Skocz do zawartości


Zdjęcie

jak ostrzycie noże? [kształt]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak ostrzycie noże? [kształt]
nie chodzi mi może o ostrze typu convex [conwex] bo to chyba trudno osiagnąć

ale np. podwójny/potrójny kąt ostrzenia?



czy nie ma sensu się tym bawić i po prostu ostrzyć normalnie ze stałym kątem?
  • 0

budo_tatoine
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 365 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: jak ostrzycie noże? [kształt]
jeśli potrafisz coś takiego zrobić, to szczerze zazdroszczę.
8O
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
  • Pomógł: 1
0
Neutralna
  • Lokalizacja:kto to wie...

Napisano Ponad rok temu

Re: jak ostrzycie noże? [kształt]
Proponuję stały kąt. Convex jest OK, ale aby zrobić dobry convex trzeba spooorej wprawy. No i convex nie tnie tak dobrze jak stały kąt - za to trzyma ostrze o wiele dłużej. Jest to więc niezłe rozwiązanie np. na nóż "terenowy", taki do rąbania i siekania czego się tylko da...
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: jak ostrzycie noże? [kształt]
dlatego pytałem o podwójny (zwany chyba double bevel) albo potrójny kąt [convex ma płynne przejścia - to łuk] - łatwy do zrobienia ostrzałką wymuszającą kąt ostrzenia

może byłby pewiem problem z późniejszym podostrzaniem



dzięki PiterM

ale tak z ciekawości - może ktoś widział jakie są zalecane kąty ostrzenia
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano Ponad rok temu

Re: jak ostrzycie noże? [kształt]
Z jednej strony www:

17 stopni - ostry kąt ostrza polecany wyłącznie do skalpeli, brzytew i podobnych im narzędzi. Zapewnia uzyskanie niezwykle ostrego, ale i jednocześnie delikatnego ostrza

20 stopni - powszechnie stosowany kat ostrza stosowany dla wyższej klasy noży oraz dający optymalną krawędź tnącą dla narzędzi kuchennych

25 stopni - rekomendowany kąt ostrza dla większości noży, dla których wymagane jest uzyskanie trwałej, ostrej powierzchni tnącej. Ten kąt ostrzenia rekomendowany jest dla noży myśliwskich oraz używanych w terenie.

30 stopni - kąt ostrza dla noży przemysłowych przeznaczonych do cięcia kartonów, dywanów, kabli i innych twardych powierzchni.
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: jak ostrzycie noże? [kształt]
:D

to wiem - chodziło mi o różnice w kątach przy podwójnym kącie czyli np. najpierw ostrzymy na 20 a potem na 25 stopni
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024