Czy można...
Napisano Ponad rok temu
Jestem nowy na tym forum i mam take pytanie: czy można się samemu nauczyć capoeiry? Pytam bo bardzo mi się to podoba, ale najbliższe kursy odbywają się 50kilometrów (w Opolu) od miejsca gdzie mieszkam i nie mam czasu żeby tam dojeżdżać.
Napiszcie czy jest to możliwe.
Napisano Ponad rok temu
Wszystko zalezy od Ciebie. Od Twojego zapalu, samozaparcia, ilosci energii jaka wlozysz w trening i poswiecenia. Ale nawet z tym nie przeskoczysz najwiekszej przeszkody - nauki gry z przeciwnikiem. Capoeira bez gry to jak uczyc sie 10 lat boksu tylko w walce z cieniem. Sam sie nauczysz moze jakis akrobacji, mozliwe, ze uda Ci sie nauczyc calkiem znosnego poruszania (ginga, esquivy, podstawy), ale na nic to, jezeli nie bedziesz mial z kim grac. Pozostaje jeszcze roda, spiew, wszystkie te rzeczy do ktorych potrzebna jest grupa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie samotne cwiczenie jest ok do pewnego stopnia. Niestety nadejdzie kiedys ta pora ze dalszy rozwoj nie jest mozliwy bez grupy. W koncu w Capoeira chodzi przede wszystkim o to by uczestniczyc w Roda. A samemu z przyczyn oczywistych nie jest to mozliwe.
Najwazniejsza jest mobilizacja. 50 km to jak rzut kamieniem. Ja postuluje zebys jednak wykombinowal jeden dzien w tygodniu albo 2 na miesiac przynajmniej na dojazd do grupy.
W sprawach platnosci z trenerem pewnie sie dogadasz a zawsze bedziesz mial mozliwosc podpatrzenia jakichs technik i skorygowania bledow
Pozdrawiam[/list]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gorąco polecam Ci współpracę z doświadczonymi ludżmi.
A propos w jakiej mieścinie mieszkasz ? :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dyskusja o Ronin - sekcja w Żaganiu
- Ponad rok temu
-