Czy przez aikido niszczą się nadgarstki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam: larsen
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję za wypowiedź^^
Napisano Ponad rok temu
z biegiem czasu wszystko się zuzywa....niestety....ale nikt Ci nie da gwarancji że np. za 5 lat bedziesz lub nie stopami trzymac szklanke herbaty.... wiele osób ćwiczy do póznego wieku (np moj nauczyciel Tamura sensei ma ponad 70-tke) i wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
to tylko plotki Moje nadgarstki sa 100 razy silniejsze niez byly twedy kiedy zaczynalem aikido.
Napisano Ponad rok temu
Zależy jak ćwiczysz . Ja właśnie skończyłem 25 lat zajmowania się sztukami walki i nie mam żadnej trwałej kontuzji nadgarstków. Najgorszą kontuzję , która wlecze się za mną parę lat odniosłem poza dojo.Ostatnio słyszałam,że przez ćwiczenie aikido niszczą się nadgarski i powstają kontuzje.Czy to prawda?
Napisano Ponad rok temu
(Mam nadzieje,ze kiedys bede miala takie stalowe ,te nadgarstki,jak Szczepan )
Napisano Ponad rok temu
One nie sa na szczescie stalowe :wink: Jeszcze nie Ale tak przy okazji, to na nadgarstki dobrze robi cwiczenie mieczem.(Mam nadzieje,ze kiedys bede miala takie stalowe ,te nadgarstki,jak Szczepan )
Napisano Ponad rok temu
Faktem jest ze zmuszanie stawów do extremalnego wysiłku nie popłaca.. :roll:
W Aikido z perespektywy uke dostaja często nadgarstki..
Co z tym zrobić?? Hmm.... Zacisnąć zęby, i pilnowac aby dłoń nie zgieła nam się w druga stronę..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inne cwiczenie, to ustawiasz sie jak do pompek, ale na kolanach, tylko ze kladziesz dlonie tak, jakbys chcial robic pompki na nadgarstkach. Stopniowo przenosisz coraz wiekszy ciezar ciala na nadgarstki i trzymasz po 30 sekund i odpoczynek. 5 serii po 10 dziennie.
Po pewnym czasie moze ci sie udac robic prawdziwe pompki na nadgarstkach, dlonie do srodka lub na zewnatrz. potem mozesz klaskac podczas pompek. Ale to tylko dla zabawy. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, dawno nikt nie wprawił mnie w tak dobry humor . Mrrr... mruczę kontent i stawiam ci winówkę przy twej najblizszej bytności w RP (lub mojej w Kanadowie) :wink: 8)Labedz, mlody to zdziwiony
Napisano Ponad rok temu
...a właściwie to już nic
Napisano Ponad rok temu
Jeżyku drogi - to własnie jak mówi stare przysłowie "wzmacnia krew, człowiek staje się jak lew" 8) Takze - don't worry and don't stopsłyszalem, że na nadgarstki, to najbardziej szkodzi...
...a właściwie to już nic
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido na Karowej?
- Ponad rok temu
-
Lepiej mieć długi niż za krótki ? ;)
- Ponad rok temu
-
Anonimowość forum
- Ponad rok temu
-
Co w nastepnym BUDOJO szanowna redakcjo?
- Ponad rok temu
-
Dorównać senseiowi?
- Ponad rok temu
-
Znalezione w internecie
- Ponad rok temu
-
AIKI-DO w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Staz z Nebi Vuralem
- Ponad rok temu
-
Nowy rok szkolny - pierwszy trening
- Ponad rok temu
-
Jak powinno rozwijać się Aikido w przyszłości?
- Ponad rok temu