Spyderco Tri Angle Sharpener
Napisano Ponad rok temu
Rob to olewczo.. nie dosciskaj... tak tylko aby pod ciezarem reki ostrze sie slizgalo ...u mnie to pomoglo
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
bo dokładnie tak sie powinno robic
u mnie problem polega na tym, ze na brzusccu i dalej do czubka marker zostaje na samym brzegu krawedzi tnacej chociaz pilnuje kąta wrecz przesadnie. Tak wiec pierwsze 15 mm klingi mi goli, dalej jest w miare ostro, brzusiec tepy a czubek to juz tragedia - i nic z tym zrobic nie umiem

Kiedys bylo innaczej 8O
Napisano Ponad rok temu
Buck 3-Stone Sharpening System 1329
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cynik ja mam tak że początek klingi od strony rękojeści to żyleta (chcesz czy nie rozpoczynająć ruch od początku klingi to to miejsce jest naczęściej i najdokładniej przejeżdzane) brzusiec zaczął się ładnie ostrzyć gdy nauczylem się obracać klinge tak aby szła po łuku i krawędz cały czas była mniejwiecej prostopadła do kamienia. No i nieszczesny czubek... tu juz trzeba naprawde pocudowac :? Ogolnie od jakiegoś czasu nie ostrze juz na krawędziach ale na płaskich, jak chce aby superowo goliło to jeszcze kilka muśnięć na płaskich białych. A tak wogóle to robota łatwiej idzie jak co jakiś czas przeczysci sie kamienie cifem. Dosłownie co 50 - 70 machnięć
Hej jak ty to robisz .. u mnie wlasnie koniec noza (od czubka to polowy ostrza) goli ... a do rekojesci wlasnie nie chce sie dobrze naostrzyc ... a sam czubek ... ehh szkoda gadac ... prawie okragly sie zaraz zrobi
Napisano Ponad rok temu
Od gorziny kombinuje jak porabany z Bussem. Wg oznaczen markerem dzieje sie ciagle to samo - na calej prostej zbiera rowno ok a jak sie brzusiec zacyna to od razu zbierac zaczyna z gory - sama koncowka krawedzi tnacej nienaruszona. Probuje wszelkich mozliwoch sposobow, pooowolutku pilnuje kąta jak komputer normalnie, przeciagam po pretach na rozne sposoby i nic, dupa zbita. Zupelnie jakby mi sie zmienial kąt przy brzusccu ale to mi sie malo prawdopodobne wydaje bo nozyk jest po refinishu u Pitera a jak pamietam Piter sie glownie trianglem bawi

No, tak sobi enapisalem tylko, juz mi lepiej troche, dzieki za wysluchanie

Pomyslec, ze kiedys umialem na tym wszystko naostrzyc 8O
Napisano Ponad rok temu
...
Wkurzylem sie na triangla, Busse cial ok ale bez rewelacji.
Wiec siadlem zrezygnowany, od niechcenia wzialem pasek moj policyjny skorzany.
Pojezdzilem tak z 5 minut...
Goli jak popieprzony 8O
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Czy w Lanskym kąty są jakoś oznaczone np. 15, 20 itd.
Nie są bo kąt zalezy równiesz on noża jaki ostrzysz im jest szersza klinga tym mniejszy kąt na tym samym otworze.
Napisano Ponad rok temu
Oraz od tego, jak daleko ostrzysz w stosunku do punktu zaczepienia. Jesli zaczepisz w połowie noża, to przy rekojeści i przy czubku kąt będzie mniejszy niż w miejscu zaczepienia, jak nóż jest duży (powiedzmy 6-7 cali), to różnica może dochodzić nawet do 3 stopni! I to chyba podstawowa wada, która dyskfalifikuje tą ostrzałkę w moich oczach... bo życzę powodzenia, aby to potem poprawnie podostrzyć w terenie na dog-bone czy coś. APEX Edge Pro i Sharpmaker mają tu sporą przewagę wg mnie.Nie są bo kąt zalezy równiesz on noża jaki ostrzysz im jest szersza klinga tym mniejszy kąt na tym samym otworze.
Napisano Ponad rok temu
Oraz od tego, jak daleko ostrzysz w stosunku do punktu zaczepienia. Jesli zaczepisz w połowie noża, to przy rekojeści i przy czubku kąt będzie mniejszy niż w miejscu zaczepienia, jak nóż jest duży (powiedzmy 6-7 cali), to różnica może dochodzić nawet do 3 stopni! I to chyba podstawowa wada, która dyskfalifikuje tą ostrzałkę w moich oczach... bo życzę powodzenia, aby to potem poprawnie podostrzyć w terenie na dog-bone czy coś. APEX Edge Pro i Sharpmaker mają tu sporą przewagę wg mnie.Nie są bo kąt zalezy równiesz on noża jaki ostrzysz im jest szersza klinga tym mniejszy kąt na tym samym otworze.
no właśnie. Niby rozwiązanie podobne ale jednak nie dokońca. Swoją drogą to Triangle to jedna z tańszych ostrzałek 8O na rynku (chodzi mi o takie małe kombajny)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
S&W FL2
- Ponad rok temu
-
Fighter a nóż do samoobrony.
- Ponad rok temu
-
Cos dla milosnikow obusiecznych ostrzy