Pływanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na bjj/mma zdecydowanie lepsza silowania, a basen tylko jako relaks, rozruszanie zmeczonych stawow i miesni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No offense man, ale nie będę w płetwach pływał na krytym basenie, a poza tym juz pisałem o kondycji i wytrzymałości a masie i sile, TO już wiemy. Widzę, że nikt tu nie pływa za często :roll: .kupcie sobie pletwy i takie lapki do plywania na dlonie wtedy bardzo miesnie pracuja ale to bardziej wyrobisz mimo wszystko kondycje i wytrzymalosc miesniowa niz nabierzesz masy.
Napisano Ponad rok temu
i jak sie nauczyć od podstaw pływać delfinem?
Napisano Ponad rok temu
delfin to tylko czesc ruchu motylka, ta w ktorej ruch jest calym cialem - jak delfin. delfin + rece = motylek. na poczatku trzeba nauczyc sie delfina, co nie jest zbyt trudne, a potem dolozyc rece. ja mialem z motylkiem problemy, dopoki nie zaczalem chodzic na silke i wyciskac stojac; moje rece nagle "wyrwaly sie" z wody do gory, teraz moge luzem zrobic dwie dlugosci :wink:mam pytanie: co to znaczy pracować tułowiem przy pływaniu na plecach?
i jak sie nauczyć od podstaw pływać delfinem?
najlepiej poogladaj filmy na youtube, a potem znajdz kogos, kto potrafi plywac pochwale sie, ze dwa tygodnie temu nauczylem deejay'a plywac klasycznym 8)
Napisano Ponad rok temu
No offense man, ale nie będę w płetwach pływał na krytym basenie, a poza tym juz pisałem o kondycji i wytrzymałości a masie i sile, TO już wiemy. Widzę, że nikt tu nie pływa za często :roll: .
Czesto widuje ludzi na krytym basenie ktorzy plywaja w pletwach i lapkach, jak dla mnie to zaden obciach pod warunkiem ze umie sie dobrze plywac. Ja plywam 2-3 razy w tygodniu a od wrzesnia planuje zaczac 4-5. Co do wytrzymalosci to zwieksza sie ale nie na tyle zeby odczuc znaczaca roznice w bieganiu czy walce. Dla mnie plywanie to najlepsze cwiczenie bo rownomiernie rozwija miesnie glebokie i powierzchowne, ogolnie same zalety jezeli wykluczy sie mozliwosc zlapania jakiegos grzyba.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
krótkie i sztywne, jak się mocno pracuje nogami to rzeźbią łydy aż miło
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięks, jeszcze tylko dopiszę się do pytania salliego. Czy można jakoś samodzielnie nauczyć się pływania delfinem lub motylem?
Podejrzewam, że podobnie jak z pytaniami o sztuki walki- a mogę się nauczyć kung-fu samemu oglądając filmiki z jutuba?
Spróbuj, ale mi się uczyło ciężko nawet pod okiem trenera ;]
Zawsze możesz wziąć np roczny kurs doskonalenia pływania z delfinem w programie...
Napisano Ponad rok temu
jest pewna drobna różnica mdz. kungfu (lub inne sw) a pływaniem: do walki trzeba mieć partnera a pływa się samemu. Wiadomo ze zawsze lepiej z trenerem bo nie tylko powie jak ma być ale też zauważy jakie błędy poprawić, z tym że ja nie znam nikogo w Krakowie kto by umiał tym stylem pływać a na jakieś zorganizowane zajęcia pływania nie mam czasu.Podejrzewam, że podobnie jak z pytaniami o sztuki walki- a mogę się nauczyć kung-fu samemu oglądając filmiki z jutuba?
Napisano Ponad rok temu
robię amatorsko triathlon i tam jest tak - biegać można zacząć samemu, ale żeby mieć postępy powyżej pewnego poziomu watro mieć trenera, a z pływaniem odwrotnie - na początku trener żeby nauczyć się techniki a potem żeby robić wydolność to kilometry można tłuc samemu.
co do delfina - mój trener twierdzi że to techniczne dość prosty styl, tyle że wymaga dużej wydolności.
Samemu - można próbować, ale z instruktorem będzie dużo szybciej.
Napisano Ponad rok temu
Ten styl ma tez branżową nazwę: koń. Żeby pływać delfinem potrzebna jest siła i wydolność konia.co do delfina - mój trener twierdzi że to techniczne dość prosty styl, tyle że wymaga dużej wydolności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
reasumujac, zakladajac ze uzytkownicy forum to nie jakies wymoczki, tylko zdrowe buchaje, moga sami tego delfina pociagnac, ale bedzie to bardzo silowe i sztywne wioslowanie rekami, wiec radze przynajmniej moze ratownika na basenie podpytac, poprosic o wskazowki i tak dalej
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Pływanie w ogóle poprawia wydolność. Delfin nie jest tu wyjątkiem.to znaczy ze tym stylem można sobie poprawić wydolność
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mam na chacie ławeczkę...
- Ponad rok temu
-
Maście przeciwbólowe, przeciwzapalne - czas wchłaniania.
- Ponad rok temu
-
Tribulus terrestris.
- Ponad rok temu
-
Polska - Szwecja
- Ponad rok temu
-
Siad plotkarski a kolana.
- Ponad rok temu
-
jakie zapotrzebowanie