Klipy yiquan - Yao Chengrong
Napisano Ponad rok temu
Na klipach to co w nazwie pliku oczywiscie...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
zainteresowani tematem pewnie juz widzieli ale na forum jeszcze nie bylo wiec...milego ogladania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedzcie pls czy to co Mr.Yao prezentuje na tych filmikach to jest jakiś top of the top w kung fu?..
pierwsze primo : tzw. kung fu to bardzo duzo bardzo roznych rzeczy wiec pytanie jest zbyt ogolnikowe
w yiquanie jest niewatpliwie jednym z najlepszych, bardzo scisla czolowka
bo na moje (być może niewprawne) oko, to niezbyt imponujące ruchy...... (oj te kopnięcie...)
drugie primo: imponujace ruchy to mozesz zobaczyc w sprotowym, baletowym wushu...
imponujace ruch (w potocznym rozumieniu)zwykle sie maja nijak do tzw.
praktycznej wartosci, tak wiec to nie ma wygladac "ladnie" (znow w potocznym znaczeniu) ale DZIALAC skutecznie, ale tu juz trzeba by to samemu poczuc na wlasnej skorze, mnie naprawde przekonuje to co prezentuje Andrzej, a o braciach Yao to wole nawet nie myslec...
pozdrawiam
Dominik
Napisano Ponad rok temu
ani sie nie podoba ani nawet nie objada za bardzo...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja sobie trochę o yiquanie poczytałem i nawet mnie zainteresował. chyba się przejdę na zajęcia zobaczyć jak to wygląda z bliska. tylko czemu w w-wie nie ma sekcji po normalnej stronie wisły????!! :roll:
Po twojej stronie Wisły to się tury z niedźwiedziami w berka ganiały jak na moim brzegu już gród stał (obecnie Bródno się to miejsce nazywa) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Te techniki ręczne przy złączonych rękach przypominają mi nieco nieudolne Chi Sao. Wydaje mi się czy Wing Chun'owcy są w tym szybsi?
Na razie
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
Tui shou w yiquan nie ma wiele wspólnego z chi sao w wing chunie (a szczególnie nie z tym z wersji Yip Manowskich). Zupełnie inna konstrukcja systemu i miejsca w nim dla pchających/lepkich rąk.
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem zainteresowany w tym, jak poszczególny system walki wypada w konfrontacji z innym stylem. I wcale nie chodzi mi tu broń Boże o jakieś klatki, K1 czy inne "zawody mutantów". Jednak najlepiej widoczne zalety i wady każdego systemu wychodzą dopiero w realnej konfrontacji dwóch metod walki. Także takie filmiki oglądam z największym zainteresowaniem.
Może to jakieś luzackie wrażenie, bo przecież siedzę sobie teraz w fotelu i nic mi nie grozi ale ruchy tego pana wydają mi się całkiem sygnalizowane. Szczególnie gdybym tam był przed nim, czując się zagrożony w jakiś sposób, reagowałbym na każdy jego ruch rękami czy na te kopnięcia. Wtedy dopiero wychodzi na czym system się opiera, jaka jest reakcja na akcję itp.
Tylko moje dwa grosze, nie ma czym się przejmować.
Pozdrawiam
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o mojego nauczyciela, czyli brata pana z tych videoklipów, to może uda się go w przyszłym roku ściągnąć do Polski, to będzie okazja go sprawdzić na żywo :-) Jak ja lubię te jego pytania: "Czy ktoś może ma jakieś wątpliwości? Chętnie wszystko wytłumaczę."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedno mnie tylko zastanawia. Na tym filmiku prezentujacym kopniecie asysten robi cos w rodzaju przytupu. Nie wiem jak to nazwac, ale w pewnym momencie nogi asystenta odrywaja sie od ziemi (jeszcze przed kopnieciem). Tak jakby chcial gwaltownie przyjac bardzej stabilna pozycje, czy cos takiego, no nie wiem :? Jaki jest tego cel? To mi nie daje spokoju.
Napisano Ponad rok temu
a teraz Andrzej niech mnie poprawia...
Dominik
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no to mam szczescie.... tym razem [/quote]
Napisano Ponad rok temu
czy na forum jest ktos kto zajmuje sie Yiquanem na slasku??? jesli nie prosze o ewnetualne namiary na takie osoby ,,,, bo z tego co wiem w Gliwacach ktos jest , w Chorzowie ?? czy moze zle informacjie posidam??
Napisano Ponad rok temu
czy na forum jest ktos kto zajmuje sie Yiquanem na slasku??? jesli nie prosze o ewnetualne namiary na takie osoby ,,,, bo z tego co wiem w Gliwacach ktos jest , w Chorzowie ?? czy moze zle informacjie posidam??
Witam!!!
Nie, całkiem dobre info! :-) I w Katowicach też ktoś jest , ale najlepiej wyślij na priva. To umówimy się na jakies piwko i pogadamy czy coś Pozbieram resztę ekipy
Pozdrowienia
Voitaz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ving Tsun
- Ponad rok temu
-
Coś dla hipochondryków - kontuzje i inne takie
- Ponad rok temu