Czy ktoś wie coś bliżej o Pszczyńskiej Akademii Sztuk Wal
Napisano Ponad rok temu
Tym tropem wysłałem zapytanie do IBF ponieważ mam kontakt z prezydentem niemieckim i mistrzami europejskimi, którzy są zrzeszeni.
Zaniepokoiło mnie zdziwienie powyższych w reakcji na ogrom wysokich stopni mistrzowskich w sekcjach Pszczyńskiej Akademii.
Kazda sekcja a jest ich kilkanascie ma 7, 9 dany.
Nawet w Japoni nie ma tylu wybitności w obrębie jednego dojo!?
Proszę pomóżcie zrozumieć to 8O
Samnie wiem co się dzieje w Rzeczypospolitej Może tracą enargię i pieniądze Ci co uczą się od Wielkich uznanych gdyż pomysłowoś polska nadal ponad wszystkich
Liczę na zrozumienie szanownych Vortalowiczów :-)
Napisano Ponad rok temu
Natknąłem się na interesujacą stronę tejże organizacji a szczególnie zaciekawił mnie fakt, iż zrzeszena jest w International Budo Federation.
Tym tropem wysłałem zapytanie do IBF ponieważ mam kontakt z prezydentem niemieckim i mistrzami europejskimi, którzy są zrzeszeni.
Zaniepokoiło mnie zdziwienie powyższych w reakcji na ogrom wysokich stopni mistrzowskich w sekcjach Pszczyńskiej Akademii.
Kazda sekcja a jest ich kilkanascie ma 7, 9 dany.
Nawet w Japoni nie ma tylu wybitności w obrębie jednego dojo!?
Proszę pomóżcie zrozumieć to 8O
Samnie wiem co się dzieje w Rzeczypospolitej Może tracą enargię i pieniądze Ci co uczą się od Wielkich uznanych gdyż pomysłowoś polska nadal ponad wszystkich
Liczę na zrozumienie szanownych Vortalowiczów :-)
Akademia ta nalezy do Polskiej Federacji Dalekowschodnich Sztuk i Sportow Walki - to Ci powinno wytlumaczyc ogrom wysokich stopni w tej Akademii
Nadmieniam ze PFDSiSW to SOKE MURAT, SOKE KONDRATOWICZ & Company
Ale co do tego co robia w Pszczynskeij akademi to jest to mix oparty na wielu systemach ale maja tam spporo bardzo sprawnych ludzi choc niepotrzebnie sie podpieraja nieraz tradycja bo z tradycja to niewiele ma wspolnego.
Co do IBF to tez znam troche instruktorow z tamtad i oni czesto sami nie wiedza kto komu nadawal stopnie i kto komu nadal jaki stopien i to we wlasnej organizacji
Druga sprawa sa dwie albo tzy organizacje o tej samej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oto cytaty z tejże:
"Mistrzowie naszej Akademii zawsze postrzegali człowieka całościowo, czyli składającego się z trzech struktur: ducha, ciała i intelektu. Trening ducha to przede wszystkim medytacja chrześcijaństwa czyli "poznanie" tajemnic Bożych i rozmyślanie nad sensem własnego istnienia. Mówiąc jednym słowem orientacja na Chrystocentryzm"
"Całością wiążącą ten szeroki zakres szkolenia jest Tai-chi i psychodelik. (...) Psychodelik to oddziaływanie za pomocą kolorów, dźwięku i obrazu na podświadomość ucząc pewnych zachowań w warunkach ekstremalnych."
"Zgłębiamy również wiedzę o religiach i kulturze Dalekiego Wschodu, m.in. o taoizmie, konfucjonizmie, zen'ie, a także o Sokratesie i Platonie twórcach filozofii europejskiej. Również psychologia i socjologia jest zgłębiana w naszej Akademii, by rozwój fizyczny szedł w parze z rozwojem duchowym i intelektualnym. Tylko w ten sposób poprzez sztuki walki można stać się pełnym i wartościowym człowiekiem. Wykłady prowadzą profesorowie z KUL-u i Uniwersytetu Śląskiego."
Cóż, wiadomo, że sztuki walki mają głębokie podłoże filozoficzne, i pominięcie tego aspektu zubaża SW, jeśli nawet nie wypacza ich. Ale powyższe pozycje programowe - medytacja chrześcijaństwa, psychodelik, Platon oraz profesorowie z KUL'u - nic nie ujmując z resztą takiej wiedzy, to jednak niekoniecznie to, czego oczekiwałbym od szkoły sztuk walki...
Jestem ciekawy, co na ten temat myślicie.
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Jako ze cwiczylem kiedys jak to sie mowi "pszczyne" to powiem ze faktem jest - bardzo wysoka sprawnosc, skutecznosc, widowiskowosc (rewelacyjne pokazy).
Petr
Napisano Ponad rok temu
A zwłaszcza domowego kota...
sam mam kota i on jak walczy to się kładzie na grzbiecie i szarpie łapami (zwłaszcza tylnimi) czy Pszczyna to BJJ?
Napisano Ponad rok temu
mnie za to zdziwiło (dawno temu) w pisemku pt czarny pas (kto to jeszcze pamięta - poza Martiusem ale on jest starszy od dinozaurów) jak bracia Brudny opowiadali że walki wręcz uczyli się podpatrujac walczące zwierzęta (jakie to były bestie i gdzie je podpatrywali?)
A zwłaszcza domowego kota...
Pamiętam ten tekst ;-D
R.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
R.
Napisano Ponad rok temu
Od Martiusa to ja jestem niewiele młodszy ;-)
R.
No ale ja za to jestem duchem mlodszy
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie tłumacz...
R.
Napisano Ponad rok temu
A odnośnie obserwowania zwierząt przez współczesnych ludzi przy poznawaniu i kontemplacji technik walki, to zdecydowaną rewelacją była wydana ponad dziesięć lat temu książka niejakiego Dariusza Lermera o kung fu. Autor pisał, że regularnie udaje się w tym celu do ogrodu zoologicznego. Moim zdaniem lepsze są wizyty w dojo, no ale to już moja opinia ;-)
Napisano Ponad rok temu
Petr
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A pamietacie taka gazete Budo??? To jakis przegla sportowy wydawal chyba? I jeszcze bylo takie akademicki pismo Karate.
Ale sie wkrecilem ide do piwnicy szukac :-)
Petr
Napisano Ponad rok temu
R.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
jeszcze - "Swiat Karate", Wojownik
ja pamietam jak kupowalem Kraj Rad dla Sambo, Zolnieza Polskiego dla karate i jujitsu, RAZEM dla roznych artykulow (byla calaseria)
Wtedy sie tego laknelo jak swiezych buleczek -a teraz no coz ... kupuje aby miec a malo interesujacych rzeczy sie trafia - przypuszzczam ze jakbym w tamtym okresie mial taki wybor i tyle artykulow to by oczy na wierzcz wychodzily i jezor tez
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
JJ w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Goshin Ryu Jiu-jitsu
- Ponad rok temu
-
Legendy..
- Ponad rok temu