A zauważyłeś Gizmo,że ludzie udawadniają wyższość nie "jakiegoś tam" systemu sztuk walki,ale tego,który akuratnie trenują :-) ? Stąd te wszystkie dziwne tematy na tym forum,typu:która MA najlepsza/najskuteczniejsza/naj... Ludziom niestety brakuje tolerancji i odrobiny zrozumienia dla tych,którzy wybrali inną sztukę walki czy inny system.Ja ze swej strony zastanawiam się raczej, dlaczego ludzie ciągle próbują udowadniać sobie, że coś tam jest lepsze, bardziej oryginalne itp. niż coś innego.
Gizmo
A propos pytania Kenji,autora tego tematu:pytasz,dlaczego ludzie wybierają WTF,mając porównanie z ITFem.Kiedy zaczynałam trenować tkd(WTF),ważne dla mnie były kompetencje trenera,atmosfera na treningach itp.Po kilku miesiącach koleżanka wyciągnęła mnie na tkd ITF...i to co tam zobaczyłam... :? Gościu prowadzący zajęcia(notabene zielony pas)był ubrany w dresy praktycznie nie było rozgrzewki,a ludzie tam trenujący prezentowali naprawdę żałosny poziom,ręce im jakoś dziwnie latały przy każdym kopnięciu,chyba żaden nie potrafił zrobić dobrze yop-chagi.Tak więc-ja miałam porównanie i dlatego zostałam przy WTF.
Tak na wszelki wypadek-to o ITFie to opisanie pojedyńczego przypadku,a nie uogólnienie.Pozdrowienia dla Gizmo