[Kraków] - boken, iaito, bo? Gdzie trenowac/kupic? Legalnosc
Napisano Ponad rok temu
1. Interesuje mnie, gdzie w Krakowie mozna cwiczyc walke bronia biala, taka jak bo (tu glownie 'sztuka dla sztuki', czyt. 'machanie cyrkowe' - czy to zle, ze chcialbym cos takiego umiec? ), boken, czy iaito. Jedyne, co wiem, to ze na ul. Miodowej jest seksja Kenjutsu. Gdzie jeszcze?
2. Poza tym chcialbym sie dowiedziec, gdzie najtaniej kupic takowy sprzet (Krakow, ew. sprzedaz wysylkowa), na razie tylko dla totalnego poczatkujacego (nie kupie iaito za 1500PLN)?
3. Jak oceniacie mozliwosci typowo obronno-uliczne np. bokena? Nie, nie jestem jednym z szalencow, ktorzy sie naogladali "Kill Bill", spokojnie Po prostu nawyk z Kyokushin (ktore bardzo sobie cenie) kaze mi rozpatrywac takie rzeczy dwojako - pod wzgledem sztuki walki jako takiej oraz pod wzgledem przydatnosci obronnej.
4. O ile dobrze pamietam - w ustawie o broni i amunicji wyszczegolnione jako zakazane sa bodajze "przedmioty imitujace kije bejsbolowe", czy jakos tak. Straz Miejska/Policja moze mnie zgarnac za samo posiadanie bokena (w futerale albo jeslibym trenowal gdzies na trawce, ktora wolno deptac)?
Napisano Ponad rok temu
oprócz tego w co drugim dojo jiujitsu
długi kij najlepiej goście z kungfu na królewskiej, może u Dyducha - Oyama karate ale lepiej spytaj kogoś kto tam chodzi (nie wiem czy to u nich nie jest tylko dla zaawansowanych)
kobudo chyba już w Krakowie nie istnieje
zakup sprzętu tylko w tej chwili wysyłkowo (samuraj albo budo-sport znajdziesz na sieci) albo bezpośrednio w w/w klubach, ostatni sklep do MA jaki się ostał to kicha (podobno jest jakiś w Podgórzu ale tylko podobno)
co do legalności bokkena mieć i nosić możesz
a jeśli użyjesz na kimś... zależy naprawde od okoliczności i od prawnika
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Amunicja 9mm
- Ponad rok temu
-
Tonfa
- Ponad rok temu
-
Ktora latareczke?
- Ponad rok temu
-
złośliwy egzaminator
- Ponad rok temu
-
miecz dłuższy od samuraja :))
- Ponad rok temu
-
Bardzo Proszę o Pomoc
- Ponad rok temu
-
Kobudo wg. stylu Matayoshi gdzie mozna w Polsce pocwiczyc ?
- Ponad rok temu
-
do miłośników Indiego Jonesa:)))
- Ponad rok temu
-
Katana to jest coś. Lecz potrzebuje pomocy!!
- Ponad rok temu
-
Pytanie do wielbicieli mieczy, kusari-gama, naginata itp.
- Ponad rok temu