Skocz do zawartości


Zdjęcie

Stal damasceńska - własności


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Praszka

Napisano Ponad rok temu

Stal damasceńska - własności
Witam

Czy ktos moze mi powiedziec jakie wlasnosci mechaniczne (odpornosc na zlamania, twrdosc itp.) ma stal damascenska? Czy moze sa rozne odmiany i kazda z nich ma inne wlasnosci? Czy moze to zalezy od tego z jakiej stali jest odkuwana??

Aha i jak z (nie)rdzewnoscia tej stali

Prosze mnie oswiecic w tym temacie

Kamil
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Aktualnie produkowana stal damasceńska nie jest stalą użytkową raczej kolekcjonerską.
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
raczej niewiele wniose do tematu [ survivalu byl chyba o tym artykul] - z tego co pamietam:

np. 2 rodzaje stali-twarda i miekka, za zwiekszenie odpornosci odpowiada takze skuwanie [w tysiacach raczej niz w dziesiatkach razy] (naprzemienne warstwy) dzieku czemu nie ma jednolitej struktury metalu więc nie powinien pękać tak latwo jak jeden kawalek stali bryla [moze przyklad z deskami i ulożeniem włokien jest bardziej zrozumiały]

no i oryginalnie stal wysokowęglowa [czyli rdzewiejaca] no i ta miękka


trzeba rozroznic stal produkowana hurtowo od tej robionej prze rzemieśliników [albo raczej mistrzów]

a testy na wytrzymałość?
ludzie rozwalają Stridera żeby zobaczyć ile wytrzyma , możeliwe,że rozwalają też "przemysłową" damascejkę ale nie wyobrażam sobie,żeby ktoś "testował" taką z 10000 warstw [no i jak to zrobić - 2 kawałki identycznego kształtu?]
  • 0

budo_|_mavi_|
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdynia

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Własnosci stali damascenskiej sa zalezne gatunkow stali jakiej jest wykonana. Jesli noz wykonamy z 2 gatunkow stali np. z 1095 i jakiejs miekkiej stali to efekty moga byc rozne, a dlaczego ? Bo liczy sie ile jest warstw, jak sa ulozone, jak sa cienkie, i czy np. hartowanie jest selektywne czy calla linga jest hartowana, liczy sie tez ksztalt ostrza itp. Czynnikow jest duzo.
Chcialbym zauwazyc ze duze noze w ktorych liczy sie udarnosc i wytrzymalosc klingi dzieki zastosowaniu stali laminowanych (niechodzi o to ze sa pokryte laminatem ) moga miec niesamowicie twarda krawedz ostza a zarazem klinga niezlamie sie przy naprzezeniach bocznych.
I jeszcze jedno prawdziwa stal damascenska jest w 100% rdzewna wiec niemiej zludzen jak niebedziesz dbac to masz przechlapane dlatego raczej do nozy uzytkowych sie nienadaje. Ale jest cos takiego co sie zwie ponoc Damasteal i jest to ladne i odporne na korozje.
  • 0

