Wydaje mi się, że odmian aiki-ken może być tyle, ilu nauczycieli, którzy włączyli ten element do swojej nauki aikido, tzn tyle ile odmian aikido, czyli 1....n 8O Nazwa nie jest zarezerwowana, a bez poznania wszystkich tych systemów nie jest zasadne mówienie, że są do d....
Bokken to nie iaito...
moze byc nawet sto tysiecy nauczycieli aiki-ken, mnie to nie przeszkadza. Co jest smutne jednakze, ze te wszystkie systemy aiki ken i aiki jo to nie ma nic wspolnego z prawdziwa praca z bronia. Jest OK, jesli wszyscy cwiczacy zdaja sobie sprawe, ze ich cwiczenie ma na celu poprawe aikido, ale z prawdziwa bronia sie tak nie cwiczy.
Wezmy jeden taki przyklad - juz sam shomen jest robiony ze zlej odleglosci. Poza tym czesto atakujacy zatrzymuje w powietrzu ciecie, lub je zwalnia zeby tori mogl wykonac swoja czesc. I nie mowie tu o poczatkujacych. Same ustawienie tych cwiczen jest bledne, jak ktos naprawde umie atakowac mieczem, to 99% tego jest w ogole nie do zrobienia. M.Inn z powodu ze nie da sie wywijac mieczem jak szabelka, robic tenkanow, przechodzic pod przechwyconym ramieniem atakujacego, trktuje sie atakujacego jak bezwolna kukle co nie umie sie zaslonic przed prostym cieciem... itd...Miecz dziala po liniach prostych.Pokaz mi ile ze styli aikido co cwicza aiki ken cwiczy po liniach prostych ? Juz nie mowie o blednym ma ai, timingu, rytmie ataku, badziewiastych liniach ciecia... itd..pokaz mi ktory aikiken rozwija prawdziwa interakcje(respektujaca zasady walki mieczem) pomiedzy atakujacym i broniacym sie...
To co ty nazywasz aikiken(obojetnie z jakiej federacji) to tylko cwiczenia kawalkami drewna, nawet nie techniki kawalkami drewna. Nawet psychicznie nikt tego nie traktuje jako bron a wlasnie drzewo. Fizycznie sa to uderzenia a nie ciecia. Poza tym sa one nieslychanie slabowate. W sredniowieczu w Japonii bylo kilku mistrzow ktorzy byli na tyle dobrzy, ze zamiast miecza bili sie bokenem przeciwko prawdziwym mieczom. Ich ciecie rozbijalo glowe na miazge, miazdzylo ramie, lamalo kosci. Zaden z systemow aiki ken tego nie uczy.