Spyderco
Napisano Ponad rok temu
tylko okładziny z G-10.Military ma 4 cale więc siły działające na łączenie ostrza z rękojeścią może być dużeNa ile mocne jest taka konstrukcja?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale przekrój poprzeczny ustępuje... pole przekroju klingi LCC czy Amphibiana jest sporo większe jeśli już porównujemy. Military do swoich zastosowań jest na pewno wystarczająco mocny. Jak chcesz łom-tactical, to nie polecam Spyderco Military... proste.No tak Military to nie jest nóż taktyczny i czubek jest cieńki,ale dalej grubość klingi nieustępuje np LCC Microtecha.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pewnie, że wytrzyma! G10 to twarda suka :twisted:Mi chodziło o okładziny a dokładniej o materjał -czy wytrzyma?
Napisano Ponad rok temu
Nawet na ich stronie internetowej pod hasłem "liners" brak odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
pewnie, że wytrzyma! G10 to twarda suka :twisted:Mi chodziło o okładziny a dokładniej o materjał -czy wytrzyma?
mi sie tez tak wydawalo poki nie wzialem do reki Military. ten noz SWIETNIE lezy w duzej dloni, jest wygodny i egronomiczny. jednak noz powinien miec metalowy liners a dopiero do niego mocowane okladziny G10. przy mocnym zacisnieciu dloni na rekojesci wyraznie czuc jak G10 sie ugnia. Military ewidentnie jest miekki... dla mnie to po prostu bylo do przyjecia. potem dlugo zastanawialem sie nad Police Carbon Fiber - w tym nozu z jednej strony jest metalowy liners. jednak zrezygnowalem - folder to nie dla mnie chyba... :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
G10 to kompozyt, więc pracuje. Ale będziesz master jak złamiesz rękojeść Military w rękach...
BARDZO mocno pracuje. glowny problem w tym, ze stwarza to nieprzyjemne wrazenie braku "trwalosci" noza podczas pracy. moze powinienem zaznaczyc to na poczatku, ale jestem negatywnie i tendencyjnie nastawiony do folderow...
zlamac rekojesc w rekach? mozna by sprobowac, gdybym mial jakies Military do polamania i nie czylbym sie dziwnie niszczac noz bezsensownie...
Napisano Ponad rok temu
jasne...ale kto by nie chciał precyzji w cieciu a uchwytu jak bucku ?Cougar... Spyderco Military i Buck Strider to ZUPEŁNIE inne noże. Oba są świetne, ale do zupełnie innch rzeczy! Buck Strider może tylko pozazdrościć Military jego perfekcji w cięciu... ale oczywiście jest za to o niebo mocniejszy ogólnie.
wiadomo: spyderco to idealny nozyk do cięc i wcale mu nie potrzebne supertwarde okłądziny czy linersy.tutaj siły mające oddziaływac na uchwyt są nieznaczne i zupełnie wystarczą g-10.tak tylko teoretuzujemy że liners stalowy +g-10 jest mocniejszy od samego g-10 ale to chyba śrdnio rozwinieta małpa nawet rozumie.
co do ciecia w bucku striderze to nie próbujcie nawet prosto przeciac nim kartki na pół...hehehe...
Napisano Ponad rok temu
Szczerze mówiąc trochę mnie to zniesmaczyło....
Rękojeść jest długa, nie ma w środku przekładek. I się po prostu lekko ugina jak się ściśnie. Odłożyłem Benchmade'a na później... Mimo całego szacunku dla firmy i własności tnących.
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
"Chyba że"... na stronce Pitera stoi jak byk że AFCK Axis (na którego bazie jest zbudowany TSEK) jest znacznie stabilniejszy niż stare AFCKi.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Oparłem nóż o dwa krzesła , końcem ostrza i rękojeści założyłem na środek pętlę z linki o długości około 40 cm i stawałem na niej jedną nogą.Ważę ponad 100 kg i przerwałem test w momencie gdy nie mogłem wyrobić z bólu ściskanej przez linkę stopy ( w sumie to mogłem założyć buta ). Nacisk musiał wynosić około 50 kg jak sprawdzałem potem wagą. I co ? Liners wygiął się w łuk i i nic. Po zdjęciu nogi wyprostował się bez żadnych odkształceń. Dlatego jestem pewien iż materiały wytrzymają więcej niż my ludzie. Bardziej ważny jest prawidłowy chwyt. Jeżeli mocno się ściśnie rękojeść chwytem młotkowym można niechcący przesunąć liners na zewnątrz i przy szarpnięciu można odblokować ostrze! To jest bardziej niebezpieczne! Dotyczy to jednak wszystkich noży z linersami.
Testowany nóż to SpecWar Emersona.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kershaw Vertigo
- Ponad rok temu
-
BK7 a temepratura grilla
- Ponad rok temu
-
Połamałem Muele po raz wtóry...