Aiki-ken a koryu
Napisano Ponad rok temu
Zaczalem sie ostatnio zastanawiac nad taka rzecza - jak daleko od tradycyjnych japonskich szkol miecza odszedl O'Sensei tworzac techniki miecza w aikido? Jak wlasciwie wygladaja te tradycyjne szkoly? Teoria aikido podkresla ze (w duzym uproszczeniu) w przeciwienstwie do niektorych sportow (a moze i sztuk?) walki nie stoimy jak betonowy slup i nie przyjmujemy/blokujemy uderzen tylko je wymijamy, rozpraszamy, obchodzimy... Czy tradycyjne szkoly kenjutsu (w odniesieniu do obrony) polegaly na blokowaniu uderzen miecza mieczem, czy tez na serii sprytnych unikow i uderzen kontrujacych? Ogladalem troche jak O'Sensei posluguje sie mieczem (wrazenie jest niesamowite) i chcialbym wiedziec czy jest to calkowicie jego autorski i rewolucyjny system czy tez te idee nie sa niczym nowym w systemach kenjutsu?
Pytam dlatego ze chcialbym kiedys jako dodatek do aikido postudiowac nieco miecza (nie oszukuje sie - przynajmniej u mnie w dojo tego miecza jest za malo) i nie wiem jakiego systemu (jest taki?) szukac aby byl ideowo zbiezny z aikido. :-) Nie twierdze bynajmniej ze inne podejscia sa gorsze, daleko mi do tego, ale z pewnoscia mniej mi bliskie.
Na Aikijournal sa pewne rewelacje ze O'Sensei po cichutku (do tego stopnia ze malo kto o tym wie) uczeszczal do Kashima Shinto Ryu. Czy ktos zetknal sie blizej z tym systemem? Jakie sa podobienstwa i roznice do techniki prezentowanej przez O'Senseia?
Thx
Napisano Ponad rok temu
ogolnie to jego praca mieczem bylo dosc surowo krytykowana przez fachowcow z roznych szkol miecza. To co on robi, to nie ma nic wspolnego z walka, czy nawet z kata mieczem. Bron mu sluzyla do wyrazania komunikacji z roznymi bostwami Shintoistycznymi w istnienie ktorych wierzyl, oraz do wyrazania fizycznego roznych idei aikido.
Aiki ken to nazwa stworzona zdaje sie przez Saito sensei, ktory na podstawie wlasnych treningow z Dziadkiem stworzyl jeszcze cos innego, inny styl pracy mieczem, usystematyzowany, ktory zawiera i kata i kumitachi. Osobiscie uwazam, ze aikiken nie ma tak naprawde nic wspolnego z praca mieczem w szkolach miecza, no moze poza tym, ze uzywa do cwiczen rowniez bokenu :wink: Czy jest przydatny do aikido? - no lepiej to cwiczyc jak w ogole miecza nie cwiczyc.
Mysle ze warto pocwiczyc jakis styl iaido, i nie szukac zadnych zwiazkow z aikido. Po ilus tam latach te zwiazki jakos tak same wyjda, ale na pewno nie nalezy z gory sobie wyobrazac, na podstawie lektor, czy opowiesci.
Osobiscie bylem, i ciagle jestem, niezwykle zaskakiwany, jak mi sie przydaje do aikido trening miecza.
Co do zwiazkow Koryu z aikido, to jest to nieporozumienie, bo Dziadek sam stwierdzil, ze aikido zrywa kompletnie z duchem Koryu. Dlatego jest kompletnie nowa, rewolucyjna SW.
Napisano Ponad rok temu
Aiki ken to nazwa stworzona zdaje sie przez Saito sensei, ktory na podstawie wlasnych treningow z Dziadkiem stworzyl jeszcze cos innego, inny styl pracy mieczem, usystematyzowany, ktory zawiera i kata i kumitachi. Osobiscie uwazam, ze aikiken nie ma tak naprawde nic wspolnego z praca mieczem w szkolach miecza, no moze poza tym, ze uzywa do cwiczen rowniez bokenu :wink: Czy jest przydatny do aikido? - no lepiej to cwiczyc jak w ogole miecza nie cwiczyc.
dodac mozna ze maja nawet w Iwama swoj wlasny wynalazek - iwama-ken - ciut inny od normalnego bokena, ciezszy, caly okragly (no ) ale macha sie nim znakomicie...
Ale co do zwiazkow owego aiki-ken senseia Saito z np. iaido to, khmmm, nawet ciecia wyprowadza sie w aiki-ken zupelnie inaczej niz w iaido, przez co ciut traca na mocy i szybkosci,
Osobiscie bylem, i ciagle jestem, niezwykle zaskakiwany, jak mi sie przydaje do aikido trening miecza.
sam uchwyt miecza przydaje sie przy katate, czo? 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aiki-budo a aikido
- Ponad rok temu
-
relacja uczeń- mistrz A.D. 2003
- Ponad rok temu
-
Marian Osiński ?
- Ponad rok temu
-
Czym jest aikido?
- Ponad rok temu
-
Bez litości...
- Ponad rok temu
-
Trening Zalozyciela aikido
- Ponad rok temu
-
czy tylko ja mam mieszane uczucia po lekturze tego wywiadu?
- Ponad rok temu
-
Z cyklu stare, zapomniane texty... T.Takeno sensei
- Ponad rok temu
-
Z cyklu stare, zapomniane texty... K. Inoue sensei
- Ponad rok temu
-
Z cyklu stare, zapomniane texty... S.Sugano sensei
- Ponad rok temu