"aikibudo" Kraków
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zawsze myślałem że AIKI BUDO to to co robił Ueshiba (i nauczał pod tą nazwą) zanim pojawiła się nazwa Aikido
ale cóż, nie jestem wszechwiedzący
Ciekawi mnie bardzo natomiast, jakie prawa do tej nazwy ma szkoła w Krakowie, kto jest mistrzem i jaka jest geneaologia (nie wiem czy dobrze napisałem kurcze to słowo :wink: ) tej sekcji
Napisano Ponad rok temu
ale nikt nie jest nieomylny... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
słuchajcie,
zawsze myślałem że AIKI BUDO to to co robił Ueshiba (i nauczał pod tą nazwą) zanim pojawiła się nazwa Aikido
ale cóż, nie jestem wszechwiedzący
Ciekawi mnie bardzo natomiast, jakie prawa do tej nazwy ma szkoła w Krakowie, kto jest mistrzem i jaka jest geneaologia (nie wiem czy dobrze napisałem kurcze to słowo :wink: ) tej sekcji
Właśnie dla tego Ueshiba (a właściwie jego uczniowie) zmienił nazwę - żeby jego aikibudo nie myliło się ze stylem Tokimune Takedy o tej samej nazwie.
Wlaściwie, to wszyscy macie rację. Są trzy style, które używały nazwy aikibudo:
1) Ueshiba nazywał tak swój styl w latach 1935 - 41 zanim powstała nazwa aikido;
2) Tokimune Takeda nazwał tak swój styl, złożony z elementów seitei iaido, ono ha itto ryu kenjutsu i daito ryu aikijujutsu (Tokimune uważał, że techniki daito ryu nie powinny być ogólniedostępne, więc okroił je trochę technicznie i zaczął nauczać pod nazwą aikibudo);
3) styl Alana Floqueta, również wywodzący się z daito ryu (jak wszystkie style używające nazwy aiki).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A nota bene to nie Ueshiba zmienił nazwę, tylko jego uczniowie, a on to zaakceptował. Na forum aikido był kiedyś o tym nawet konkurs. ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KTO ZNA ? KTO WIDZIAŁ ??
- Ponad rok temu
-
Trening a wiek
- Ponad rok temu
-
Sekcja Ju-jitsu TKKF-u Stadion.
- Ponad rok temu