_wymachy kijem_
Napisano Ponad rok temu
nie wiem ja to sie dokladnie nazywa ani kij ani cala sztuka, ale mysle ze zrozumiecie. Nie znacie moze jakis stron na ktorych jest pokazane jak wymachiwac kijem (tak mniej wiecej 1.5 m)? Kiedys ktos podal fajna strone do nauki wymachiwania i trickow motylkiem, spodobalo mi sie i teraz chcialbym poprobowac troche kijem. Fajnie jeszcze jakby ktos znal jakies filmiki przedstawiajace poszczegolne obroty itp w praniu... Z gory dzieki
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
podawałem odnośniki do stron z technikami kija z Okinawa Kobudo.
Niestety nie mam namiarów na filmy z kata ....
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No cóż... trzeba wiedzieć, gdzie ćwiczyć i gdzie na seminaria jeździć.Czyli tzw ósemki jedną i dwoma rękami wraz z obrotem ciała wokol własnej i szerokie koliste horyzontalne ruchy kijkiem 180 -185 cm. (Bo). Takie coś to prawdziwy kąsek w necie. Ogólnie muszę powiedzieć że panuje chroniczny niedobór materiałów pokazowych jak i treninggowych do bo-jutsu klasycznego - Yamane-ryu który to cechuje się największą dynamiką i pięknem. Wszystkie pseudo lekcje które możesz znaleść nie dadzą ci satyswakcji - pokazują tylko praktyczne ciosy, nudne kata na raz dwa trzy cztery i zdjecia spasionych japończykow z polskimi trenerami. PEWNIE - kaseta 49.90$ dla odważnych. Osobiście nadziałem się na jedną z Warszawy za 40 pln. i nie znalazłem tam żadnej ósmemki w ciągu 60 minut. Ponadto jest nieporozumieniem nie popularyzowanie ślicznych pięknych kata długim kijem, proponując w zamian techniki rodem z karate na jeden kontakt. Cóż więc nam pozostaje gdy mamy prawie żaden dostęp do trenerów?
Zresztą pisałem tu o seminariach - kto chciał mógł przyjechać.
Kasety są:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (ups, koniec zapasów)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A elementy Yamaneryu są ćwiczone na seminariach Koryu Uchinadi. Najbliższe... no za jakiś czas będzie.
Napisano Ponad rok temu
nie moge teraz znalezc w moich ulubionych konkretnego adresu ale na stronie:
powinno gdzies byc odnosnik do stronki z zabawami z ogniem (niestety nie pamietam slowa kluczowego in english zeby podac ci do googla...)
pozdro
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
na vrazwedce byla walka karabinem z bagnetem - to jak kij metr czydziesci dlugosci...
pozdro
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o widowiskowe machanie kijem - to z kazyy można ściągnąć filmik pt. Wushu - Kung fu - 2000 Nationals - Felicia Sze - staff rozmiar 7,68 mb minuta 35 sek dynamicznego machania kijkiem przez dziewczynkę w różowym ubranku :wink: :wink: jakość - no cóz - ale jeśli chodzi o widowiskowość to jak w sam raz - a i jeszcze z tyłu widac rozgrzewke kilku innych
Napisano Ponad rok temu
Shaolin Temple- Ing Shou Gun
5,21 mb "klasyczne " wywijanie kijem przez gostka w stroju mnicha
Martial Arts - Wushu - Kung Fu - 2000 Berkeley - Monkey Staff 20 mega- 2 minuty - kij nieco krótszy i zakończony z obu stron czymś jak sądzę w celu stabilniejszego oparcia - gostek hmm "wskakuje " na niego (trodno to określić) robi tez gwiadę opierając sie na czubku kija i coś niby yop w górę - również stojąc na kijku mniej kręcenia kijka w łapkach
Napisano Ponad rok temu
Wushu Staff Fight
4,25 mb 55 sek walki kija z "potrójnym cepem" znowu zapomniałam jak sie nazywa jakość że sie można załamać , ale naprawdę fajny kawałek
Napisano Ponad rok temu
4,25 mb 55 sek walki kija z "potrójnym cepem" znowu zapomniałam jak sie
W Kobudo taka broń nazywa się SanSetsuKun, a w Chińskiej terminologii to nie wiem.
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Materiały szkoleniowe- pałka (kij) 60 cm
- Ponad rok temu
-
WAR - knives shop (nowa strona)
- Ponad rok temu
-
Podręcznik shuriken
- Ponad rok temu
-
Broń kalibru .22 LR w Europie.
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o Combat Kalaki???
- Ponad rok temu
-
Techniki kijem,walka
- Ponad rok temu
-
[pytanie] Strzelnica w Warszawie?
- Ponad rok temu
-
Gdzie można dostać dobrą broń białą?
- Ponad rok temu
-
gdzie mozna kupic w necie treningowe nunchaku?
- Ponad rok temu
-
2xM-16, czyli jak ukrasc koze...
- Ponad rok temu