Każdy wie że jak wyprzedasz ruch padem to technika bezwartościowa jest i ćwiczenie jest bez sensu. Zresztą olać, powtarzam żadna szkoła tak nie wyuczy padać jak aikido. Widziałem sporo ludzi i z jiu-jitsu i z judo co padali jak worki z kartoflami.Spowodowane jest to tym ze np w judo nie wyprzedzasz padem ruchu.
pad przez bark
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy wie że jak wyprzedasz ruch padem to technika bezwartościowa jest i ćwiczenie jest bez sensu. Zresztą olać, powtarzam żadna szkoła tak nie wyuczy padać jak aikido. Widziałem sporo ludzi i z jiu-jitsu i z judo co padali jak worki z kartoflami.
Spowodowane jest to tym ze np w judo nie wyprzedzasz padem ruchu.
A ja powiem i tak swoje - obserwowalem wielu ludzi z aikido z wysokimi stopniami 1kyu- 1 dan - przy treningu obwodowym kiedy trzeba bylo wykonac 20 rzutow z partnerem na minute i zmiana partnera po kolejce przestali ladnie padac a w nastepnych 7 malo sie nie lamali. Po takim treningu czesc zrezygnowala a czesc zaczela innego rodzaju pady doszlifowywac zreszta trzeba przyznac ze kilka treningow i juz padali poprawnie jak do twardych rzutow.
Pad nie ma ladnie wygladac pad ma przynosic rezultat zeby sie nie polamac kiedy ktos rzuca. Inaczej rzucasz w judo inaczej w aikido dlatego i pady sa inne. Ale w judo rzucasz srednio kilkadziesiat lub kilkaset rzutow na treningu i tyle samo razy padasz. Wniosek nasuwa sie sam.
Akurat moim zdaniem nic tak padow nie nauczy jak judo (nie mowie o przewrotach)ani aikido ani ju-jitsu.
Napisano Ponad rok temu
A to normalne, fleje nieumiejący padać są wszędzie i wśród wysokich stopni i w każdej szkole, pisałem o tym, ale dochodzimy do tego o czym mówiłem: odpowiedni pad na odpowiednią technikę, ciało odruchowo układa się do odpowiedniego padu. Jeśli ktoś robi miękki jak powinien zastosować twardy oznacza to że nie przećwiczył tych padów na tyle żeby były odruchem.A ja powiem i tak swoje - obserwowalem wielu ludzi z aikido z wysokimi stopniami 1kyu- 1 dan.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
patrz tylko na dwie pierwsze czesci tego rysunku
reka w luk o poniej sie toczysz tylko zamiast sie turlac dalej to twardo lodujesz nogami na glebie
to odbiera sile udezenia z barku i z plecow i przenosi na nogi
po kilkunastu nauczysz sie tak wymanewrowac ze zala sil uderzenia pojdzie w uda a nie w kolana czy w cos tam innego
ale posluchaj te pady to bzdura
widzialem niejedna walke,sparing czy zawody
i nigdy jeszcze nie widzialem zeby ktokolwiek kiedykolwiek uzyl tego
to jest taki bajer(wedlug mnie) zeby sie z gleba oswoic
to nie pady czy techniki zrobia cie dobrym w bjj
tylko godziny i godziny rollowania
oczywiscie zaraz zostane zjedzony przez polskich bjjowcow za to ze sie nie znam itd
a mnie to wali,jak mamy seminarium z hojlerem czy z davidem adiv to nigdy NIGDY NIGDY w zadnej technice tego nie zobaczysz
ale moze sie po prostu nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Masz rację. Tak właśnie jest.i nigdy jeszcze nie widzialem zeby ktokolwiek kiedykolwiek uzyl tego
to jest taki bajer(wedlug mnie) zeby sie z gleba oswoic
to nie pady czy techniki zrobia cie dobrym w bjj
tylko godziny i godziny rollowania
Napisano Ponad rok temu
No pewnie Fiod , jak ktos jest miettki kiedy powinien byc twardy , to nie tylko jest fleja ale i impotent.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Judo w Gliwicach
- Ponad rok temu
-
Jubileusz Ryszarda Zieniawy
- Ponad rok temu
-
przepisy, zasady, reguły
- Ponad rok temu