IDEALNE KIMONO
Napisano Ponad rok temu
Moja dziewczyna studiuje na PŁ na wlokiennictwie. Ma do przygotowania projekt tkaniny/stroju. Pomyslala ze zajmie sie sportami walki i kimonami. W zwiazku z tym prosilbym Was o pomoc i udzielenie informacji na pytanie:
JAKIE BY BYŁO WG WAS IDEALNE KIMONO? Oczywiscie w gre wchodza wszelkie sporty i sztuki walki od aikido przez judo i bjj na shidokanie konczac gdzie wykorzystuje sie taki stroj.
Napiszcie prosze jakie sa wg was najwieksze wady kimon ktorych uzywacie obecnie, jakie powinno byc idealne kimono. Wszelkie pomysly i uwagi beda mile widziane.
Projekt ten nie wymaga realizacji i przygotowania prototypu. Jest to projekt raczej troche teoretyczny. Chodzi tu raczej o sam sposob przygotowania projektu. Pytanie ktore zadalem sluzy temu by w projekcie mozna bylo pokazac ze projekt byl konsultowany i powstal w oparciu o informacje osob korzystajacych na codzien z podobnego produktu. Pomysly moga byc naprawde najrozniejsze i najbardziej odjechane. Krotko mowiac szukamy idealu. Jesli ktos chcialby miec wszyty w kimono telefon komorkowy bo mu tego cholernie w kimonach brakuje :roll: prosze bardzo. Popusccie wodze fantazji.
Prosilbym wiec oprocz odpowiedzi na powyzsze pytania takze informacji co trenujecie, jak czesto, czy trenujecie rekreacyjnie czy bierzecie udzial w zawodach, przydalyby sie takze informacje o waszym wieku i o tym jak dlugo juz trenujecie.
Z gory dziekuje za pomoc. Mozecie udzielac informacji tutaj na forum lub pisac do mnie na priv. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napiszcie prosze jakie sa wg was najwieksze wady kimon ktorych uzywacie obecnie, jakie powinno byc idealne kimono. Wszelkie pomysly i uwagi beda mile widziane.
tkd.
wada jest jedna: mój dobok (tak to się zwie po koreańsku) jest zbyt sztywny. Byłby idelany gdyby był lekki, cienki i przewiewny.
I to wszystko.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi marzy sie gi z nowoczesnych materialow. Miekkie, leciutkie, szybkoschnace, latwe w praniu, niekurczliwe, 'oddychajace', wytrzymale, z materialu powstrzymujacego rozwoj grzybow itp, nie powodujace alergii.
Wez sobie katalog np. alpinusa i popatrz, co daloby sie wykorzystac w gi - mysle, ze mozesz dojsc do czegos ciekawego. Np. gi z membrana :wink:
Napisano Ponad rok temu
Przydało by się coś by te cholerne poły tak się nie rozchodziły :wink:
Dokładnie - to jest mój największy problem. I od razu wykluczam troczki do wiązania, bo przy szarpaniu się urywają albo wyrywają kimono jak są mocniej przyszyte.
Napisano Ponad rok temu
Rzepy?
To nie jest zły pomysł, tylko żeby miały te haczyki miękie - żeby sięnie obcierać
Napisano Ponad rok temu
A na material to bawelna z domieszka czegos (najlepiej prazkowany kroj podobny do niektorych nowych modeli doboków - grubszy od zwyklego ale slabszy i lzejszy od judogi) zeby szybciej sie suszył.
Co do rzepów moga byc dla wygody.
Napisano Ponad rok temu
- pasek do przewiązywania w pasie( nie pas) krępuje mi ruchy.
- dobok strasznie się zsuwa pod hogą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzepy to dobry pomysł ba nawet bardzo dobry - trzeba by to opatentować :-) i jak najszybciej wprowadzićPrzydało by się coś by te cholerne poły tak się nie rozchodziły :wink:
Napisano Ponad rok temu
1rozchodzace sie poly
2ciezkosc
3grubosc(chodzi glownie o to ze przy takiej grubosci materialu czlowiek szybciej sie grzeje) wiec powiazanie z przepuszczalnoscia powietrza
4gramatura/faktura materialu (mam wrazliwa skore a od mojej plecionki bardzo czesto mam otarcia krwiaczki i siniaczki)
5sposob w jaki wiaze sie spodnie(normalne judogi sa na paseczki ktore czesto przemieszczaja sie podczas prania)
6sposob szycia spodni od kimonka jest typowo meski (krok i to ze nie ma zwezenia w pasie) potem jak sie je dobrze zwiaze to ma sie w pasie bardzo pomarszczony material)
7niech schnie szybciej!!! :-)
cwicze aikido min3x w tygodniu po 2h i raz w tygodniu bjj 2h
Napisano Ponad rok temu
marta nie mam nic przeciwko panienkom na bjj (ani w ogole nic przeciwko panienkom nie mam na dobra sprawe). Chodzilo mi bardziej o to ze chyba za wiele dziewczyn to MA nie trenuje chociaz moge sie mylic bo ja na to akurat nie chodze
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio moj znajomy powiedzial ze kobiety na macie maja 2 wyjscia : albo nic nie robic, albo byc naprawde bardzo dobre. Osobiscie daze do tego 2
teraz ide lu lu i spac bo jutro trening aaaaaa i jeszcze ten cholerny w-f(bez MA )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Marta(aikidoczka z bialym... )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
UWAGA ZŁODZIEJ!!! Był w Waszym dojo - wejdź tutaj
- Ponad rok temu
-
Motywacja w sztukach walki
- Ponad rok temu
-
za duże gi
- Ponad rok temu
-
Sztuki Walki na WF'ie ?
- Ponad rok temu
-
Kung-fu Chan Shaolin
- Ponad rok temu
-
sztuki a sporty
- Ponad rok temu
-
Jesteśmy Cieniami Samych Siebie ?
- Ponad rok temu
-
Ogólnopolski turniej walk w klatce! :)))))))
- Ponad rok temu
-
MMAGear
- Ponad rok temu
-
Shao-lin???:D
- Ponad rok temu