szukam noża...
Napisano Ponad rok temu
Cena:
od 0 do 200 (ostatecznie 250) złotych
Musi:
- mieć pożądny klips
- mieć gładkie ostrze
- mieć nierdzewne, mocne ostrze
- mieć BARDZO pożądną blokadę (nie backlock)
- być prosty (w budowie)
- posiadać zabezpieczenie, nie pozwalające się zsunąć ręce na ostrze, podczas wykonywania pracy
- być ciemny
To ma być nóż użytkowy, nie do walki...
Dobrze by było, gdyby:
- miał powlekane czymś ostrze (takie czarne...), lub przynajmniej nie dające refleksów
- posiadał Thumb Disc lub Thumb Stud
Nie musi:
- być długi ok 8 do 11 cm. Ale tu jestem skłonny do kompromisów.
Nie może:
- mieć ząbkowanego ostrza
ufff... to chyba wszystko, jak sobie coś przypomnę, dodam. A teraz czekam na propozycje...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poco ci nierdzewnosc jak chcesz miec powlekane ostrze ?
Ale takie wymagania od noza do 250 zl ?? cienko cie widze.
Jedyno co mi do glowy przychodzi to cos z Buck'a lub z CRKT.
Moze Buck Odyssey :
co do jakosci itp. to nieorjetuje sie ale od Buck'a mozna juz sie spodziewac jakiejs sensownej jakosci
P.S. Ostrze cale gladkie to jest najczesciej standard(czyli taniej) i wystarczy przy zamowieniu zaznaczyc.
Napisano Ponad rok temu
Tak też myślałem. Oto skromniejsze wymagania:Ale takie wymagania od noza do 250 zl ?? cienko cie widze
Cena: bez zmian, do 200 zł
Musi:
- mieć klips (pożądny)
- mieć blokadę (pożądną)
- mieć nierdzewne, dosyć mocne ostrze
- być prosty (w budowie) - nieskomplikowany
- posiadać zabezpieczenie, nie pozwalające się zsunąć ręce na ostrze, podczas wykonywania pracy
- być ciemny i mieć dość wytrzymałą rękojeść
- mieć matowe ostrze (nie powlekane) - żeby NIE DAWAŁO REFLEKSÓW
- mieć gładkie ostrze
Mile widziany by był: Thumb Disc oraz dziurka na sznureczek
Nie musi być długi (bez przesady)
Napisano Ponad rok temu
To: Gerber E-Z-Out Junior - wersja econo A może ten: Ten to: Gerber Magnum L.S.T. Serrated
Myślę o tym pierwszym.
Napisano Ponad rok temu
Ja przepraszam .. czemu nie podoba Ci sie back-lock. W wykonaniu dobrej firmy jest pewna blokada... no oczywiscie nie jest to liners lock czy frame lock ktore daja 100% (prawie) gwarancje .. ale do standartowych prac wysterczy. Chyba ze planujesz ze ktos kijem bedzie Ci w ostrze walil...a poza tym ta cena ....toc ja za Spyderco Navigatora dale cus tak kolo 300 .. a ostrze ma krotsze .. choc to twardy zawodnikMusi:
- mieć BARDZO pożądną blokadę (nie backlock)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Aktualnie myślę o: Gerber Magnum L.S.T. (nie ząbkowany). I nowa propozycja dla mnie :wink: : Gerber Chameleon I
Obawiam się tylko, że brak mu klipsa
Miałem nuż z backlockiem i zamknął mi się w ręce. Ale powoli znów się przekonuję...Ja przepraszam .. czemu nie podoba Ci sie back-lock. W wykonaniu dobrej firmy jest pewna blokada... no oczywiscie nie jest to liners lock czy frame lock ktore daja 100% (prawie) gwarancje .. ale do standartowych prac wysterczy. Chyba ze planujesz ze ktos kijem bedzie Ci w ostrze walil...a poza tym ta cena ....toc ja za Spyderco
Troche za drogoSpyderco Endurę
Dziwnie tani (SAT Assisted:$37.95 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ). Zastanowię się.Moja propozycja to SOG Flash I , SAT Assisted, Black TiNi symbol SOGTFSA-7
Tatoine
Myślę jeszcze o EZ-Out Ultra Light (z gładkim ostrzem)
Pytanie. Czy ma on klips?
Ciągnie mnie w kierunku Gerbera. Miałem niektóre z tych noży okazję trzymać w ręce. Poza tym... cena.
Napisano Ponad rok temu
Troche za drogoSpyderco Endurę
U mojegu ulubionego dealera z przesyłką to wyjdzie jakieś $52, co aktualnie daje 195PLN. Czyli okolice ceny EZ-Outa...
Ciągnie mnie w kierunku Gerbera. Miałem niektóre z tych noży okazję trzymać w ręce. Poza tym... cena.
Ja też miałem, i powiem szczerze że wrażenia były ... różne. EZ-Out ogólnie był miły, ale w ręku leżał ... właściwie to wcale nie leżał, Walker miał finger groove tylko w jednej okładzinie - myślałem że ta druga, bez wgłębienia, odetnie mi palec wskazujący Ale to bardzo subiektywne odczucia 8)
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Wielki koniec. Wybór padł na Gerber E-Z out z gładkim ostrzem (nie Junior). Pełnowymiarowy (19,5 cm, ostrze 9 cm). A co do tego, cena to jedyne 140 zł. No nic. 20 zamawiam (mogę jeszcze zmienić zdanie :wink: ). Więc propozycje jeszcze są mile widziane. Na ten czas napiszcie, co o nim myślicie.
-Stal: 420 HC
-Wym.: 19,5 cm, ostrze 9 cm
-Blokada: backlock
-posiada klips!
-rękojeść w części odlana z gumy KratonŽ
Byle do 20, już nie mogę się doczekać...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Ale ona nie jest chyba do końca nierdzewna...Gdzieś chyba widziałem wersję z ATS 34 za jakieś 215
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gerber EZ-Out, już zamówiony. Pozostaje tylko czekać... 8)
Napisano Ponad rok temu
Zreszta, niewatpliwie sie dowiemy... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chwilowo nie...Sid, planujesz zakup jeszcze jakiejs broni (poza nozem i yawara)?
Zreszta, niewatpliwie sie dowiemy... :wink:
Napisano Ponad rok temu
AdamD:
... EZ-Out ogólnie był miły, ale w ręku leżał ... właściwie to wcale nie leżał...
Nie zgadzam się, w ręce leży wyjątkowo dobrze.
Cóż mogę napisać...? JEST ZAJEBISTY!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaki wisiorek?
- Ponad rok temu
-
Noże w Łodzi
- Ponad rok temu
-
Neck? What da heck?