totalna załamka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz złamac monopol na karate kontaktowe to podłącz się do gniazdka na 230 V.
A na serio to juz nie jednokrotnie na łamach tego forum mówiono lub lepiej pisano,że nie szaty zdobia człowieka , a o gościu J.P którym piszesz to przeciez wszyscy wiedzą,że nie szkoli sie od 20 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w tym momencie piszesz mistrzowie swiata a kilka postow wczesniej wysmiewasz ze nie ma w tym stylu mistrzostw swiata wiec sie zdecyduj...swoja droga to chyba sprawa sensei Blecharczyka i Bierowca gdzie i co chca trenowac i nie rozumiem czemu ci rece opadaja?.:pitman:. MASZ RACJE REĆE OPADAJA JAK mistrzowie świata w oyama karate uciekaja do kyokushin w krakowie.
Jak chcesz złamac monopol na karate kontaktowe to podłącz się do gniazdka na 230 V.
A na serio to juz nie jednokrotnie na łamach tego forum mówiono lub lepiej pisano,że nie szaty zdobia człowieka , a o gościu J.P którym piszesz to przeciez wszyscy wiedzą,że nie szkoli sie od 20 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choć całe szczęscie, są to chyba tylko nieprzyjemne epizody.
Obecnie próbuje swoich sił w Shidokanie, a przeszedłem z Shorin-ryu. Trenuje się na razie bardzo sympatycznie i nie ma problemów, związanych z tym skąd przyszedłem.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no ostatnio pisales cos o takich instruktorach co maja niekomercyjne podejscie a dzis piszesz co mozna dostac za darmo...ootoz zdziwisz sie ale mozna : ciekawe zajecia z podstaw judo ( bez poliytyki i szowinizmow stylowych ) podstawy kickboxingu i aikido...wszystko w ramach zajec wf - osobiscie uwazam to za fajne rozwiazanie jakas probe delikatnego nakierowania kogos na droge sw ale widac sa i tacy co wola robic polityke nawet w takim gronie ( dodam ze studentom ciezej wcisnac ciemnote bo i mysla troszke i dostep do internetu maja nieogranoczony )...a łyso mi nie jest bo i czemu?popieram jw ,a co mozna dostać za darmo.Co do Mistrzostw Świata to oni podają,że nimi są ale to fajnie ,że jest Ci łyso
p.s. wyrazaj swoje mysli konkretniej drogi karateko 1 tak abym znow omylnie cie nie zrozumial
Napisano Ponad rok temu
Aby ktos mogl prowadzic klub w ktorym osoby mogly by cwiczyc za grosze placimy my wszyscy. Instruktor za zajecia pieniadze dostaje, za obiekty sie placi itp.
Wiec co jest darmowe ?...... tylko platnik jest inny
Napisano Ponad rok temu
napisał tak jak jest , a za te twoje lekcje w-f to płace jai inni podatncy z których utrzymywane jest szkolnictwo wyższe. Są bezpłatne bo to tylko leckje jak w szkole SKS podstawy aikido niczym sie niz różnią od judo i karate gdyz podstawy sa takie same dla wszystkich sztuk walk .Napewno teraz myslisz co tą sa te podstawy i co maja ze sobą wspólnego no ale cóz zyczę przyjemnych przemysleń
Napisano Ponad rok temu
Co do zmiany organizacji/stylu. Temat ten już wałkowano tyle razy że szkoda go ponownie mielić. Dodam tylko że zmieniając styl z Karate Tradycyjnego na Shorin-Ryu również nie miałem żadnych przeszkód ani utrudnień, mimo że nie jestem instruktorem. Co prawda czekałem 1,5 roku na pierwszy egzamin w SR, ale to był wyłącznie mój wybór, gdyż nie czułem się jeszcze do niego przygotowany.
