Porady dla początkujących
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy taki temat już był, czy nie, więc proszę moderkę o zaingerowanie gdyby się powtórzył.
Otóż, ja jestem początkujący...chodzę na treningi od ok. miesiąca i mam prośbę do zaawansowanych zawodników (...jak was inaczej nazwać ?? ) o kilka porad na początek.
Mi na przykład strasznie trudne wydaje się dollyo chagi...a jak packa jest wysoko to ani nie trafię, ani to nie będzie dobre technicznie
Pozdrowienia dla hardcore'owców ćwiczących Taekwondo !
Napisano Ponad rok temu
Ja tez nie cwicze dlugo, ale dollyo bedziesz kochal w porownaniu z tym co bedziesz sie potem uczyl :wink: :twisted:
Co do dollyo:
Znajdz rurke na wysokosci pasa ( np. most, rurociag :wink: ) i kop tuz pod nia/nad nia. Po 3-4 mesiacach bedziesz juz mogl powiedziec, ze nie jest tragicznie.
Duzo cwiczen w domu!!! To podstawa.
Pozdrawiam wszystkich cwiczacych tkd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi na przykład strasznie trudne wydaje się dollyo chagi...a jak packa jest wysoko to ani nie trafię, ani to nie będzie dobre technicznie
to nie kop wysoko, tylko nisko (najwyżej na wysokość pasa albo nawet kolano), ale poprawnie technicznie. (Gdy ja zaczynałem to mieliśmy wyraźny zakaz wysokiego kopania, żeby nie nabrać złych nawyków)
Już Twój trener powinien się postarać, zebyś umial nóżki wysoko podnosić, a wtedy samo wyjdzie.
Wytrwałości w treningach i gratulacje z powodu rozpoczęcia.
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
albo wogole nie kop
zazdrośnik, jużsię boisz konkurencji?
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Musisz ostro trenować samemu...
2) POCZEKAJ! Cierpliwości!! Dobrze kopać nauczysz się nie prędzej niż 1-2 lata...
3) Kop nisko i wolno - dokładność i technika - szybkość i siła później.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do kopania to tak jak juz ludzie pisali wyczucie techniki wejdzie z czasem :? (jak dlugo to juz indywidualna sprawa u kazdego cwiczacego), powoli i technicznie najlepiej w powietrze. Pacek na poczatek nie powinno sie uzywac. No i oczywiscie rozciaganie, aby moc w ogóle noge podniesc na odpowiednia wysokosc.
Napisano Ponad rok temu
tylko bez szarpania i BEZ PRZEPROSTOW!! stawy zle 'uzytkowane' rozsypuja sie szybko i skuteczniepowoli i technicznie najlepiej w powietrze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
apropos... w tkd po technice nożnej następuje od razu cofnięcie nogi, słyszałem, że w przeciwieństwie np do muai thai gdzie noge przytrzymuje się w ostatniej pozycji - mówię o ćwiczeniach. ktoś wie czy taki cios lub ćwiczenie z przytrzymaniem jest silniejszy/lepszy ? ma to jakieś wady lub zalety ?
Mylisz się chyba - albo się nie zrozumieliśmy... :roll:
W powietrzu: w TKD się zatrzymuje także- a jakże... :wink: Nawet ściana płaczu - to właśnie często techniki z zatrzymaniem. Spotkałem na TKD techniki w powietrzu - z przytrzymaniem techniki... (a zwłaszcza yop - a nawet z trzymaniem 15 s to minuty).
To w walce jest błąd (podstawowy).
Na tarcze: kopie się i zawsze cofa nogę (natychmiast) albo stawia na ziemi i kolejna technika (to samo w thaiu i TKD). Nie spotkałem z zatrzymaniem...
W thaiu widziałem z lekkim zatrzymaniem lowkicka - po prostu wolna wersja... Ale potem - bez żadnego zatrzymania...
Napisano Ponad rok temu
Musze powiedzeć że ta kontuzja jest dla mnie koszmarem... nawet nie moge pożadnie kopać nic w powietrzu bo albo wybijam sie z lewej (słabszej ) nogi... albo wogule bo podskok na obu=ból. Nawet joko w locie odpada . Pomóżcie co robić!!!!
boje się że coś mi sie w kolanie odkleiło
Napisano Ponad rok temu
A jak wy sobie radzicie z takimi kontuzjiami stawów kolanowych?!
Napisano Ponad rok temu
Musze powiedzeć że ta kontuzja jest dla mnie koszmarem... nawet nie moge pożadnie kopać nic w powietrzu bo albo wybijam sie z lewej (słabszej ) nogi... albo wogule bo podskok na obu=ból. Nawet joko w locie odpada . Pomóżcie co robić!!!!
boje się że coś mi sie w kolanie odkleiło
DO LEKARZA!!! I to migiem. Zrezygnuj z treningu... Lepiej mieć przerwę jakiś czas - niż być kaleką! Kolano to nie przelewki - uwierz...
M.in. dlatego zrezygnowałem z TKD, drugim powodem była kolizja czasowa...
Jak sobie radzić?
=> rezygnacja z treningów,
=> bandaż,
=> obrzęk - atlacet potem alcaren,
=> lekarz - być może operacja i przeważnie #1 ( rezygnacja z treningów)
Napisano Ponad rok temu
a Ty mu kazesz na kolano
jak ja kopię tlyko na kolano, to jemu też wystarczy ;-)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MŚ WTF 2003 w Garmisch-Partenkirchen zakończone
- Ponad rok temu
-
Smieszne filmy (...smieszne czy zenujace?)
- Ponad rok temu
-
Czym się różni WTF i ITF
- Ponad rok temu
-
układy nieformalne :)
- Ponad rok temu
-
Zawody - przygotowanie co i jak
- Ponad rok temu
-
Kopnięcia z przechwytem
- Ponad rok temu
-
Jak długo trzeba ćwiczyć, żeby coś osiągnąć?
- Ponad rok temu
-
Po jakim czasie sparingi?
- Ponad rok temu
-
Czy jest cos w Białymstoku?
- Ponad rok temu
-
przekręty prezesa Łobody i Jeduta
- Ponad rok temu