Strider MV - Zdjecia i Krotka Recenzja
Napisano Ponad rok temu
Jest to jeden z nowszych nozy wypuszczonych przez firme Strider (czyli Mick and Duane). Ostatnio wspolpracuja oni przy projektowaniu nozy ze Steve'm Tarani (specem od Silat, walki nozem i karambitow). Jest to ich trzeci noz zaprojektowany w mniejszym lub wiekszym stopniu wspolnie (po Kerambicie HT i folderze dla policji SBT).
Noz robi dobre i solidne wrazenie. Ostrze o dosc modnym ostatnio ksztalcie "upsweep" wykonane jest ze stali S30V o grubosci prawie 4 mm (5/32 cala), tradycyjnie hartowanej przez Bos'a i z wykonczeniem Tiger Stripe. Charakterystyczna cecha jest polokragle wyciecie w grzbiecie ktore jest jednostronnie zeszlifowane i ostre (ale nie bardzo). Wyciecie te (nazwane trisula - w sanskrycie bron-trojzab Sziwy) ma zastosowanie przy technikach zwiazanych z blokowaniem, unieruchamianiem czy "filetowaniem' glownie przedramienia i nadgarstka. Glowne, dolne ostrze fabrycznie goli wlosy.
Okladziny oczywiscie szorstkie G10 - zapewniaja pewny i calkiem wygodny chwyt floretowy (z wygodnym oparciem na kciuk), mlotkowy, odwrotny normalny (ostrzem do przeciwnika) a nawet calkiem dobry odwrotny ostrzem do siebie (pakal). Geometria ostrza i rekojesci umozliwia zarowno wygodne ciecia jak i niezle pchniecia nawet w lini prostej i nie tylko. Podpora kciuka oraz glebokie wyciecie w rekojesci powoduja ze dlon nie powinna zsunac sie na ostrze przy zadnym z chwytow. Jest tez dziurka na sznurek jakby kto chcial.
Do noza dolaczona jest oczywiscie solidna pochwa z kydexu scisle trzymajaca noz, z "drop plate" - taka plytka z kydexu, i petla z velcro. Umozliwia to wygodne noszenie na zewnatrz spodni, wewnatrz spodni, odwrotnie na kamizelce, a zwlaszcza poziomo na pasku z tylu - wtedy drop plate wchodzi w szlufke a velcro na pas. Tek-Lok moze byc milym upgradem. Kydex rysuje noze a paski (Tiger Stripe) na Striderach sa dosc podatne na rysowanie (bo nie jest to oczywiscie zadna specjalna powloka tylko pozostalosc procesu hartowania) tak wiec z reguly nowy noz jest juz odrobine porysowany - ale to tylko kosmetyka, niezbyt wazna tutaj. No i porysuje sie jeszcze troche przy uzywaniu
Wbrew pozorom i widokowi na poprzednich zdjeciach jest to niewielki, zgrabny nozyk mogacy byc nawet EDC dla potrzebujacych. Dlogosc calkowita to 21 cm, ostrze od 11 do 12 cm (od czobka do gory lub dolu rekojesci).
Dla porownania tutaj z moim starym mini AFCK - niewiele wiekszy.
Czyli wg. mnie - ciekawy noz do samoobrony, a nawet calkiem uzytkowy plus tradycyjna solidnosc oraz perfekcyjna gwarancja (no questions asked, never) Stridera.
Pozdrowienia,
Swingline
Napisano Ponad rok temu
Piękny, rasowy, emanujący swoją mocą nóż - nieukrywam zazdrości
Tatoine
p.s.
Skąd i jaka cena? (może na wiosnę uzupełnię swoją kolekcję o MFS-a, dlatego pytam)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Swingline
PS. AdamD - masz duzo racji - prosty to on nie jest, mi sie to akurat podoba. BTW Strider ma duzo nozy bardzo dobrych i prostych w designie - polecam np. MFS, EBS, czy WB.
Napisano Ponad rok temu
Jaka jest fabryczna ostrość STRIDERów
Napisano Ponad rok temu
Tyle co wiem,
Swingline
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WALKA NOŻEM!!!
- Ponad rok temu
-
Buck Strider 880SP
- Ponad rok temu
-
Eickhorn ASEC II
- Ponad rok temu
-
dorobiłem się rosyjskiej wersji tekstu :)))
- Ponad rok temu
-
Kto kupi?
- Ponad rok temu
-
Alternatywa dla ... ?
- Ponad rok temu
-
Spyderco
- Ponad rok temu
-
Kershaw Vertigo