Napisano Ponad rok temu
no aqrat podstawy karate i judo sie roznia : podstawy judo to pady i rzuty a podstawy karate to kopniecia i uderzenia...aikido nie wiem bo nie bylem wiec nie pisze...podstawy w karate to np. kata szukaj ich w judo a bedziesz mial zajecie na cale zycie...chyba ze dla ciebie podstawy to tylko nauka pozycji walki ale niestety i one rozne sa w roznych szklach walki ( np. porownaj shotokan i kickboxing)...pozatym drogi kolego z tego co ja zaobserwowalem to nauka judo i kickboxin w duzej mierze od poczatku opiera sie na cwiczeniach w parach a w karate duzo jest kichonu czyli stoi sobie rzadek i wszyscy kopia mae-geri...apropo tych takich samych podstaw jakos na judo nie uczyli mnie kopniec? czemu? roznice programowe czy zli nauczyciele?podstawy aikido niczym sie niz różnią od judo i karate gdyz podstawy sa takie same dla wszystkich sztuk walk .Napewno teraz myslisz co tą sa te podstawy i co maja ze sobą wspólnego no ale cóz zyczę przyjemnych przemysleń
Napisano Ponad rok temu
mylisz się i to bardzo. W swoim poście piszech o różnicach technicznych jakie występują między tymi sztukami walki. Podstawy są dla nich wspólne, tylko inna jest zasada ich użycia. Po pierwsze jeśli dobrze się przyjrzysz historii to judo i aikido w zasadzie są mocno zmodernizowanymi szkołami ju-jitsu (bez obrażania żadnej z nich). Więc nie mogą się bardzo różnić w swoich podstawach, bądź co bądź czerpały z tego samego źródła. Co ma z tym wspólnego karate? Otóż korzystają z tych samych zasad:
-rotacja bioder jako naczelna zasada techniki,
-atak punktowy (dźwignia lub cios),
-atak i obrona centralnej linii ciała,
-sprowadzenie przeciwnika do parteru i wykonanie techniki kończącej (duszenie, trzymanie, cios dobijający),
-podobne metody poruszania: suri-ashi, yori-ashi, sabaki i inne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no rzeczywiscie sorki giro ale w swoich przemysleniach nie posunalem sie az tak daleko...mozliwe ze masz racje byc moze niezbyt dokladnie sie wyrazilem w swoich wypowiedziach...ale generalnie chodzilo mi o to ze na tych zajeciach uczy sie podstawowych technik ktore sa rozne dla roznych sw...pitman
mylisz się i to bardzo. W swoim poście piszech o różnicach technicznych jakie występują między tymi sztukami walki. Podstawy są dla nich wspólne, tylko inna jest zasada ich użycia. Po pierwsze jeśli dobrze się przyjrzysz historii to judo i aikido w zasadzie są mocno zmodernizowanymi szkołami ju-jitsu (bez obrażania żadnej z nich). Więc nie mogą się bardzo różnić w swoich podstawach, bądź co bądź czerpały z tego samego źródła. Co ma z tym wspólnego karate? Otóż korzystają z tych samych zasad:
-rotacja bioder jako naczelna zasada techniki,
-atak punktowy (dźwignia lub cios),
-atak i obrona centralnej linii ciała,
-sprowadzenie przeciwnika do parteru i wykonanie techniki kończącej (duszenie, trzymanie, cios dobijający),
-podobne metody poruszania: suri-ashi, yori-ashi, sabaki i inne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o ile np karate zaczyna od ciosow i kopniec a w zaawansowanej formie sa tam tez rzuty to na judo odwrotnie najpierw pady i rzuty a w zaawansowanych kata samoobrony rozwniez kopniecia.
Co do tamtego instruktora z wrocka - majac taki staz powinien pamietac czasy kiedy to zawodnicy i kyokushinu i shotokanu (inni tez ale mowie o podstawowych kierunkach) startowali jeszcze wedluk jednych przepisow WUKO - raz wygrywali jedni raz drudzy nie bylo reguly - potem dopiero po gdzies 83-4 drogi zaczely sie tak naprawde rozchodzic kiedy jeden i drugi styl zaczal sie zamykac w swoich zawodach. Gdyby nadal startowano razem mozna by sobie wiele niejasnosci wytlumaczyc
Jeden i drugi styl ma fighterow swiatowej klasy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy cos wiecie?
- Ponad rok temu
-
Kyokushinkai w Gliwicach
- Ponad rok temu
-
wymagania egzaminacyjne
- Ponad rok temu