kata
Napisano Ponad rok temu
- jakie było początkowe założenie celu treningu Kata ( jednym słowem po co na początku trenowano kata )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
E tam. To co napisałeś, to wymysł całkiem współczesnych czasów, czyli początki XX wieku.kata to forma. Walka z wyimaginowanym przeciwnikiem. Dzięki kata, dzięki częstemu wykonywaniu kata można "szlifować" poszczególne techniki, pozycje, rytm, poruszanie się, równowagę. Kata zostało stworzony, by je doskonalić. ))
Napisano Ponad rok temu
Czyżby starzy mistrzowie nie po to (po części) trenowali kata, a także dla samej tradycji??
Gdyby kata nie miały żadnego znaczenia, to przecież nie praktykowano by go)[/list]
Napisano Ponad rok temu
Zdefiniuj tradycję.No nie tak do końca...
Czyżby starzy mistrzowie nie po to (po części) trenowali kata, a także dla samej tradycji??
Gdyby kata nie miały żadnego znaczenia, to przecież nie praktykowano by go)
Z pewnością byli tacy, którzy szlifowali zewnętrzny wygląd formy, ale czy o to chodzi?
Napisano Ponad rok temu
najlepiej sie odgania komary udajac przy tym walke..najlepiej z kilkudziesiecioma przeciwnikami ;-)
Napisano Ponad rok temu
wiecie...jeziora, zachody slonca... duzo komarow
najlepiej sie odgania komary udajac przy tym walke..najlepiej z kilkudziesiecioma przeciwnikami ;-)
Widze Mafox, ze jestes zadeklarowanym przeciwnikiem kata Nawet to, co tam sobie uprawiasz, sygnowane jest jako "no kata" Czyzby Twoja niechec do kata wynikala np z faktu, ze nie udalo Ci sie nauczyc nigdy zadnego, nawet najprostszego kata ? Ja kilka umiem - i lubie czasem je sobie powtorzyc...
Napisano Ponad rok temu
ale fakt ze sa durne
a teraz tez sobie uprawiam oprocz jj , taekwondo w ktorym sa formy (niestety)
Zaloze sie misman ze twoj ulubiony film karate to Karate KID
"powtarzaj ...polerowanie,woskowanie ...:)"
Napisano Ponad rok temu
Skoro są durne to po co je ćwiczysz? Raczej wydaje mi się że ich mie rozumiesz... Jak również sztuki walki którą ćwiczysz...
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
niektorzy traktuja formy jako zlo konieczne - czyt. wymog egzaminacyjny.Mafox
Skoro są durne to po co je ćwiczysz? Raczej wydaje mi się że ich mie rozumiesz... Jak również sztuki walki którą ćwiczysz...
pozdro
Sei
ps. nie mowie za siebie a ogolem :wink:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
niektorzy traktuja formy jako zlo konieczne - czyt. wymog egzaminacyjny.Mafox
pozdro
Sei
ps. nie mowie za siebie a ogolem :wink:
otoz to
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ro nie tylko odnosi się do karate lecz również taekwondo i innych sztuk walki gdzie sa formy...
Napisano Ponad rok temu
swoja droga to jakos nie widze trudnosci w nauczeniu sie paru ruchow i ich wykonywaniu w odpowiedniej kolejnosci ...czy forma ma 30 ruchow czy 300 to zupelnie bez znaczenia...
Jaki ma wplyw na trenowanie sztuki walki to faktycznie ...NIE ROZUMIEM i nie mam zamiaru tego nigdy rozumiec. Trenuje taekwondo ale pomimo , ze sa tam formy , to potrafie sie skupic na czyms wazniejszym i pozyteczniejszym od form.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
btw. dobrze ze sa trenerzy ktorzy na sile nie pokazuja zastosowania w praktyce czegos co jest nie praktyczne
U nas trener tlumaczy co miala kiedys oznaczac dana technika z formy,zeby ja lepiej wykonywac podczas ukladu, ale za kazdym razem podkresla,ze jest to jedynie tzw. taekwondo tradycyjne.
Bloki i uderzenia robi sie zupelnie inaczej w walce sportowej czy ulicznej, niz w tradycyjnej (formach) ... i moim zdaniem powinno sie uczyc tylko te drugie. Ale oczywiscie nie kazdy zyje sama walka...dobrze jest sie odprezyc i powyglupiac
Napisano Ponad rok temu
no i tu wlasnie pojaiwa sie glowny problem... cwiczysz i cwiczysz... nie wiesz po co... a jak Ci fartem wpadnie w rece jakas kaseta to dowiadujesz sie co ma przypominac ruch ktory cwiczysz... troche malo sensowne podejscie trenowania walki. oczywiscie wartos ie gimnastykowac i formy moga byc urozmaiceniem tej gimnastyki :wink: dla nie nie sa niczym innym jak gimnastyka- moze o tyle specyficzna ze bezposrednio powiazana z historia sztuk walki- weic o tyle ciekawa.Mafox-widziałem kiedyś kasetę z Kytu Dangiem,na której prezentował on zastosowanie technik z poomse w samoobronie-czyli coś jak bunkai w karate.I prezentowało się to dość skutecznie i zachęcająco.Tyle,że był to jedyny przypadek praktycznego zastosowania form taekwondo z jakim się spotkałem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dobre Oyama/Goju-Ryu w Warszawie??
- Ponad rok temu
-
Bloki - twarde i miękkie
- Ponad rok temu
-
Pytania od poczatkujacego:)
- Ponad rok temu