jak ostrzycie noże? [kształt]
Napisano Ponad rok temu
ale np. podwójny/potrójny kąt ostrzenia?
czy nie ma sensu się tym bawić i po prostu ostrzyć normalnie ze stałym kątem?
Napisano Ponad rok temu
8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może byłby pewiem problem z późniejszym podostrzaniem
dzięki PiterM
ale tak z ciekawości - może ktoś widział jakie są zalecane kąty ostrzenia
Napisano Ponad rok temu
17 stopni - ostry kąt ostrza polecany wyłącznie do skalpeli, brzytew i podobnych im narzędzi. Zapewnia uzyskanie niezwykle ostrego, ale i jednocześnie delikatnego ostrza
20 stopni - powszechnie stosowany kat ostrza stosowany dla wyższej klasy noży oraz dający optymalną krawędź tnącą dla narzędzi kuchennych
25 stopni - rekomendowany kąt ostrza dla większości noży, dla których wymagane jest uzyskanie trwałej, ostrej powierzchni tnącej. Ten kąt ostrzenia rekomendowany jest dla noży myśliwskich oraz używanych w terenie.
30 stopni - kąt ostrza dla noży przemysłowych przeznaczonych do cięcia kartonów, dywanów, kabli i innych twardych powierzchni.
Napisano Ponad rok temu
to wiem - chodziło mi o różnice w kątach przy podwójnym kącie czyli np. najpierw ostrzymy na 20 a potem na 25 stopni
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zastosowania necka?
- Ponad rok temu
-
Ajajaj... Jeszce raz benza..
- Ponad rok temu
-
Może ktoś pomoże? Co mogą noże?
- Ponad rok temu
-
Stal 420
- Ponad rok temu
-
www.impact.waw.pl ??
- Ponad rok temu
-
bezpieczeństwo
- Ponad rok temu
-
"Proof" by Cold Steel
- Ponad rok temu
-
Fällkniven
- Ponad rok temu
-
Czy warto kupić Aitor Sharg???
- Ponad rok temu
-
Sklepy w Warszawie
- Ponad rok temu