Taekwondem na życie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do sędziowania - oczywiście trzeba miec ukończony kurs sędziowski. W różnych organizacjach wygląda to rozmaicie.
WTF - sędzią najniższej klasy można być mając ukończone 16 lat i stopień 4 kup. W praktyce taki sędzia (klasa D) to na zawodach typowy "przynieś - wynieś", człowiek od prowadzenia drabinek, mierzenia czasu lub sprawdzania sprzętu, czasem na jakichś zawodach wojewódzkich może usiąść na punktach Im wyższa klasa - tym wyższe wymagania, konieczny jest także staż sędziowski. Jak dobrze pamiętam, to na sędziego klasy A trzeba mieć bodajże 25 lat i 2 dan oraz chyba 3 lata stażu jako sędzia klasy B (najśmieszniejsze jest, że ja sam te wymagania kiedyś opracowywałem, a teraz ich nie pamietam ) Na sędziów międzynarodowych są zupełnie inne wymogi, jak dobrze pamiętam, to wymagany jest na sędziego najniższej klasy 3 dan (warunkowo 2 dan). Sędziowie na zawodach polskiego WTF dostają zwrot kosztów przejazdu, nocleg i wyżywienie oraz wypłatę sędziowską zależną od czasu trwania zawodów, klasy i funkcji na zawodach.
PUT (GTF) - tutaj sędzią można mieć mając dopiero 18 lat. W PUT każdy klub przyjeżdżający na zawody ma obowiązek wystawic 1 sędziego na każdą rozpoczętą dziesiątkę zawodników (czyli jak mam 5 zawodników, to wystawiam 1 sędziego; jak 12, to już dwóch). Sędziom przysługuje spanie i micha na zawodach, oczywiście zwrot kosztów przejazdu, ale nie dostają wypłat.
Pozdrawiam
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
klasa D: do 4 godzin zawodow: 40-45 zl
4-10 godzin 50-55 zl
ponad 10 godzin doplata 30% do 50-55zl
Klasa C do 4 h : 50-55
4-10 65-70
Klasa B do 4 h :60-65
4-10 : 80-85
Klasa D do 4 h: 75-80
4-10 godzin: 100-120
Dieta wynosi 19 zlotych i dostaje sie ja za zawody ktore trwaja od 8-24 godzin. Jesli trwaja ponizej 8, nie ma wogole diety , jesli od 8-012 godzin, dostajemy polowe stawki wyzywienia, jesli od 24-36 godzin-dostajemy poltora stawki, a jesli powyzej 36-2 diety. Ogolnie z tego raczej utrzymac sie ciezko. ja tylko raz sedziowalam-na Eliminacjach do OOM i ogolnie nie mam kiedy powtorzyc tej "przygody" bo startuje i wole byc zawodnikiem niz sedzia. Ogolnie to niezbyt wdzeiczna "fucha" bo niestety w polskim TKD ludz0e kreca straszne wałki i czasami jest nieprzyjemnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ilość uczniów * Cena za miesiąc - ilość godzin urzywania sali w miesiącu * cena za salę za godzinę = to o co pytasz
8)
PS. - różnica (minus)
* iloczyn (razy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
stawki ustalasz tak by oplacalo ci sie prowadzenie sekcji , zalezy ile masz osob i wogle , naezy wiec do tego podchodzic indywidualnie
Napisano Ponad rok temu
Heh udaj sie do najbliższej sali, która jest koło ciebie i zapytaj. Wydaje mi sie że to przedział miedzy 50-100pln za godzinę.no slicznie ale mnie właśnie chodzi o to ile kosztuje wynajem takiej sali i jak to sie mniej więcej kalkuluje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. ludziska nie maja co robic
2. nie panuje zbyt duze bezrobocie, bo nikt nie bedzie mial kasy.
Jesli chodzi o same zajecia to moze byc roznie:
1. Mozesz stworzyc grupe dla dzieciakow-rekreacja i ogolnorozwoj
2. Dla nastolatkow- treningi TKD, zawody w przyszlosci+sukcesy= kasa z urzedow
3. zajecia samoobrony dla doroslych mezczyzn=walenie w tarcze
4. Samoobrona dla kobiet z elementami aerobiku przy muzyce-cos w rodzaju TAEBO+tarcze
Napisano Ponad rok temu
A wiec ja robie tak:
Ide do jakiejs szkoly, najelpiej podstawowej. Mowie ze chcialbym prowadzic zajecia rekreacyjne i dodaje ze dzieciaki z tej szkoly moga przychodzic za poldarmo wzamian prosze o wynajme sali za symboliczna oplata. W moim miescie (ponad 150000 mieszkancow) udalo mi sie wynajac sale za 150zl +vat za MIESIAC! zajecia 3 gdzo 3 razy w tygodniu czyli 48 godz miesiecznie RAZEM: 150zl : 48 godz = ok 3 zł/1 godz:)
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze Taxx, jaki masz stopien?
A no nie mam, bo ja tu wolnym słuchaczem jestem a tkd nie trenuje (choć miałem zamiar ale se więzadło zerwałem ) choć bardzo sie nim interesuje.
Napisano Ponad rok temu
No to po co ta gadka???
No ja myślę że człowiek ciekaw jest po prostu i tyle...
Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Biodro czy kolano?
- Ponad rok temu
-
PILNE
- Ponad rok temu
-
Dobra sekcja w Szczecinie ;)
- Ponad rok temu
-
rzuty w walce sportowej
- Ponad rok temu
-
niepelnosprawni
- Ponad rok temu
-
Porada w sprawie wroclawia :)
- Ponad rok temu
-
Hymn XIII MŚ Taekwondo
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata Taekwondo ITF - Grecja 2003 :)
- Ponad rok temu
-
rozciagniecie na maksa - masa zdjec
- Ponad rok temu
-
Jak skakać wyżej?
- Ponad rok temu