walka w parterze ?!?!!?walka realna???
Napisano Ponad rok temu
ja co prawda cwicze ju-jitsu..ale judo też jest:)
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie to pierwsze bardzo ci sie przyda w drugim.
Napisano Ponad rok temu
WIEM ŻE JUDO TO GŁOWNIE SPOPRT..ALE CZY PRZEZ TO NIE TRACI ZBYT WILE ZE SWEGO UROKU???? OCZYWICIE DLA JIGOTARO KANO poklon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Walka sportowa" ma sporo ograniczen, a i tak sie zdarzaja powazne kontuzje, tak, ze "liberalizacja przepisow" to chyba nie jest dobra pomysl.
A co do "walki z niebezpiecznym ulicznikiem" - cwiczac uczciwie jakis sport walki bedziesz mial na ogol spora przewage sily, szybkosci, orientacji w walce, "czucia" i pewnie w jeszcze paru aspektach (oczywiscie "dobrze sobie radzac na treningach", jak to Robaq napisal) nad wiekszoscia mniej lub bardziej "niebezpiecznych" ulicznikow.
Troche stary juz jestem i cwicze sobie judo w klubie, gdzie spotykaja sie byli zawodnicy - sporo ludzi "w okolicach" i po 40-ce. Mimo, ze oni nie cwiczyli zadnych smiertelnych sztuk walki, a tylko sportowe judo - i, ze juz dawno sa po szczycie formy, cwiczac raczej tylko rekreacyjnie - to ja bym nie chcial byc takim "ulicznikiem", ktory by ich wkurzyl.
Pare lat temu bylem swiadkiem, jak paru koksow, ktorzy zazwyczaj "robili porzadki" w mojej okolicy, nadzialo sie na bylego zawodnika miejcowego klubu judo, nazwiska nie znam.
Jeden, ktory probowal go kopac i uderzac, wyladowal blyskawicznie w trzymaniu (chyba tylko pro forma, bo chwile potem musial dochodzic do siebie) na asfalcie po ogoshi - i reszcie przeszedl zapal bojowy.
Grzecznie odpowiedzieli na pytanie tego zawodnika "chyba nie bedziecie bic jednego we trzech?", ze "nie, oczywiscie, ze nie" - pozegnali sie z nim i zajeli sie cuceniem kolegi.
Napisano Ponad rok temu
zawsze podobał mi sie ten rzut
OK..rozumiem CIE ...tylko..hmhm...a gdyby jednak sie na niego rzucili...??raczej musiałby porzucic spotowe nastawienie.. :twisted: ale wydaje mi się że wiem co mas na myśli!! a tak pozatym to poklon dla weteranów dzięki za wyjaśnienie kilku kwestii...fajnie że wtym wiemu nie przeszliscie na samurajską emeryture jestem pod wrażeniem przestraszony ..rzeczywiście strzezcie się ulicznicy..heheheh.ok narazie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
OK..rozumiem CIE ...tylko..hmhm...a gdyby jednak sie na niego rzucili...??
Wiesz, kiedys zastanawialismy sie z 2 kumplami "gdybysmy jednoczesnie rzucili sie na naszego trenera judo to czy dalibysmy mu rade ?"
Zgodnie doszlismy do wniosku "jednoczesnie - moze tak, gdyby pojedynczo to jak tych dwoch by zobaczylo co on zrobil z tym pierwszym to by im sie odechcialo walczyc"
Historia opowiedziana przez Kinboshi, swiadczy ze wyciagnelismy dobre wnioski :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nawiasem mowiac zdarzenie mialo miejsce w Poznaniu - ten, co tak ladnie wtedy posprzatal, to byl judoka Olimpii.
Nie znalem go osobiscie, a tylko "z widzenia" na sali - ale w kazdym razie nie byl to duzy i wasaty Pawel Sz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wrzucisz w gugla, to Ci sporo stron wyskoczy.
Tego capslocka to bys mogl wylaczyc, bo oczy bola
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jasne, ze instruktor to podstawa - ale nie kazdy ma do niego dostep w piatek wieczorem.
Dlatego napisalem tak, a nie inaczej 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sosnowiec
- Ponad rok temu
-
parter na zawodach
- Ponad rok temu
-