Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zapytanie o .....

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

budo_sandwarrior
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zapytanie o .....
Witam kolezanki i kolegow.Mam pytanie ile mozna dostac lat za pobicie przedmiotem metalowym. ?
Co w przypadku gdy pobity straci przytomnosc.Czy kara bedzie wieksza anizeli w przypadku kiedy jej nie stracil.
Jaki moze byc dalszy przebieg zdarzen
:evil:
  • 0

budo_madhornet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Zapytanie o .....
z tego co ja wiem to za pobicie sie nie dostaje żadnych lat... jak kumpel miał za pobicie to chyba 24 siedział i tyle
  • 0

budo_sandwarrior
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No tak ale jezeli pobity przebywal 3 tygodnie w szpitalu i odniosl powazne obrazenia.
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cholera.

Jak kogoś pobijesz jakimś narzędziem i:

WARIANT I

skutki pobicia będą trwały > 7 dni, gość zgłosi na policję, zrobi obdukcję - to MASZ PROBLEM.

Art. 159. Kto, biorąc udział w bójce lub pobiciu człowieka, używa broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Możesz dostać parę latek np. jak w tym przypadku

Zarzut dotyczyć będzie najprawdopodobniej udziału w pobiciu oraz użycie w bójce niebezpiecznego narzędzia. Kodeks karny przewiduje za tego typu przestępstwo karę do 8 lat pozbawienia wolności.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

WARIANT II

Jak < 7 dni.

§ 2. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający nie dłużej niż 7 dni, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Więcej:

KODEKS KARNY: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

I też na budo: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Różne przypadki google: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co w przypadku gdy pobity straci przytomnosc.Czy kara bedzie wieksza anizeli w przypadku kiedy jej nie stracil.

Nie - chyba że tą utratą przytomności wiążą się poważniejsze obrażenia wewnętrzne -ze zgonem włącznie!! (a wtedy masz solidnie prze.....ne).

z tego co ja wiem to za pobicie sie nie dostaje żadnych lat... jak kumpel miał za pobicie to chyba 24 siedział i tyle

Dostaje, oj dostaje - ale poszkodowany musi chcieć...

PATRZ:

Kodeks karny przewiduje też przestępstwa, które nie są ścigane przez policję i prokuraturę. Organa ścigania nie prowadzą dochodzenia, ale pokrzywdzony może zażądać ukarania sprawcy przez sąd. Tak jest m.in. w wypadku:

uszkodzenia ciała, którego konsekwencje trwały do siedmiu dni,

pomówienia powodującego poniżenie lub utratę zaufania potrzebnego do wykonywania zawodu,

znieważenia,

naruszenia nietykalności cielesnej (np. uderzenie bez spowodowania obrażeń).

W takich sprawach pokrzywdzony może sam przygotować akt oskarżenia. Musi podać sprawcę przestępstwa i jego adres, opisać jak, kiedy i gdzie popełniono przestępstwo, wskazać świadków oraz dołączyć dokumenty (np. obdukcję lekarską), które potwierdzają fakt, że przestępstwo popełniono. Prywatny akt oskarżenia należy złożyć w sądzie wraz z jego kopią dla oskarżonego. Opłata wynosi 300 zł. W szczególnych przypadkach można poprosić sąd o zwolnienie z kosztów.

Uwaga! Pokrzywdzony musi wnieść prywatny akt oskarżenia w sądzie przed upływem roku od momentu ustalenia danych sprawcy i nie później niż trzy lata od popełnienia przestępstwa.

Kiedy jesteś pokrzywdzonym

Pokrzywdzonym jest osoba, która na skutek przestępstwa:

doznała uszczerbku na zdrowiu,

została narażona na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia,

poniosła stratę majątkową lub została pozbawiona korzyści, którą miała osiągnąć w przyszłości,

pogwałcono jej nietykalność cielesną, wolność osobistą, swobodę sumienia, nietykalność mieszkania, tajemnicę korespondencji, naruszono prawa autorskie, dobre imię czy godność.

Pokrzywdzonymi są także najbliżsi ofiary przestępstwa, m.in.: rodzice, dzieci, współmałżonek (także konkubent czy konkubina) oraz rodzeństwo. Wszystkie osoby najbliższe w rozumieniu prawa wymienia art. 115 par. 11 kodeksu karnego.

Jeśli pokrzywdzony nie ukończył 18 lat lub jest ubezwłasnowolniony, jego prawa przysługują opiekunowi lub prawnemu przedstawicielowi.

Pamiętaj, przestępstwem jest nie tylko czyn niezgodny z prawem, ale także zaniechanie przez kogoś działania, do którego był zobowiązany.

