Jak skutecznie cwiczyc yop chagi?
Napisano Ponad rok temu
Mam troche problemow z yop chagi a mianowicie z prowadzeniem kolana. Cwiczylem inne sztuki walki nabralem tam pewnych nawykow. Gdy kopie szybkie yop to wychdzi mi apyop lub zupelnie w druga strone czyli kolano skrecam w dol i po prostu od dolu kopie. Przosze o jakies porady skutecznych cwiczen aby to zkorygowac.
Dzieki. Pozdrawiam wszystkich!
Napisano Ponad rok temu
stan calkowicie bokiem do oparcia krzesla i kop yopa
jak bedziesz zle kopal (podnosil kolano) to nie dasz rady kopnac ponad krzeslem,a bedziesz je wywracal lub sam stracisz rownowage.
pozdrowka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wczesniej tez mialem spore problemy z yop chagi, jest to bardzo skuteczna technika ale tez i trudno sie jej naumiec :wink: Obecnie dalej mam pewne zastrzezenia co do mojej techniki, ale juz nie przypomina kujawiaka z tancow ludowych... Poradzilem sobie w taki sposob: stawalem obok czegos za co moglbym sie zlapac (mebel, krzeslo) lub oprzec (sciana). Najlepiej jakby to byly drabinki. Kolano do gory, stopa podporowa skrecona tak jak do yop chagi i powoli wyprostowywanie kolana (wykonujac kopniecie) w zamierzony cel lub na okresolna wysokosc. Wszystko powoli i maxymalne skupienie na technice. Poczatkowo mozesz kopac nawet na pas, wazne zebys zalapal schemat tego ruchu, ktory potem juz ci wejdzie w krew. Pamietaj: palce stop naciagniete, stopa rownolegle do podloza, pieta minimalnie wyzej niz palce. Mi pomagalo sprawdzic, czy ostatnia faza kopniecia (wyprostowana noga) jest dobra, ustawienie ciala w pewnej linii prostej (nos, bark, kolano, pieta prawie w jednej linii) To moj sposob, jak na razie skutkuje w miare dobrze, moze znacie lepsze?
Pzdr CarpeDiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Proponuje tez cwiczyc wolny , techniczny slajd. Oraz baaardzo techniczne kopanie w tarcze , w celu wyrobienia wlasciwych nawykow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Perfekcja w kazdym calu
- Ponad rok temu
-
Wstępny kalendarz imprez ITF na 2004 rok
- Ponad rok temu
-
Ciekawe techniki...
- Ponad rok temu
-
W jakich rękawicach walczycie?
- Ponad rok temu
-
Kilka problemów tkd
- Ponad rok temu
-
Soo Bahk Do
- Ponad rok temu
-
HELP!! Jaki kask, pilne!
- Ponad rok temu
-
jak to sie wymawia?
- Ponad rok temu
-
Koreanskie kung fu SIP PAL KI - Kto zna kto wie co to jest ?
- Ponad rok temu
-
Wiązanie pasa
- Ponad rok temu