garda w Muay Thai.......opinie
Napisano Ponad rok temu
a wiec jak chyba wiecie tradycyjna garda w muay thai to rece przed siebie i ustaw bardziej w prost a nie w bok tak jak na boks ....ta garda jest super przeciwko tradycyjnym muay thai bo trudno wejsc do 'clinch' jak sie tak ma rece , a jak je sie ma blizej jak na boxing to o wiele latwiej zlapac kogos w clinch ( sorry, ale nie wiem jak sie mowi wiele technicznych slow po polsku ale po angielsku 'clinch' to jak sie podchodzi i lapie za glowe przeciwnika...ci co cwicza muay thai od razu zrozumia )
ja sam trenowalem boxing i muay thai potem, takze mi troche trudniej przejsc na tradycyjna garde i dalej stoje tak jak na boxing....... mam pytanie, u was w Polsce, jak ucza garde? czy bardziej jak na boxing czy po tradycyjnemu.....mi sie wydaje ze tak jak teraz to robie (boxing style) jest efektowne ale wiem ze nieraz troche latwiej komus podejsc i zbic sie w clinch.......
a wiec opinie? i mam nadzieje ze kazdy zrozumial co pisze.... ale mi nie tak latwo po polsku pisac....wolalbym po angielsku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w ogóle trudno wyczaić o co Ci chodzi...
Napisano Ponad rok temu
( sorry, ale nie wiem jak sie mowi wiele technicznych slow po polsku ale po angielsku 'clinch' to jak sie podchodzi i lapie za glowe przeciwnika...ci co cwicza muay thai od razu zrozumia
To się po polsku nazywa klincz. Czyli identycznie :wink:
A w ogóle to nie przejmuj się, Twój polski wcale nie jest najgorszy :wink:
Natomiast co do samego muay thai, to obawiam się, że w Polsce klubów uczących czystego boksu tajskiego jest jak na lekarstwo - większość zajęć prowadzą ludzie z backgroundem kickboxerskim, ewentualnie wyszkoleni przez thaiboxerów europejskich, czyli niekoniecznie stosujących tradycyjną gardę.
Pozdrawiam
K.
Napisano Ponad rok temu
Tam gdzie trenuję jest standardowa garda bokserska... Ręce wysoko, przy ciosa ręka przy głowie etc.
A w ogóle trudno wyczaić o co Ci chodzi...
ok COMBAT, idz tu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ....potem sprawdz multimedia i ogladnij sobie te 2 bitki ........widzisz jak oni trzymaja rece i jak stoja....wogole inaczej od bokserow... a jak jeszcze dalej myslisz ze tak samo to zamiast do multimedia idz do techniques i popatrz na 'stance'... i jak rozumiesz angielski to przeczytaj i zkapujesz o co mi chodzilo.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Garda jest bardziej otwarta na boki (łokcie szeroko), wg opisu mając chronić żebra, oczywiście nogi są inaczej ustawione (z tego co zauważyłem - taka specyfika MT). O to Ci chodziło?
No racja - ale jak mówiłem - u mnie gość w sekcji uczy raczej standardowej gardy.
Napisałeś: "a wiec jak chyba wiecie tradycyjna garda w muay thai to rece przed siebie i ustaw bardziej w prost a nie w bok tak jak na boks ...."
Acha a z tym wprost i w bok to miałeś na myśli SKRECENIE ciała - prawda? Tak oczywiście masz rację - w MT pozycja bardziej frontalna, w boksie bardziej skręcona.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
osobiscie jestem za tradycyjna tajska garda (przy czym dosyc szybko wyzbylem sie zarowo postawy jaki i gardy kickboxerskiej), trener nas opieprza jak nie stoimy frontem, rece przed soba (jezeli bez rekawic to wogle dlonie otwarte), lokcie raczej w linii prostej do piesci, przedramiona niemalze roznolegle. Tajowie uderzajac kolanami bardzo czesto uderzaja prosto albo skosnie, tak zeby nie trafiac w lokiec chroniacy okreslona czesc ciala, dlatego taki uklad...
pozdrawiam
shy1
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
witam
osobiscie jestem za tradycyjna tajska garda (przy czym dosyc szybko wyzbylem sie zarowo postawy jaki i gardy kickboxerskiej), trener nas opieprza jak nie stoimy frontem, rece przed soba (jezeli bez rekawic to wogle dlonie otwarte), lokcie raczej w linii prostej do piesci, przedramiona niemalze roznolegle. Tajowie uderzajac kolanami bardzo czesto uderzaja prosto albo skosnie, tak zeby nie trafiac w lokiec chroniacy okreslona czesc ciala, dlatego taki uklad...
pozdrawiam
shy1
A gdzie kolega cwiczy? Jezeli we Wrocku, to moze "Dragon"?
Napisano Ponad rok temu
Tak Dragon. Pod Darkiem Ziolkowskim. Wczesniej trenowalem kick'a, zapasy itd. Muay przyswajalem sobie, stosunkowo dlugo sam. Niestety wrocław to pustynia, ale wazne ze wszystko, choc od niedawna, ruszylo z dosyc duzym rozmachem, jest 2 ludzi z pasja, dobrze wyskolonych instruktorow i to sie teraz dla mnie liczy.
pozdrawiam
Witek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Witam! :]
- Ponad rok temu
-
KICKBOXING - w Poznaniu !!!
- Ponad rok temu
-