Ośrodek Japońskich Sztuk Walki - REWELACJA!!!
Napisano Ponad rok temu
przeczytałem właśnie w dodatku sportowym Gazety Wyborczej, że 100 km od Łodzi powstaje pierwszy w Europie Ośrodek Szkoleniowy Japońskich Sztuk Walki. Na 46 hektarach koło Przedborza powstanie miasteczko sportowe, dzięki staraniom Polskiego Związku Karate Tradycyjnego. Dla mnie to po prostu fenomenalna sprawa, cieszę się, że ci dzielni ludzie realizują tak wspaniałą wizję. Kiedy czytałem ten artykuł bylem autentycznie poruszony, ponieważ kiedyś chodziła mi po głowie podobna wizja.
Link do artykułu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Silvio Pod Wrażeniem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak znam życie to skończy się na karate tradycyjnym i kilku japońskich ztukach. Nic innego. Bo reszta to konkurencja.
Albo nie przeczytałeś artykułu, albo przeczytałeś ale masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Tam jest wyraznie napisane że ośrodek jest przeznaczony dla tradycyjnych japońskich sztuk walki. Jego utrzymanie zapewne będzie kosztowac więc tym co go wybuduja a później będą musieli bulić grubą kasę na utrzymanie w dobrym stanie na pewno zależy by koszta sie jakoś podzieliły na róźne sztuki, o jakiej konkurencji więc mową jak ktos nie chcę karate tradycyjnego to nie będzie go uprawiał chocby nie wiam jak ładny ośrodek wybudowali sobie karatecy. A to że jest to inicjatywa PZKT, i byc może Oni będa mili decydujący głos to nie ma się czemu dziwić nieobecni głosu nie mają. Pytanie tylko czy konsultowali albo choć prowadzili jakiekolwiek rozmowy z jakowymys przedstawicielami innych japońskich MA. Na tym rynku panuje tak duże rozdrobnienie że nie zdziwiłbym się że nie było z kim rozmawiać.
Fajnie by było gdyby pozostałe organizaje w kraju które zajmuja się wschodnimi sztukami walki zaangażowały się w to przedsięwzięcie choć może jest na to juz trochę za późno.
W kazdym razie ciesze się że cos takiego powstaje, być może dane mi będzie tam się wybrać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz rację, że nie obecni głosu nie mają, bo łaśnie tacy najwięcej krytykują. Chodzi mi o to, że nie spotkamy tam zapewne 2-3 stylów Karate, tylko PZKT. Oraz pewnie Kendo, może Judo itd. Chodziło mi o to, że napewno nie powstanie ośrodek wszechstylowy i to nie tylko poprzez rozłam w środowisku Karate, ale także poprzez niechęć PZKT do innych stylów. W końcu kto się odłączył - chłopaki, którzy założyli PZKT.
Zresztą nie interesuje mnie to aż tak, bo ja ćwiczę Okinawański system. I następny podział...
Napisano Ponad rok temu
Hue hue 8OWitam,
przeczytałem właśnie w dodatku sportowym Gazety Wyborczej, że 100 km od Łodzi powstaje pierwszy w Europie Ośrodek Szkoleniowy Japońskich Sztuk Walki. Na 46 hektarach koło Przedborza powstanie miasteczko sportowe, dzięki staraniom Polskiego Związku Karate Tradycyjnego. Dla mnie to po prostu fenomenalna sprawa, cieszę się, że ci dzielni ludzie realizują tak wspaniałą wizję. Kiedy czytałem ten artykuł bylem autentycznie poruszony, ponieważ kiedyś chodziła mi po głowie podobna wizja.
Ośrodek szkoleniowy za miastem... czyli kto będzie mógł z niego korzystać? Bo przecież nie normalni ludzie uczęszczający na treningi. No i "Ważne, by ośrodek był w pełni wykorzystywany i zarabiał na siebie - przyznał minister Giersz". Czyżby więc tylko piękne hasła, a ośrodek dostępny tylko dla wybranych? :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy nie myślicie, że będzie z nim tak samo jak ze Spałą. Wydaje mi się, że tamten ośrodek trochę podupadł, a jeśli nie to tak jak napisał Martius - będą z niego korzystać tylko nieliczni!!!