budo_misiakus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 422 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Mogę mieć lekko stare dane i zachęcam do kontaktu z człowiekiem, który opisany był w 1 numerze Survivalu (Krzysztof Panas). Człowiek nawet zwykłego kowadła w kuźni nie ma ... tylko takie do kucia mieczy, szabli i noży. No i latami to robi ...
Dwa lata temu temu jeszcze noże użytkowe robił z najczystszej wysokoweglowej stali ściąganej ze Szwecji a miecze japońskie z japońskiej. Można zamówić oczywiście odwrotnie ... ale TA japońska jest droższa.
Jak chciałem sklepać sobie nóż ogólnoużytkowy wielkości SRK, to rozmawiałem 2-3 lata temu nad konstrukcją o 500-800 warstwach. Więcej nie miało sensu, bo miał mieć max. 5mm grubości i kosztować rozsądnie. Nie doszliśmy wtedy jeszcze czy chcę aby nóż miał miękki rdzeń (wtedy jak włożysz w imadło i się solidnie przyłożysz, to pękają zewnętrzne warstwy ... ale nóż dalej można używać, chociaż konstrukcja traci sztywność i moc. Jak dalej pracujesz i męczysz drania w tym imadle (wyginasz na maksa na boki) to po pewnym czasie uda się to po prostu złamać (ukręcić). Od konstrukcji, grubości itp. zależy czy będziesz sobie musiał pomagać ciągnikiem i łańcuchem, czy tylko zapierać się nogami o imadło. Rdze będzie łapał, bo to czysta wysokowęglowa stal. Więc dbać będzie trzeba.
Ale mówimy o normalnym wytarciu do sucha i przesmarowaniu do leżakowania a nie zamontowaniu dozownika z oliwką i wycieraczek na głowni ;) .
Ale trzymanie ostrza to już najwyższa półka wśród stali wysokoweglowych. Nie wiem jak tam produkty Busse z INFI ale jak kiedyś się dowiadywałem, to stal na noże seryjnie dostępne wtedy na rynku była tu słabsza.
Nie wspominam o oryginalności konstrukcji i wygladzie głowni z damastu ... (mały miecz Pan Krzysztof poleruje codziennie, ręcznie kilka tygodni).
Pozdrawiam
P.S. Kiedyś jeszcze sobie zamówię jak się finanse poprawią :)
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Najwazniejsza rzecz w tym temacie , nie istniej obecnie cos takiego jak stal damascenska.
To co mamy obecnie to tak zwana patern steel lub layered damascus , jest to generalnie stal skuwana z klikuczy kilkunastu roznych gatunkow stali i ma raczej za zadanie ladnie wygladac niz przytlaczac nas swoimi wlasciwosciami.
Originalna stal damascenska , byla produkowana w Indiach juz 300 BC i byla nazywana UKKU , po migracji na tereny dzisiejszej Syrii , i zapoznaniu sie z nia krzyzowcow byla nazywana Wootz.
O co generalnie chodzi w tej technologii, chodzi i wyprodukowanie belotu czystego zelaza , pozbawionego innych mineralow , jedenym dodatkiem sa molekuly wegla i wlasnie jego rozne rodzaje powaduje powstawanie tych charakterystycznych " slojow" , niestety technologia jej wytwarzania zginela w morkach dziejow i teraz mozemy tylko badac jej wlasciwosci , bez mozliwosci jej produkowania
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
ciekawe czy dzisiejsze INFI daloby rade tamtejszej damascenskiej...
  • 0

budo_bigmathias
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Jakiś czas temu przyszło mi tłumaczyć tekst artykułu jaki pojawił sie w archeotechnology i wynika z tego że podjeto usilne próby zbadania w jaki sposób produkowano tę stal. Z tego co pamiętam dokładnie przebadano, kilka mieczy z kolekcji Mosera i na ich podstawie eksperci (świetni metalurdzy i znawcy tematu) odkryli w dużej części sposoby jej wytwarzania. Jeżeli kogoś to interesuje to odsyłam do artykułu na www
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_nick
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Libiąż
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Witam

Wydaje mi się iż katany i inne miecze japońskie były produkowane z kilku milionów warstw a nie jak pisano z paru tysięcy.
Kowal robił 5 sztabek mających ponad 300 tysięcy warstw i sklepywał w taki sposób że powstawało ponad 4 miliony
Materiał ten był na pierwszy rzut oka jednolity i nie widać było iż jest to coś „czarno-białego” jak współczesne noże damasceńskie.
Ale mogę się mylić gdyż nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
:wink: 8)
  • 0

budo_bigmathias
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano Ponad rok temu

Re: Stal damasceńska - własności
Masz racje nick. Japoński snycerz przygotowywał 2 sztabki z dwu róznej twardości stali, a potem składał na pół i przekuwał je 15 razy uzyskując sztabe złożoną z 32768 warstw. Cztery takie sztaby składano razem i pięciokrotnie powtarzano zabieg składania na pół i przekuwania co dawało klinge złożona z 4 194 304 warstw, czyli prawie z jednorodnego drobnozirnistego materiału o włóknistej strukturze.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024