CRKT Polkowski-Kasper Companion - pierwsze testy i wrazenie
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze wrazenie wrecz na goraco - pozytywne. Ostrze przechodzi w garde, ktora zdecydowanie dobrze oslania palec przed przypadkowym slizgiem reki. Rekojesc jest moze lekko za cienka ale jak na moja dlon wrecz idealnie sie trzyma (chociaz pierwsze chwyty daja dziwne wrazenie) i chwyt jest pewny... chociaz nie widze go w innym uchwycie niz szermierczy lub mlotkowy (moja opinia spowodowana niespecjalnie pewnym trzymaniem czy to w ice-pick czy reverse grip). Nareszcie tez mam dobre ostrze, ktorego wyglad pokazuje, ze nadaje sie zarowno do pchniec i ciec.
Do zestawy dorzucony jest klips - mozna mocowac pochwe z Zytelu (dwie sztuki - dla lewo i prawo recznych) w kazdej pozycji, spory kawalek paracordu i lancuszek (do necka). Zdecydowanie najbardziej odpowiada mi mocowanie pochwy w poziomie z tylu ale milo ze strony CRKT za mozliwosci za taka cene.
Co do uzytkowania - noz przechodzi i ladnie wycina gume, przecina z nylonowa linke zlozona na dwie ... reszte testow pokaze zycie.
Wg mnie nazwa Companion jest zupelnie zasluzona. Prawdziwy towarzysz zarowno do uzytku codziennego jak i na nieco kiepsko oswietlone ulice.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tez mi po glowie chodzi Companion.
Dzikki, nie wydaje Ci sie on nieco zbyt maly?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lordzie masz racje .. ale odczucie co do okladek znika po pewnym czasie dlatego iz b.dobrze lezy w dloni - moze sprawiac wrazenie cienkiej ale trzymajac go w reku tego sie nie czuje (noz tkwi pewnie, nie obraca sie, nie przesuwa).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie dobrze lezy w reku, nie ma obaw ze dlon zeslizgnie sie na ostrze. Niestety cos za cos - stal tylko AUS 6. nie mniej jednak jesli nie chcesz sie nim ratowac z tytanowej lodzi podwodnej, a np wziac na ryby czy na ognisko to jest to w zupelnosci wystarczajacy, wygodny nie za duzy nozyk. A jesli w jakims straszym zbiegu okolicznosci zdarzy sie go zzgubic (np podczas powrotu zzzzooohnissska :drinking: ) to nie ma rozpaczy 170PLN mozna uzbierac jeszcze raz.
Pozdawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzilo mi raczej o przeznaczenie tego noza.
Jest jakby stworzony do samoobrony i to nie przed atakujacymi rybami.
Pochewka jakby to potwierdza.
Jasne, za ta cene nie trzeba sie o niego dbac, tyle tylko ze zabieranie Companiona na ryby zabrzmialo w moich nozoholickich uszach jak swietokradztwo... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja go kupowalem z mysla o jakichs wypadach turystycznych, moze wbrew temu co poeta (w tym przypadku poeci) mial na mysli. Fakt jesli przyszlo by co do czego to napewno chcialbym go miec pod reka, ale jako typ industrialny, poruszajacy sie na codzien w garniaku, lub w jeanach w gesto zaludnionym terenie wybieram folder. Na poczatku jak go kupilem (w zimie) mialem go pare razy i nosi sie niezle, nosilem go poziomie na pasku. Raz jakas sytuacja rozwinela sie tak ze poszedlem ze znajomymi do kina. Wstaje po seansie sweterek zawinal sie o nozyk i paraduje radosnie z kosa na plecach na pasku... :? srednio.
Napisano Ponad rok temu
Pewnie nikt do Ciebie od tylu nie podchodzil z tekstem "kopsnij szluga"?
Napisano Ponad rok temu
A tak to faktycznie nie. (wlasnie odpukuje w niemalowane). Mieszkam w centrum i tu w brew pozorom nie jest tragicznie stare menele raczej rozpoznaja sasiadow. Gorzej bylo jak mieszkalem na blokowisku.
Fighterem nie jestem, wiec wole zaplacic dyche za taryfe niz 600 za jedynki. Jak sie zdarzy szarpanina w knajpie trudno, czasami trzeba, ale takie incydenty zdarzaja mi sie rzadko.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A wracajac do noza to nie sposob nie zgodzic sie z wasza opinia - nie jest to noz projektowany np do zadan survivalowych (co zaznaczylem wczesniej ).
Rozumiem ze raczej klasyfikowalibyscie go uzytkowo blizej CQB2 czy BM Nimravusa CUB? Oczywiscie przy zalozeniu ze na chwile zapominamy o roznicy klas (polke)dzielace te noze...
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy Was dobrze rozumiem, ale czy ten nozyk ma naprawde dwie pochwy w komplecie? Nie znam sie za bardzo na tym co jest standardem przy zakupie noz tego typu, wiec pytam. Jak dla mnie to calkiem niezla sprawa. Oczywiscie pomijajac sam noz, ktory tez jest extra.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorry ze troche off-topic.....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchmade 710 - bardzo pierwsze wrażenia
- Ponad rok temu
-
Microtech HAWK
- Ponad rok temu