Będą ścigać, gdy zażądasz

Każdy, a więc także pokrzywdzony, ma obowiązek powiadomić prokuraturę lub policję, jeśli wie lub podejrzewa, że naruszono prawo. Jednak niektóre przestępstwa będą ścigane tylko wtedy, gdy pokrzywdzony złoży o to wniosek. Kodeks karny przewiduje 25 takich czynów. Bez formalnego wniosku pokrzywdzonego organy ścigania nie rozpoczną dochodzenia w sprawach m.in. o:

nieumyślne narażenie na utratę życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,

kierowanie gróźb wzbudzających obawę, że mogą zostać spełnione,

zgwałcenie lub wymuszenie czynności seksualnej

(gdy czyn dotyczył osoby psychicznie chorej lub upośledzonej umysłowo, prokuratura ściga przestępstwo bez wniosku pokrzywdzonego),

wykonanie zabiegu leczniczego bez zgody pacjenta,

bezpośrednie i świadome narażenie innej osoby na zarażenie wirusem HIV lub chorobą weneryczną,

nieumyślne spowodowanie wypadku samochodowego, w którym obrażenia (niezagrażające życiu) poniosła wyłącznie osoba najbliższa,

kradzież, zabór samochodu, naruszenie tajemnicy korespondencji, wyłudzenie lub uszkodzenie mienia spowodowane przez osobę najbliższą.

Gdy pokrzywdzony złoży wniosek, postępowanie w tych sprawach prowadzone jest dalej z urzędu, tzn. zgromadzeniem dowodów winy i przygotowaniem aktu oskarżenia zajmuje się prokuratura.

Pokrzywdzony może za zgodą prokuratora lub sądu cofnąć wniosek o ściganie, ale przed rozpoczęciem się procesu, tzn. nim prokurator odczyta akt oskarżenia w sądzie. Należy rzecz starannie przemyśleć: ponownie złożenie cofniętego wniosku jest już niemożliwe.

• 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli juz mowa o przedmiotach metalowych. Czy ostrzałka do noży kuchennych( dodana w zestawie) posiadajaca rączkę i małą gardę jest uznawana jako broń? I czy można jej uzyć w samobornie? :)
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Parafrazując sapkowskiego :) można byle by mocno przy*** :wink:
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli zachodzi o siłe to zauwazyłem że nie nei jest potrzebna eilka siła by tym złamć chudą deskę(1 cm moze trochęwiecej) nie wsponiając już o czyjeś ręce. Rzecz ta ma pondto długość 30 cm więc ma całkiem neizły zasięg. :)
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli juz mowa o przedmiotach metalowych. Czy ostrzałka do noży kuchennych( dodana w zestawie) posiadajaca rączkę i małą gardę jest uznawana jako broń? I czy można jej uzyć w samobornie? :)

Dołączona grafika
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Combat. Mógłbyś się odwalić od ludzi któży mniej wiedzą od ciebie a nie próbuą udawać znawców. Zapytałem się. Zanim to zorbiłem pwoaznie to pzemyślałem inei wiem o co ci chodzi( może jednak jestem tak głupi).
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do jasnej cholery! Naprawdę masz zamiar nosić ostrzałkę??? Ehh - pomysł "genialny" w swej prostocie...

Znajomy nosi/wozi: teleskop, nóż, klucz... Nigdy nie słyszałem o takim pomyśle - ostrzałka... Zapytam go przy okazji - padnie ze śmiechu - podejrzewam... :twisted:

Broń musi być poręczna, czyli łatwa do noszenia; skuteczna (i tu było jeszcze 5 stron cech przydatnej broni :wink: ).

Ja na widok:

- ostrzałki,
- deski do prasowania,
- wałka,
- plastikowego kija od szczotki,
- durszlaka,
- obudowy od komputera,

bym padł ... ze śmiechu... To bezsens.
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tos combat nie widzial tego :

:)
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Eh. Combat. Rozumiem twoje zdziwienie. Musze jakoś zrobić zdjecie temu "sprzętowi" żebyś zrozumiał.
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widział - widział :lol: - Mafox_ ja pierwszy wrzuciłem dwa obrazki z site'u gdzie była reklama tego badziewia :)
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Poza tym nei zmairzałem to nosić( ale przynzam e przez myśl mi przeszło). Jesli juzmam cos nosić to batona.
poprostu byłem ciekaw.
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mówię tu o tego typu ostrzałkach :

Co prawda zestaw noży plus ta ostrzłaka którą mam nei przekroczyla 12 zł w przeciwnieśtwie tego co ejst na stronie...
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No od biedy można by tego użyć... :roll:
  • 0

budo_marchew
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 749 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Combat, spoko spoko, moj kumpel z klasy ze 2-3 lata temu nosil ze soba kran ( taki zwykly stary zakrzywiony kran). Raz mu go odebrali i potem na zebraniu w szkole wychowawca wyjmuje kran 'Oto jakie przedmioty uczniowe prznosza do szkoly.'

M.
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

od biedy można zrobić krzywde komuś (sobie też 8) ) nawet plastikowym nożem trzeba tylko chcieć :D
  • 0

budo_end
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedy to przeczytałęm przypomniał mi się kawał.
Jedzie se dziadek maluchem i walnoł nim przez przypadek w tył merca z 5 dresami. Dresy wysiadają i podchodzą do malucha, wywlekają dziadka i jedne z nich mówi:
-No, dziadek! Masz wpie..... !!!
-Ale panowie! Ja sam a was 5!!
Chwila namysłu.
-Dobra dziadkek. Jurek i Zbychu są z tobą...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024