A kiedy Karate stanie się sportem olimpijskim, to już zapomnij o jakim kolwiek innych przeznaczeniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szkoda ,ze to inicjatywa zwiazkowa a nie klubwa , bylo by szybciej ;-)))
Napisano Ponad rok temu
Jak znam życie to skończy się na karate tradycyjnym i kilku japońskich ztukach. Nic innego. Bo reszta to konkurencja.
Albo nie przeczytałeś artykułu, albo przeczytałeś ale masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Tam jest wyraznie napisane że ośrodek jest przeznaczony dla tradycyjnych japońskich sztuk walki. Jego utrzymanie zapewne będzie kosztowac więc tym co go wybuduja a później będą musieli bulić grubą kasę na utrzymanie w dobrym stanie na pewno zależy by koszta sie jakoś podzieliły na róźne sztuki, o jakiej konkurencji więc mową jak ktos nie chcę karate tradycyjnego to nie będzie go uprawiał chocby nie wiam jak ładny ośrodek wybudowali sobie karatecy. A to że jest to inicjatywa PZKT, i byc może Oni będa mili decydujący głos to nie ma się czemu dziwić nieobecni głosu nie mają. Pytanie tylko czy konsultowali albo choć prowadzili jakiekolwiek rozmowy z jakowymys przedstawicielami innych japońskich MA. Na tym rynku panuje tak duże rozdrobnienie że nie zdziwiłbym się że nie było z kim rozmawiać.
Fajnie by było gdyby pozostałe organizaje w kraju które zajmuja się wschodnimi sztukami walki zaangażowały się w to przedsięwzięcie choć może jest na to juz trochę za późno.
W kazdym razie ciesze się że cos takiego powstaje, być może dane mi będzie tam się wybrać.
nie masz racji. ci co wybudują, nie muszą brać nikogo więcej do spółki.
A jest z kim rozmawiać, tylko z pt widzenia marketingu nie ma po co.
nikomu nie zależy na dokarmianiu konkurencji, szczególnie że osób ćwiczących jest mniej niż dawniej (sprawdź np. ile ćwiczyło 15 lat temu a ile ćwiczy różne odmiany knockdown)
Poza tym naciski w Ministerstwie i różne projekty (może coś Ci podeślę) mówią same za siebie.
sorry Winnetou, biznes is bizness...
Napisano Ponad rok temu
Czy nie myślicie, że będzie z nim tak samo jak ze Spałą. Wydaje mi się, że tamten ośrodek trochę podupadł,
dobrze, ze napisales "wydaje mi sie".
Spala prosperuje i przyjezdzaja tam ludzie z calej Europy.
Mnie sie tez wydaje, ze Przedbórz bedzie troche wygladal jak Spała albo Cetniewo.
Miejmy nadzieję, że bedzie to coś fajnego. Karatecy chcą zrobić budynki w stylu japońskim. Podoba mi sie ta wizja.
buziaki,
Silvio
Napisano Ponad rok temu
A co do zastosowania dalej twierdzę na podstawie artykułu że będa mogli na tym ośrodku - o ile powstanie,rzecz jasna - skorzystać i adepci karate i aikido i judo i kendo i kyudo.
Napisano Ponad rok temu
judo---> 108sekcji i 8128ćwiczących
zapasy styl wolny---> 51sekcji i 2988ćwiczących
boks---> 67sekcji i 2545ćwiczących
zapasy styl klasyczny---> 40sekcji i 2466ćwiczących
liczby mowia same za siebie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podaz na rynku MA sie zwiekszyla wiec ludzie na pchaja sie do jednej sekcji na osiedlu..Dane na pewno nie są dokładne, ale z pewnością na salach nie ma teraz takich tłumów jak kiedyś - przynajmniej jeśli chodzi o karate.
Napisano Ponad rok temu
A szkoda
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rękawice
- Ponad rok temu
-
Adres e-mail Pytona
- Ponad rok temu
-