstwa O-sensei.
- Ponad rok temu
-
Iwama Ryu oficjalne wiadomości
- Ponad rok temu
-
Niezginalna reka!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
zajęcia potrzebne od zaraz