Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aiki-ken a koryu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

budo_democrux
  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aiki-ken a koryu
Hej.

Zaczalem sie ostatnio zastanawiac nad taka rzecza - jak daleko od tradycyjnych japonskich szkol miecza odszedl O'Sensei tworzac techniki miecza w aikido? Jak wlasciwie wygladaja te tradycyjne szkoly? Teoria aikido podkresla ze (w duzym uproszczeniu) w przeciwienstwie do niektorych sportow (a moze i sztuk?) walki nie stoimy jak betonowy slup i nie przyjmujemy/blokujemy uderzen tylko je wymijamy, rozpraszamy, obchodzimy... Czy tradycyjne szkoly kenjutsu (w odniesieniu do obrony) polegaly na blokowaniu uderzen miecza mieczem, czy tez na serii sprytnych unikow i uderzen kontrujacych? Ogladalem troche jak O'Sensei posluguje sie mieczem (wrazenie jest niesamowite) i chcialbym wiedziec czy jest to calkowicie jego autorski i rewolucyjny system czy tez te idee nie sa niczym nowym w systemach kenjutsu?

Pytam dlatego ze chcialbym kiedys jako dodatek do aikido postudiowac nieco miecza (nie oszukuje sie - przynajmniej u mnie w dojo tego miecza jest za malo) i nie wiem jakiego systemu (jest taki?) szukac aby byl ideowo zbiezny z aikido. :-) Nie twierdze bynajmniej ze inne podejscia sa gorsze, daleko mi do tego, ale z pewnoscia mniej mi bliskie.

Na Aikijournal sa pewne rewelacje ze O'Sensei po cichutku (do tego stopnia ze malo kto o tym wie) uczeszczal do Kashima Shinto Ryu. Czy ktos zetknal sie blizej z tym systemem? Jakie sa podobienstwa i roznice do techniki prezentowanej przez O'Senseia?

Thx
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Aiki-ken a koryu
Tak wlasciwie, to nie ma nigdzie oficjalnie potwierdzone, zeby Dziadek cwiczyl jakakolwiek szkole miecza. Owszem, zapraszal do swego dojo pod koniec lat 30-tych instruktorow ze stylu Kashima, ale sam osobiscie nie cwiczyl, tylko sie przygladal, za to cwiczyl zdaje sie jego Syn oraz jeden z owczesnych uchideshi.

ogolnie to jego praca mieczem bylo dosc surowo krytykowana przez fachowcow z roznych szkol miecza. To co on robi, to nie ma nic wspolnego z walka, czy nawet z kata mieczem. Bron mu sluzyla do wyrazania komunikacji z roznymi bostwami Shintoistycznymi w istnienie ktorych wierzyl, oraz do wyrazania fizycznego roznych idei aikido.

Aiki ken to nazwa stworzona zdaje sie przez Saito sensei, ktory na podstawie wlasnych treningow z Dziadkiem stworzyl jeszcze cos innego, inny styl pracy mieczem, usystematyzowany, ktory zawiera i kata i kumitachi. Osobiscie uwazam, ze aikiken nie ma tak naprawde nic wspolnego z praca mieczem w szkolach miecza, no moze poza tym, ze uzywa do cwiczen rowniez bokenu :wink: Czy jest przydatny do aikido? - no lepiej to cwiczyc jak w ogole miecza nie cwiczyc.

Mysle ze warto pocwiczyc jakis styl iaido, i nie szukac zadnych zwiazkow z aikido. Po ilus tam latach te zwiazki jakos tak same wyjda, ale na pewno nie nalezy z gory sobie wyobrazac, na podstawie lektor, czy opowiesci.
Osobiscie bylem, i ciagle jestem, niezwykle zaskakiwany, jak mi sie przydaje do aikido trening miecza.

Co do zwiazkow Koryu z aikido, to jest to nieporozumienie, bo Dziadek sam stwierdzil, ze aikido zrywa kompletnie z duchem Koryu. Dlatego jest kompletnie nowa, rewolucyjna SW.
  • 0

budo__lm_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 719 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Aiki-ken a koryu

Aiki ken to nazwa stworzona zdaje sie przez Saito sensei, ktory na podstawie wlasnych treningow z Dziadkiem stworzyl jeszcze cos innego, inny styl pracy mieczem, usystematyzowany, ktory zawiera i kata i kumitachi. Osobiscie uwazam, ze aikiken nie ma tak naprawde nic wspolnego z praca mieczem w szkolach miecza, no moze poza tym, ze uzywa do cwiczen rowniez bokenu :wink: Czy jest przydatny do aikido? - no lepiej to cwiczyc jak w ogole miecza nie cwiczyc.

dodac mozna ze maja nawet w Iwama swoj wlasny wynalazek - iwama-ken - ciut inny od normalnego bokena, ciezszy, caly okragly (no :) ) ale macha sie nim znakomicie...
Ale co do zwiazkow owego aiki-ken senseia Saito z np. iaido to, khmmm, nawet ciecia wyprowadza sie w aiki-ken zupelnie inaczej niz w iaido, przez co ciut traca na mocy i szybkosci,

Osobiscie bylem, i ciagle jestem, niezwykle zaskakiwany, jak mi sie przydaje do aikido trening miecza.

sam uchwyt miecza przydaje sie przy katate, czo? 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024