Ktora latareczke?
Napisano Ponad rok temu
W kwesti przypomnienia to 6p
a to x1 inovy(ten na gorze oczywiscie)
Napisano Ponad rok temu
Jesli zadko a silne to Surefire.
Jesli niezbyt silne (czesto czy nie) to led.
To tak bardzo z grubsza...
Ja bym obstawial Surefire w kazdej sytuacji, pod warunkiem ze sie ma kase i spokoj umyslu na czeste wymiany (stosunkowo drogich) baterii i zarowek..
Napisano Ponad rok temu
Więc sprawiłem sobie latarkę ledową, Arc AAA, najmniejszą możliwą...
Polecam LED zdecydowanie, do pracy można przymocować gdziekolwiek albo wsadzić do gęby, działa naprawdę długo, a w przypadku przyzwoitej diody spokojnie wystarcza do oświetlenie otoczrenia w promieniu kilku metrów.
A SureFire też, kiedyś... Bo ma niesamowite właściwości, ale to raczej dodatek jak dla mnie, z punktu widzenia przeciętnego użytkownika...
Droga rzecz, przede wszystkim w eksploatacji.
Chyba, że po prostu chcesz sobie od czsu do czasu jasno poświecić...
BTW czy to przypadkiem nie jest forum o nożach
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
MagLite to ciężki skurczybyk... nieporęczny i ciężko z nim niestety pracować....
Ze co, prosze? Mam jedna z ich latarek przypieta do kluczy od piwnicy. Miesci sie spokojnie w kieszeni. Nie wiem czy widziales tylko jeden model, ale jest ich z 6, roznej wielkosci..
Napisano Ponad rok temu
Kosztuje 80 zł na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Aluminiowa,zarnikxenonowy baterie diwe CR123. Ładnie świeci na bateriach 1,5 h . Świeci silniej niż duży kątowy Fulton.
Malutka do noszenia przy pasku wielkości E2. Włącznik z tyłu jak w Inovie.
Może nie jest to SureFire ale za te pieniądze ....
Napisano Ponad rok temu
Pewnie przyszło mi to do głowy ze względu na moc światła, którą w ogóle możnaby porównywać z Surefire... Zresztą oni sami często stosują to porównanie.
Małe MagLite to co innego... Tyle, że w tym rozmiarze i mocy to dla mnie zdecydowanie LED bije je na głowę.
Jak rzecz ma się z Sorefire - wiadomo.
Sorry za nieścisłość.
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale sprawa z surefire 6p mi sie cos nie podoba oto zdjecie od goscia ktory mi chce ja opchnac
Jesli porownac z tym co dalem na gorze to niezbyt podobna(karbowania na przodzie)wyglada jak jakas ruska wiec chyba pojde na inove
Napisano Ponad rok temu
Za duzo mniejsze pieniadze polecam Streamlight Twin -Task czy Pelican M6.
PS
Ten Surefire na zdjeciu przypomina mi raczej stara serie 9P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-Streamlight Propolimer 4AA (4xR6)
-Mag-Lite 2D (2xR20)
i co w takim przypadku wybrac :roll:
Doradzcie pliz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, bardziej mi zalezy na parametrach swietlnych niz obronnychJa bym wybral maga, ze wzgledu na solidnosc konstrukcji, i mozliwosc zalozenia modulu z luxeonem. A poza tym, to mozna jej uzyc jako palki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mini MagLite 2AA żre żarówki jak gupia . A już napewno przy pierwszym komplecie zarówek bańka ciemnieje i latarka zaczyna świecić na 3/4 mocy albo i słabiej. To wkurzajace przy niemałej cenie za 1 żaróweczkę .
Miałem przypadki, że znajomym żarówka walnęła już na pierwszym komplecie baterii. Ile to było ... może 5h świecenia ? Ja swoje po prostu wymieniałem częściej, bo mnie wkurzało takie zaciemnienie i żółtawe swiatło z nowych baterii.
Można kupić znacznie tańsze, nieoryginalne żaróweczki. Ale jeszcze ich nie testowałem, bo po założeniu Opalec NB nie wróciłem do zarówek a drugą Mini M. kupiłem pod 1W Luxeona.
Sama konstrukcja jest OK na mocną EDC, chociaż wystarczy ponosić tydzień Sure-Fire, żeby potem brakowało wyłącznika "dupkowego". Szczególnie przy Luxeonach, bo wtedy latarkę można traktować też jako oświetlenie obronne. Daje po okach porządnie. W zależności od upchanej elektroniki 2-2,5h i ciut słabiej albo mocniej od Sure-Fire KL1.
Przez te diody zostało mi w pudełku z żarówkami kilka zapasowych do Mini M. i chyba zaniosę je w komis do jakiegos sklepu, bo sam nie zużyję .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Bo bez tego luxeon niepotrzebnie przy włączaniu i wyłączaniu szoruje o wnętrze colimatora ( taka "wesoła" soczewka wstawiana zamiast odbłyśnika aby luxeon ładnie świecił do przudu a światełko było ładnie skupione ).
Tak na marginesie - kupując sobie samemu Luxeony do jakiś modyfikacji pytajcie o te colimatory, bo bez tego to ta dioda świeci wybitnie nieużytecznie.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
złośliwy egzaminator
- Ponad rok temu
-
miecz dłuższy od samuraja :))
- Ponad rok temu
-
Bardzo Proszę o Pomoc
- Ponad rok temu
-
Kobudo wg. stylu Matayoshi gdzie mozna w Polsce pocwiczyc ?
- Ponad rok temu
-
do miłośników Indiego Jonesa:)))
- Ponad rok temu
-
Katana to jest coś. Lecz potrzebuje pomocy!!
- Ponad rok temu
-
Pytanie do wielbicieli mieczy, kusari-gama, naginata itp.
- Ponad rok temu
-
Do End
- Ponad rok temu
-
Kenjitsu?
- Ponad rok temu
-
W sam raz na niepogodę :)
- Ponad rok temu